Σφιχτό λουρί για τις «Big Tech» ετοιμάζει η Ευρώπη

Οι Βρυξέλλες ψάχνουν τρόπους να αναγκάσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους και να περιορίσουν τη δύναμή τους. Η «hit list» και τι θα απαιτεί από τις μεγάλες πλατφόρμες.

Σφιχτό λουρί για τις «Big Tech» ετοιμάζει η Ευρώπη
  • του Javier Espinoza (Βρυξέλλες)

Οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταρτίζουν μια «hit list» έως και 20 μεγάλων διαδικτυακών εταιρειών -στην οποία ενδεχομένως θα περιλαμβάνονται κολοσσοί της Silicon Valley όπως οι Facebook και Apple-, οι οποίοι θα υπόκεινται σε νέους και πολύ αυστηρότερους κανόνες, προκειμένου να περιοριστεί η δύναμή τους στην αγορά.

Το σχέδιο προβλέπει πως μεγάλες πλατφόρμες που θα βρεθούν στη λίστα αυτή θα πρέπει να συμμορφωθούν με αυστηρότερους κανονισμούς απ’ ό,τι οι μικρότεροι ανταγωνιστές, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις, στους οποίους θα περιλαμβάνονται νέοι κανόνες που θα τις αναγκάζουν να μοιράζονται δεδομένα με αντίπαλους καθώς και η υποχρέωση για μεγαλύτερη διαφάνεια ως προς το πώς συλλέγουν πληροφορίες.

Η λίστα θα καταρτιστεί με βάση διάφορα κριτήρια, όπως το μερίδιο αγοράς των εσόδων και ο αριθμός των χρηστών, κάτι που σημαίνει πως εταιρείες όπως οι Facebook και Google πιθανότατα θα περιλαμβάνονται στη λίστα. Αυτές που θα θεωρηθεί ότι είναι τόσο ισχυρές ώστε οι αντίπαλοι δεν μπορούν να κάνουν συναλλαγές χωρίς να χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες τους, μπορεί επίσης να προστεθούν στη λίστα.

Η κίνηση για την απόκτηση νέων εξουσιών είναι μέρος μιας εντεινόμενης προσπάθειας στις Βρυξέλλες να αναγκάσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες να αλλάξουν τις επιχειρηματικές πρακτικές τους, χωρίς να έχει γίνει πλήρης έρευνα ή να έχει βρεθεί πως έχουν παραβιάσει υφιστάμενους νόμους.

Η κίνηση έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες πως το υφιστάμενο ρυθμιστικό πλαίσιο είχε ως αποτέλεσμα τα μέτρα που λαμβάνονται να είναι αδύναμα και να έρχονται καθυστερημένα, κάτι που δεν προσφέρει πολλά στην καλλιέργεια ανταγωνισμού.

Ο αριθμός των εταιρειών και τα ακριβή κριτήρια για τη λίστα εξακολουθούν να συζητούνται, όμως είναι η τελευταία ένδειξη του πόσο σοβαρά παίρνει η ΕΕ το θέμα της εξουσίας για να περιορίσει τη δύναμη των πλατφορμών που θεωρούνται «πολύ μεγάλες για να νοιάζονται».

«Η τεράστια δύναμη που έχουν αυτές οι πλατφόρμες στην αγορά δεν είναι καλή για τον ανταγωνισμό», ανέφερε πηγή με εσωτερική γνώση των συζητήσεων.

Οι προτάσεις, τις οποίες συζητούν ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ, θα μπορούσαν να καταλήξουν να αποτελούν μέρος ενός νέου κανονισμού, που στόχο θα έχει την ελαχιστοποίηση της δύναμης που έχουν οι πλατφόρμες που θεωρούνται ότι ενεργούν ως «gatekeepers».

Στο πλαίσιο των εξουσιών, η ΕΕ επιδιώκει να πάει πέραν της επιβολής προστίμων μόνο, που συχνά θεωρούνται απλώς ως το κόστος του επιχειρείν. Αντιθέτως, οι Βρυξέλλες θέλουν να μπορούν να κινηθούν γρήγορα για να αναγκάσουν εταιρείες όπως η Amazon και η Apple να διασφαλίσουν ότι θα δώσουν πρόσβαση σε ανταγωνιστές και πως θα μοιράζονται δεδομένα με τους ανταγωνιστές.

Σε ακραίες καταστάσεις, η ΕΕ θα επιδιώξει να αντιμετωπίσει δομικά προβλήματα με διάσπαση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών ή αναγκάζοντας εταιρείες να πουλήσουν μονάδες, εάν βρεθεί πως συμπεριφέρονται σε βάρος των ανταγωνιστών τους.

Η λίστα θα «γέρνει» προς τις αμερικανικές μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, κίνηση που θα θεωρηθεί αμφιλεγόμενη και η οποία κινδυνεύει να εντείνει την προστριβή Ουάσινγκτον - Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις συζητήσεις.

Μια ακόμα ένδειξη των εμπορικών εντάσεων είναι πως ο Valdis Dombrovskis, ο νέος επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ, είπε στις ΗΠΑ να προετοιμαστούν για επιπλέον δασμούς σε εξαγωγές προς την Ευρώπη, αν δεν αποσύρουν τους τιμωρητικούς δασμούς άνω των 7 δισ. ευρώ σε προϊόντα της ΕΕ.

Η ώθηση για νέους κανόνες και νέες εξουσίες στις Βρυξέλλες αναμένεται να αντιμετωπίσει σθεναρή αντίσταση από τις μεγάλες κυρίαρχες πλατφόρμες, αλλά η πολιτική δυναμική ήδη αυξάνεται στην ΕΕ για τη ρύθμιση των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών.

Η ΕΕ ετοιμάζει επίσης προσχέδια προτάσεων για μεταρρύθμιση των κανόνων για το διαδίκτυο στο μπλοκ. Θα είναι η πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες που θα επιχειρείται μια τέτοια άσκηση. Οι προτάσεις για τη νέα Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες αναμένονται στις αρχές Δεκεμβρίου και θα επιδιώκουν να αυξήσουν την ευθύνη που έχουν οι πλατφόρμες σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση παράνομου περιεχομένου ή προϊόντων που πωλούνται online.

«Το διαδίκτυο όπως το γνωρίζαμε καταστρέφεται», ανέφερε άλλη πηγή με άμεση γνώση των σχεδίων των Βρυξελλών. «Οι μεγάλες πλατφόρμες είναι επεμβατικές, πληρώνουν λίγους φόρους και καταστρέφουν τον ανταγωνισμό. Δεν είναι αυτό το internet που θέλαμε».

Η ώθηση για τον περιορισμό της δύναμης των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών πάει πέραν των Βρυξελλών. Η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου θέλει να έχει εξουσία να ερευνά τις ψηφιακές συγχωνεύσεις που θα μπορούσαν συχνά να μην εμπίπτουν στο απαιτούμενο όριο για έλεγχο.

Έκθεση του κογκρέσου στις ΗΠΑ ανέφερε πως οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες καταχρώνται τη δύναμή τους στην αγορά, προτείνοντας οι μεγάλες πλατφόρμες να πρέπει να αναδιαρθρώσουν πλήρως τις δραστηριότητές τους.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v