Νταβός 2020: Ποια είναι τα καυτά θέματα του φετινού φόρουμ

Εμπόριο, ανάπτυξη, τεχνολογικοί κολοσσοί και κλιματική αλλαγή θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων στο Nταβός. Ποιες είναι οι ανησυχίες για την επιστροφή Τραμπ. Τι σηματοδοτεί η παρουσία της Γκρέτα Τούνμπεργκ.

Νταβός 2020: Ποια είναι τα καυτά θέματα του φετινού φόρουμ

Παγκόσμιοι ηγέτες, διευθύνοντες σύμβουλοι, διανοητές και διασημότητες συγκεντρώνονται στο ορεινό ελβετικό θέρετρο του Νταβός, για την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF).

Η εκδήλωση, η οποία ξεκινάει σήμερα Τρίτη, φημίζεται για τις στομφώδεις δηλώσεις των μελών της παγκόσμιας ελίτ, τα οποία την επισκέπτονται κάθε χρόνο για να πλασάρουν τις απόψεις τους σε θέματα που επιλέγει ο ιδρυτής του WEF, Kλάους Σουάμπ, από την παγκοσμιοποίηση ως την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση.

Φέτος, καθώς το WEF γιορτάζει την 50ή επέτειό του, νέα σύννεφα ρίχνουν τη σκιά τους στην αλπική πόλη. Οι προοπτικές για το εμπόριο και την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, οι τεχνολογικές εταιρείες (οι οποίες είχαν αποθεωθεί στις προηγούμενες συναντήσεις αλλά πλέον βρίσκονται στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών), το μέλλον του πολυμερισμού και η γεωπολιτική τάξη, αντιμετωπίζουν όλες αυξανόμενες προκλήσεις.

Το αίσθημα πίεσης και αυτοαμφισβήτησης διογκώνεται από την πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση, η οποία τη χρονιά αυτή καταλαμβάνει για πρώτη φορά και τις πέντε κορυφαίες θέσεις της ετήσιας έκθεσης του WEF για τα μεγαλύτερα ρίσκα που αντιμετωπίζει ο κόσμος.

Ακολουθούν πέντε κομβικά θέματα τα οποία αναμένεται να απασχολήσουν τους επισκέπτες του Νταβός:

Θα καθίσει... φρόνιμα ο Ντόναλντ Τραμπ;

Η μερική αναστολή στη λειτουργία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε κρατήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ την περασμένη χρονιά, αλλά το 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος χρησιμοποίησε την ομιλία του στο Νταβός για να δημιουργήσει πολεμικό κλίμα στο εμπόριο, ένα πρόωρο σημάδι των εντάσεων που θα ακολουθούσαν.

Δεδομένου ότι υπέγραψε την πρώτη φάση της συμφωνίας με την Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Τραμπ αναμένεται να υιοθετήσει πιο ήπιο τόνο στη φετινή συνάντηση. Την περασμένη εβδομάδα ανέφερε: «Θέλουμε όλοι αυτοί οι επιχειρηματικοί ηγέτες να έρθουν στις ΗΠΑ».

Αλλά όλοι θα παρακολουθούν στενά τον κ. Τραμπ για τυχόν γεωπολιτικές μανούβρες. Η πρόσφατη απόφασή του να εγκρίνει τη θανάτωση του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί στο Ιράκ έχει εντείνει την αστάθεια στη Μέση Ανατολή.

Στο Νταβός, παγκόσμιοι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατ’ ιδίαν για να συζητήσουν τις εξελίξεις, μεταξύ των οποίων η Άγκελα Μέρκελ της Γερμανίας και ο Πέδρο Σάντσες της Ισπανίας. Αλλά κάποιοι θα μείνουν μακριά: ο Εμανουέλ Μακρόν της Γαλλίας και ο Τζάστιν Τριντό δεν θα παραβρεθούν, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στέλνει τον υπουργό Οικονομικών Σαγίντ Τζαβίντ και ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα μείνει στο σπίτι.

Τη στιγμή που ο κ. Τραμπ θα εμφανίζεται στη διεθνή σκηνή, η κατάσταση στην Ουάσιγκτον θα είναι πολύ διαφορετική. Η εισαγωγική αγόρευση της δίκης του στη Γερουσία αναμένεται να ξεκινήσει την Τρίτη, λίγο μετά την ομιλία του στο Νταβός.

Μπορεί να ανακάμψει η παγκόσμια ανάπτυξη;

Αν και ο κ. Τραμπ έχει ρίξει τους τόνους στις δηλώσεις του για το εμπόριο, οι εντάσεις που προκάλεσε η κυβέρνησή του αφήνουν αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Το ΔΝΤ επικαλέστηκε τα «εμπόδια στο εμπόριο» ως τον κύριο λόγο για τη μείωση των προβλέψεών του για την οικονομική ανάπτυξη το περασμένο φθινόπωρο και μείωσε το outlook και τη Δευτέρα.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 2,5%, προειδοποιώντας ότι η χαλάρωση των εμπορικών εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα δεν πρόκειται να οδηγήσουν άμεσα σε οικονομική βελτίωση.

Aυτό αφήνει τους επισκέπτες του Νταβός αντιμέτωπους με το ερώτημα του κατά πόσον απαιτούνται νέες προσπάθειες τόνωσης και, αν ναι, ποιος θα έπρεπε να τις αναλάβει: οι κυβερνήσεις ή οι κεντρικές τράπεζες;

Θα κάνουν οι επιχειρήσεις πράξη τις υποσχέσεις;

Η θεματική της φετινής συνάντησης -«Θεματοφύλακες για έναν συνεκτικό και βιώσιμο κόσμο»- αντανακλά τον μεγάλο αριθμό διευθύνοντων συμβούλων που έχουν υποσχεθεί να δείχνουν στους εργαζομένους, στους πελάτες και στο περιβάλλον όση προσοχή δείχνουν στους μετόχους τους.

«Το βασικό θέμα είναι η εταιρική διακυβέρνηση» τόνισε ο Μάρτιν Λίπτον, ο βετεράνος δικηγόρος της Wall Street.

Η περσινή επιστολή που υπέγραψαν 181 διευθύνοντες σύμβουλοι αμερικανικών εταιρειών έγινε σύμβολο της μεταστροφής από το μοντέλο της πρωτοκαθεδρίας των μετόχων. Ο κ. Λίπτον ζήτηση η ρητορική αυτή να συνοδευτεί και από ανάλογη δράση, ειδικά από τους μεγάλους επενδυτές, μετά τις αλλαγές στις οποίες προέβη η BlackRock την περασμένη εβδομάδα.

Οι «Τέσσερις Μεγάλοι» θα αναλάβουν πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός ενιαίου κανόνα αναφοράς των συνεισφορών των εταιρειών στους στόχους του ΟΗΕ για βιώσιμη ανάπτυξη.

Αλλά για την ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ -η οποία θα παραβρεθεί-, οι εκδηλώσεις του Νταβός είναι στο στόχαστρο. Η κα Τούνμπεργκ θα απαιτήσει από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες να σταματήσουν τις επενδύσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, να σταματήσουν τις επιδοτήσεις και να αρχίσουν να αποσύρονται από επενδύσεις στους υδρογονάνθρακες.

Σε διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, προειδοποίησε όσους είναι στην εξουσία: «Ακόμα δεν έχετε δει τίποτα».

Μπορούν οι τεχνολογικοί κολοσσοί να μετατραπούν σε δύναμη του καλού;

Από το ζήτημα των προσωπικών δεδομένων μέχρι τους φόρους, είναι πολλά αυτά που διακυβεύονται για τα στελέχη των τεχνολογικών εταιρειών που θα βρεθούν στο Νταβός, ανέφερε στους Financial Times ο κ. Σουάμπ την περασμένη εβδομάδα.

Ο Σάτια Ναντέλα, ο οποίος υποσχέθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι η Microsoft θα έχει αρνητικό αποτύπωμα διοξειδίου του άνθρακα σε μια δεκαετία, ο Σουντάρ Πιτσάι της Google και ο Ρεν Ζενγκφέι της Huawei θα μιλήσουν στο φόρουμ. Η COO τoυ Facebook Σέριλ Σάντμπεργκ θα υποδεχτεί δημοσιογράφους και εκδότες για να τους πείσει ότι η εταιρεία, η οποία αντιμετωπίζει πιέσεις από τις Βρυξέλλες ως την Ουάσιγκτον, μπορεί να αυξήσει τις οικονομικές ευκαιρίες και να «φέρει τον κόσμο πιο κοντά».

Το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει, φανερώνει πρόσφατη έκθεση της Media Tenor, η οποία διαπιστώνει ότι ο τεχνολογικός τομέας αντιμετωπίζεται από τον Τύπο με τον «ίδιο σκεπτικισμό με την κανποβιομηχανία και τις τράπεζες».

Αρκούν οι τάπες παπουτσιών για να αντισταθμιστεί το αποτύπωμα άνθρακα;

Μετά από χρόνια με πρωτοσέλιδα για τα ρυπογόνα ιδιωτικά τζετ με τα οποία καταφθάνουν επιχειρηματίες και πολιτικοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την κλιματική αλλαγή, το WEF ενθάρρυνε φέτος τους επισκέπτες να χρησιμοποιούν μεταφορικά μέσα που μολύνουν λιγότερο το περιβάλλον, όπως το τρένο.

Προσφέρει επίσης αντιολισθητικές τάπες παπουτσιών για να τους ενθαρρύνει να μετακινούνται από τη μια συνάντηση στην άλλη με τα πόδια αντί να παίρνουν αυτοκίνητο. Η προσπάθεια για ένα πιο οικολογικό Νταβός φτάνει μέχρι και σε συστάσεις στους υπεύθυνους για το φαγητό να μη σερβίρουν λιχουδιές όπως το φουά γκρα και το χαβιάρι, ενώ για μια ημέρα θα προσφέρονται αποκλειστικά «χορτοφαγικά μενού και εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης».

Οι εκδηλώσεις της φετινής χρονιάς -μεταξύ των οποίων και η έναρξη της πρωτοβουλίας για φύτεμα 1 τρισ. δέντρων την επόμενη δεκαετία_ θα διεξαχθούν σε δωμάτια βαμμένα με μπογιά από φύκια και χαλιά φτιαγμένα από «δίχτυα αλιείας στο τέλος του κύκλου ζωής τους».

Οι εταιρείες που θα διοργανώσουν τις δικές τους εκδηλώσεις έχουν κληθεί να προσφέρουν τοπικά κρασιά και «αφεψήματα βοτάνων» αντί για εισαγόμενα ποτά.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v