Βαρουφάκης: Τα λάθη της Μέι στη διαπραγμάτευση για το Brexit

Τις πλάνες και τα σφάλματα της βρετανίδας πρωθυπουργού καταγράφει ο πρώην Έλληνας ΥΠΟΙΚ μιλώντας στους FT. Οι κόκκινες γραμμές, τo καρτέλ των Βρυξελλών και η θεωρία των παιγνίων. Η Ελλάδα-μπανανία και οι δυνατότητες της Γηραιάς Αλβιώνας.

Η Τερέζα Μέι υπέγραψε μια συμφωνία την οποία θα αποδεχόταν μόνο μια χώρα που έχει ηττηθεί σε πόλεμο, υποστηρίζει στο βίντεο των Financial Times o Γιάνης Βαρουφάκης, στο οποίο δίνει τη δική του εκτίμηση για τη στρατηγική που θα έπρεπε να είχε ακολουθήσει η Βρετανίδα πρωθυπουργός. 

«Πρέπει να έχεις πάντα κατά νου ότι στις Βρυξέλλες θέλουν να σε συνθλίψουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, κάνοντας μια σύντομη αναφορά στην προσωπική του εμπειρία από τις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. 

Ο ίδιος τονίζει πως η κα. Μέι έθεσε από την αρχή «κόκκινες γραμμές» οι οποίες ήταν αδύνατο να μην παραβιαστούν, ενώ χαρακτήρισε ολέθριο λάθος την αποδοχή της θέσης του Μισέλ Μπαρνιέ για διαπραγμάτευση σε δύο στάδια. 

Όσον αφορά την πορεία την οποία πρέπει να ακολουθήσει τώρα η Βρετανία, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι πρέπει, αρχικά, να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με ένα ήπιο Brexit και στη συνέχεια να ακολουθήσει ουσιαστικός διάλογος χωρίς την πίεση του χρόνου. Κατόπιν, μόλις ολοκληρωθεί ο διάλογος, θα πρέπει να διενεργηθεί νέο δημοψήφισμα. 

Υπογραμμίζει πάντως πως η Βρετανία έχει λόγους να είναι αισιόδοξη για το μέλλον, καθώς δεν είναι «μπανανία» όπως η Ελλάδα, αλλά μια χώρα με δική της κεντρική τράπεζα και δικό της νόμισμα.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v