Ο πόλεμος Ερντογάν με τους short sellers της λίρας

Μέτρα τα οποία αυξάνουν το κόστος των θέσεων «πώλησης» στη λίρα έλαβε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας. Οι εντολές στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η επίθεση στη JP Morgan και οι δημοτικές εκλογές της Κυριακής.

Ο πόλεμος Ερντογάν με τους short sellers της λίρας
  • Tης Laura Pitel

Οι τουρκικές αρχές ενέτειναν τις προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν τις κερδοσκοπικές πωλήσεις τουρκικής λίρας την Τρίτη, με τις τοπικές τράπεζες να αυξάνουν το κόστος δανεισμού του νομίσματος.

To κόστος δανεισμού λίρας με τη χρήση συμφωνιών ανταλλαγής (swap) – ένα σημαντικό βήμα για τους trader που θέλουν να πουλήσουν το νόμισμα – εκτινάχτηκε στο 33ο%, σημειώνοντας άνοδο 22% από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv – το υψηλότερο επίπεδο από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων το 2001.

Αναλυτής με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, ανέφερε πως οι τουρκικές τράπεζες του μεταφέρουν πως έχουν λάβει διαταγές «να μη δανείζουν ούτε μια λίρα σε ξένους». Όπως τόνισε, η κίνηση φαίνεται να αποτελεί προσπάθεια περιορισμού του short selling. «Για την ώρα, καθιστά τις θέσεις short στη λίρα πολύ ακριβές» σημείωσε.

Tην ίδια άποψη διατύπωσε και οικονομολόγος σε hedge fund. «Υπάρχει μεγάλη πίεση στις θέσεις short σε λίρα» επισήμανε. «Αποτυπώνει μια διστακτικότητα των τοπικών τραπεζών να δανείσουν λίρα σε ξένους».

H άνοδος του κόστους δανεισμού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τους επενδυτές και τους αναλυτές που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, πολλοί από τους οποίους έχουν θορυβηθεί από τις ενδείξεις ότι η κεντρική τράπεζα χρησιμοποιεί τα περιορισμένα συναλλαγματικά της αποθέματα για να προσπαθήσει να τονώσει την τουρκική λίρα.

Το Σαββατοκύριακο, οι αρχές θορύβησαν τους παράγοντες της αγοράς με την έναρξη έρευνας κατά της αμερικανικής JP Morgan, κατηγορώντας τους αναλυτές της για «παραπλανητικούς» ισχυρισμούς στις συστάσεις που έκαναν σε πελάτες τους να πουλήσουν λίρες – ένα ευαίσθητο ζήτημα δεδομένης της επώδυνης ανόδου του πληθωρισμού μετά την περσινή βουτιά ρεκόρ που σημείωσε το νόμισμα.

Tη Δευτέρα, η κεντρική τράπεζα απέφυγε να αυξήσει περαιτέρω τα ήδη υψηλά επιτόκια για να στηρίξει τη λίρα, αλλά έκανε βήματα για να μειώσει τη ρευστότητα, κατορθώνοντας να οδηγήσει χαμηλότερα τη συναλλαγματική ισοτιμία από τις 5,83 λίρες έναντι του δολαρίου την Παρασκευή σε περίπου 5,5 λίρες.

Αναλυτές υποστήριξαν ότι το τελευταίο μέτρο φαίνεται να είναι μια απόπειρα να διατηρηθεί το νόμισμα σταθερό με κάθε κόστος ως τις δημοτικές εκλογές που διεξάγονται την Κυριακή σε όλη τη χώρα.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρεσέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανησυχεί για τον κίνδυνο απώλειες ελέγχου της Άγκυρας, της πρωτεύουσας της χώρας, και της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της. Μια απότομη πτώση του νομίσματος θα προκαλούσε μια περαιτέρω ανησυχία στους ψηφοφόρους οι οποίοι ήδη πιέζονται από τον υψηλό ρυθμό και την άνοδο της ανεργίας.

© The Financial Times Limited 2019. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v