Η κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων, η αστάθεια στη Μέση Ανατολή, η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές και η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων στέλνουν ηχηρό σήμα ότι η ύφεση είναι πολύ κοντά, αλλά ο χρυσός, το πρωταρχικό ασφαλές καταφύγιο του πλανήτη, βρίσκεται στα τάρταρα.
Από τότε που ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επιδεινώθηκε στην αρχή του μήνα, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είναι σταθερή.
H επίδοση προκαλεί ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη, δεδομένου ότι πολλοί επενδυτές αναμένουν πως η Fed θα μειώσει φέτος τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. (ως ένα στοιχείο ενεργητικού χωρίς τόκο, ο χρυσός συνήθως επωφελείται όταν τα επιτόκια είναι χαμηλά η πέφτουν).
Επιπλέον, οι συνεχείς αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες – τόσο η Κίνα και η Ρωσία αύξησαν τα αποθέματά τους τον περασμένο μήνα – δεν έχουν καταφέρει να ανεβάσουν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου, η οποία κινείται γύρω από τα 1.280 δολάρια ανά ουγκιά.
Οπότε τι είναι αυτό που κρατάει χαμηλά τον χρυσό και τι μπορεί να εξηγήσει την άτονη επίδοσή του; Ένας παράγοντας είναι η ισχύς του αμερικανικού δολαρίου· ένας άλλος είναι η αδύναμη επενδυτική ζήτηση.
Προς το παρόν το δολάριο -και όχι ο χρυσός- θεωρείται το καλύτερο μέρος για την αποθήκευση ρευστού, καθώς κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.
Τούτο εν μέρει αντανακλά την ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας κόντρα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και την πεποίθηση ότι η Κίνα θα δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα από την εμπορική κόντρα.
Tην ασθενική επίδοση του μετάλλου δεν βοηθάνε οι επίμονες πωλήσεις από ETF που επενδύουν στον χρυσό. Αν και αυτό δεν είχε ιδιαίτερα επιθετικό χαρακτήρα, το ενεργητικό των funds σε χρυσό έχει υποχωρήσει κατά 93.000 ουγκιές από την αρχή του έτους. Το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων έχει προέλθει από funds με έδρα τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την UBS, αν και αντισταθμίστηκε από αγορές στο Ηνωμένο Βασίλειο εν μέσω αυξημένες αβεβαιότητας γύρω από το Brexit.
H αδιαφορία των επενδυτών για τον χρυσό είναι εμφανής και στα τελευταία στοιχεία για τις τοποθετήσεις στο Comex, το χρηματιστήριο μετάλλων.
Η καθαρή long θέση -η διαφορά ανάμεσα στα στοιχήματα για αύξηση και πτώση των τιμών- υποχώρηση κατά 4 εκατ. ουγκιές ή 28% την εβδομάδα η οποία ολοκληρώθηκε στις 21 Μαϊου. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται 27% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά των 37,2 εκατ. ουγκιών, σύμφωνα με τη UBS.
Οπότε τι είναι αυτό που μπορεί να βγάλει τον χρυσό από τη μαυρίλα και να βοηθήσει το μέταλλο να λάμψει ξανά;
Σύμφωνα με μια άποψη, την οποία παρουσίασε η Capital Economics, οι χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ και αλλού θα έρθουν υπό ασφυκτική πίεση κατά τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου επιβραδύνεται και η ανάπτυξη στον υπόλοιπο πλανήτη παραμένει υποτονική.
Aν αυτό επιβεβαιωθεί, ο χρυσός και το αμερικανικό δολάριο θα κινηθούν από κοινού υψηλότερα, όπως συνέβη όταν οι χρηματιστηριακές αγορές βούτηξαν στο τέλος του χρόνου. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο χρυσός θα ανέκαμπτε και θα κινούνταν αποφασιστικά πάνω από τα 1.300 δολάρια, προς μεγάλη ικανοποίηση των απανταχού οπαδών του πολύτιμου μετάλλου.
© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation