Μετά από σωρεία υποθέσεων παραβίασης προσωπικών δεδομένων, κηρυγμάτων μίσους και εκστρατειών συκοφάντησης, το Facebook έχει θέσει νέα στάνταρ στα σκάνδαλα της Σίλικον Βάλεϊ. Το Libra, ένα νέο νόμισμα με βάση το blockchain, αποτελεί μια παράδοξη επιλογή για να αλλάξει αυτή την εικόνα.
Τέτοιου είδους ψηφιακά στοιχεία ενεργητικού φημίζονται για τη μεταβλητότητά τους και τη σχέση τους με το έγκλημα.
Αλλά η είσοδος ενός τεχνολογικού κολοσσού στον κόσμο του fintech αποτελεί πρόκληση για τις παραδοσιακές τράπεζες. Το Facebook φιλοδοξεί να εκμεταλλευτεί τις ατέλειές τους, ιδίως τις αργές και ακριβές συναλλαγές.
Υπό την πίεση των ρυθμιστικών αρχών, το Facebook προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει τον εαυτό του ως ιδιωτικού, κρυπτογραφημένου δικτύου. Η οικοδόμηση ενός αποκλειστικού χρηματοοικονομικού συστήματος συνδέεται αναπόσπαστα με την απομάκρυνση της εταιρείας από το μοντέλο της ανοιχτής πλατφόρμας.
Αντίθετα, θέλει να προσφέρει μια εμπειρία παρόμοια με αυτήν που προσφέρει το WeChat της Tencent στην Κίνα, συνδυάζοντας λειτουργίες όπως τα μηνύματα, οι φωτογραφίες και οι αγορές σε μια μοναδική πλατφόρμα, αλλά σε παγκόσμια βάση.
Το Facebook έχει χαρακτηρίσει το Libra ως «stablecoin», νόμισμα το οποίο στηρίζεται από στοιχεία ενεργητικού χαμηλού ρίσκου για χαμηλή μεταβλητότητα. Η εταιρεία λέει ότι έχει δημιουργήσει ένα νέο blockchain, το οποίο ελπίζει να μπορεί να στηρίξει ταχύτατες συναλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο. Μια θυγατρική του Facebook, η Calibra, θα δημιουργήσει ένα «ψηφιακό πορτοφόλι» για την αποθήκευση νομισμάτων Libra, με στόχο να κερδίσει το νόμισμα έδαφος και στη μη διαδικτυακή λιανική αγορά.
Ένα ψηφιακός αντίζηλος με το κύρος ενός τεχνολογικού κολοσσού αποτελεί υλικό για εφιάλτες για την παλιά χρηματοοικονομική φρουρά. To Facebook υποστηρίζει ότι οι μεταφορές χρημάτων με το Libra θα είναι φθηνές και γρήγορες. Αυτό θα περιόριζε τις προμήθειες συναλλαγών των τραπεζών, ειδικά σε διεθνές επίπεδο. Ίσως να υπάρχει εδώ περιθώριο για τις κεντρικές τράπεζες να διασφαλίσουν ότι οι εμπορικές τράπεζες θα μειώσουν τις εξωφρενικές τους τιμές, αν θέλουν να ανταγωνιστούν τους ψηφιακούς αντίζηλους.
Το Libra καταδεικνύει επίσης την αυξανόμενη επιρροή του blockchain στην τραπεζική βιομηχανία. Τον Φεβρουάριο, η JP Morgan Chase ανακοίνωσε το JPM Coin, ένα stablecoin συνδεδεμένο με το δολάριο.
Αλλά τα πειράματα δεν έφεραν πάντοτε ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τον περασμένο μήνα, η Bundesbank δήλωσε πως η τεχνολογία blockchain που δοκίμασε ήταν πιο ακριβή και πιο αργή από τις παραδοσιακές μεθόδους. Μένει να αποδειχτεί κατά πόσον το προτεινόμενο blockchain μπορεί να αναβαθμιστεί για να αντιμετωπίσει δισεκατομμύρια καθημερινές συναλλαγές χωρίς να επιβραδυνθεί.
Επιπλέον, το σύστημα θα πρόσφερε στο Facebook πρόσβαση σε ένα σχεδόν ασυναγώνιστο, κρυμμένο θησαυρό χρηματοοικονομικής πληροφορίας. Παρά τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σύνεση στον τρόπο που χρησιμοποιεί τα δεδομένα, τα στελέχη του έχουν υποστεί αμελητέες συνέπειες. Ενώ η Calibra έχει υποσχεθεί οι πληροφορίες από τον λογαριασμό των πελατών δεν θα χρησιμοποιηθούν για διαφημιστικούς λόγους, το ιστορικό του Facebook στο μέτωπο αυτό εγείρει σοβαρές αμφιβολίες.
Αν το σύστημα λειτουργήσει με επιτυχία, υπάρχουν άλλοι λόγοι για να ανησυχεί κανείς; Πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα αν το Libra είναι χρεόγραφο ή όχι. Αν είναι, τότε πρέπει να υπάρξει επίσημη καταχώρηση στη SEC. Το Facebook θα πρέπει επίσης να δείξει πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Χωρίς αυστηρούς ελέγχους, θα μπορούσε να γίνει μια ελκυστική πλατφόρμα για να μεταφέρουν οι εγκληματίες «βρώμικο» χρήμα.
Η φιλοδοξία για απρόσκοπτες διασυνοριακές συναλλαγές μπορεί να απειλήσει και κυβερνήσεις, αν οι πληρωμές πραγματοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε Libra αντί σε εθνικά νομίσματα.
Είναι δύσκολο να έχει κανείς απόλυτη εμπιστοσύνη στο Libra, το εγχείρημα μιας εταιρείας που η δέσμευση που έχει επιδείξει στους χρήστες είναι στην καλύτερη περίπτωση δευτερεύουσας σημασίας για την ίδια. Τα αποκαλυπτήριά του ωστόσο είναι σημαντικά. Μικρότεροι παίκτες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να διαταράξουν ένα αποστεωμένο τραπεζικό σύστημα. Μια εταιρεία με το μέγεθος του Facebook και υποδομή στα κοινωνικά δίκτυα θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επικίνδυνη.
Οι παραδοσιακές τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν στον 21ο αιώνα, διαφορετικά διακινδυνεύουν μια φυγή των πελατών τους σε πιο ελκυστικές εναλλακτικές.