Οδηγός επιβίωσης για τη νέα εποχή στα χρηματιστήρια

Οι συνταγές που έφερναν απλόχερα κέρδη στους επενδυτές έπαψαν να λειτουργούν. Ποιο είναι το κλειδί των εξελίξεων και οι στρατηγικές που ευνοούνται από τη συγκυρία. Ο ρόλος των κεντρικών τραπεζών.

Οδηγός επιβίωσης για τη νέα εποχή στα χρηματιστήρια
  • του Michael Mackenzie

Όταν οι αγορές βουτάνε, ο κόσμος έχει μεγαλύτερη ανάγκη να ακούσει μια ξεκάθαρη εξήγηση. Άνθρωποι που συνήθως αδιαφορούν για την επίδοση των μετοχών, απαιτούν ξαφνικά απαντήσεις, καθώς μαθαίνουν για τις ισχυρές απώλειες στις ειδήσεις.

Η προηγούμενη εβδομάδα επιβεβαίωσε τη φήμη του Οκτωβρίου ως ενός επικίνδυνου μήνα για τις μετοχές, καθώς η Wall Street διέγραψε τα κέρδη του έτους με τη βουτιά που σημείωσε την Τετάρτη. Είναι κάτι που έρχεται να προστεθεί σε μια ήδη μίζερη χρονιά για τις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές: ο δείκτης FTSE All-World – στον οποίο οι ΗΠΑ έχουν στάθμιση 31% - οδεύει στο χειρότερο μήνα από το 2012.

Σε μόλις πέντε εβδομάδες, η Wall Street γύρισε από επίπεδα ρεκόρ σε περιοχή διόρθωσης ή 10% χαμηλότερα από τα πρόσφατα υψηλά.

Η Wall Street ανέκαμψε την Πέμπτη, αλλά οι απογοητεύσεις από την Google και την Amazon θα επιδεινώσουν και πάλι την κατάσταση για τις μετοχές. Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς τους λόγους για τους οποίους η άλλοτε ακλόνητη αμερικάνικη αγορά ακολουθεί την πορεία άλλων χρηματιστηριακών αγορών με λιγότερο εντυπωσιακές επιδόσεις.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων είναι ένας από αυτούς τους λόγους. Έπειτα είναι οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η εμπορική κόντρα ΗΠΑ-Κίνας, το ισχυρότερο δολάριο και η πιο αδύναμη παγκόσμια ανάπτυξη πλήττουν τις εταιρίες, όπως φάνηκε αυτή την εβδομάδα από δύο βιομηχανικούς κολοσσούς, την Caterpillar και την 3M. Αυτό έχει οδηγήσει τους επενδυτές να ασπάζονται το αφήγημα ότι τα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ έχουν πιάσει κορυφή και ότι ο ούριος άνεμος από τις περικοπές φόρων θα εξασθενήσει σταδιακά.

Για να το θέσω πιο ωμά, αυτό σημαίνει ότι οι αποτιμήσεις δεν είναι βιώσιμες, καθώς τα κέρδη αναμένεται να υποχωρήσουν την επόμενη χρονιά, πυροδοτώντας μια δύσκολη προσαρμογή στη Wall Street που θα επηρεάσει το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα.

Αν μπορούσαν να γράψουν μια λίστα με τις ευχές τους, οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν περισσότερη τόνωση από την ήδη υπερχρεωμένη Κίνα και μια επίλυση της εμπορικής κόντρας με τις ΗΠΑ. Προσθέστε και μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό ανάμεσα τις Βρυξέλλες και την Ιταλία και μια συμφωνία για το Brexit. Και οποιοδήποτε σημάδι ότι η Fed μπορεί να βάλει στον πάγο τις αυξήσεις επιτοκίων, κάτι που θα υπονόμευε το δολάριο, θα ήταν το κερασάκι στην τούρτα.

Αν και όλα τα παραπάνω είναι εφικτά, η τρέχουσα ένταση στις αγορές αντανακλά μια πιο σημαντική αλλαγή: το τέλος μιας δεκαετούς συμπίεσης των αποδόσεων των ομολόγων και περιορισμού της μεταβλητότητας από τις πολιτικές των κεντρικών τραπεζών. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο των εξελίξεων, καθώς το πιο ισχυρό δολάριο και το υψηλότερο κόστος δανεισμού – η απόδοση του τρίμηνου treasury είναι κοντά στο 2,3% - προκαλούν αναταράξεις σε όλο τον κόσμο. Απλά δείτε τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών που σήμερα διαπραγματεύονται με το μεγαλύτερο discount έναντι των μετοχών του ανεπτυγμένου κόσμου με βάση τον δείκτη τιμής προς τα λογιστικά κέρδη.

Το τέλος της στήριξης των κεντρικών τραπεζών στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού έρχεται όλο και πιο κοντά. Στην αρχή του Οκτωβρίου, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τις μηνιαίες αγορές ομολόγων στα 15 δισ. δολάρια και την εβδομάδα αυτή επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει στο τέλος του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης το Δεκέμβριο.

Η Fed συρρικνώνει τον ισολογισμό της με τον μέγιστο ρυθμό των 50 δισ. δολαρίων τον μήνα και αναμένεται να συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων. Μην έχετε αυταπάτες, θα χρειαστεί ένα πολύ μεγαλύτερο σοκ – και ένα ικανό να πλήξει σοβαρά την αμερικανική οικονομία – για να σταματήσει τις αυξήσεις η Fed.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η μαγική φόρμουλα των τελευταίων ετών, η οποία βασιζόταν στο να αγοράζεις στις βουτιές, να πουλάς την μεταβλητότητα (volatility) και να ακολουθείς την αγέλη μέσω παθητικών επενδυτικών στρατηγικών, δείχνει να αντιμετωπίζει πρόβλημα. Η πολύ κακή απόδοση των μετοχών των asset manager μετά το ράλι που σημείωσαν κατά την εποχή του QE, είναι ένα σημείο που βλέπει κανείς τους φόβους αυτούς να αποκρυσταλλώνονται.

Μια κρίσιμη εξέλιξη για τους επενδυτές είναι πως η βουτιά των αμερικανικών μετοχών σε κάποιο σημείο συνέτριψε τη συνολική απόδοση του S&P 500, αφήνοντας την κοντά στο 1% από το υψηλό του 12% το Σεπτέμβριο.

Ιστορικά, το στήριγμα που έχει βοηθήσει τους επενδυτές να αντισταθμίσουν περιόδους κακής απόδοσης των μετοχών, είναι να έχουν μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα. Το πρόβλημα με πολλά χαρτοφυλάκια είναι ότι τα μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα έχουν τώρα συνολική απόδοση επένδυσης -7,8% για το 2018. Και παρά τις έντονες πιέσεις στις αμερικανικές μετοχές, οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παραμένουν κοντά στα πρόσφατα υψηλά – κάτι που αντανακλά τη λιγότερο θετική πλευρά της αμερικανικής ηγεσίας.

Η αμερικανική οικονομία παραμένει ισχυρή, αλλά η δημοσιονομική γενναιοδωρία που εκφράστηκε με τις περικοπές των φόρων πρέπει να πληρωθεί μέσω μεγάλων πωλήσεων αμερικανικών κρατικών ομολόγων και χρεογράφων. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi για το σταθερό εισόδημα, το τελευταίο τρίμηνο του 2018 οι πωλήσεις αμερικανικών treasuries θα φτάσoυν στα 350 δισ. δολάρια, πάνω από το ένα τρίτο της ετήσιας προσφοράς.

Βρισκόμαστε στο πρώτο στάδιο μιας περιόδου στην οποία οι επενδύσεις θα φέρνουν πιο δύσκολα αποδόσεις, κάτι που θα επιδεινωθεί αν καταρρεύσει η μακροχρόνια συσχέτιση ανάμεσα στα ομόλογα και στις μετοχές ή στην καλύτερη περίπτωση ατονήσει. Η KKR πιστεύει ότι προμηνύεται μια «διαρθρωτική μετατόπιση στην κατανομή των στοιχειών ενεργητικού» καθώς η τόνωση μετατοπίζεται από την νομισματική προς τη δημοσιονομική πολιτική. 

Το μειονέκτημα των μεγαλύτερων ελλειμμάτων είναι ένα περιβάλλον με μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τις μετοχές, αλλά αυτό θα είναι κάτι καλό για τους διαχειριστές κεφαλαίου που ακολουθούν ενεργητικές στρατηγικές και επιλέγουν μετοχές. Δεν ισχύει το ίδιο για τις στρατηγικές που λειτουργούν στον αυτόματο πιλότο χρησιμοποιώντας ETF. 

Μόλις καταλαγιάσει η τρέχουσα πίεση, οι επενδυτές θα επιστρέψουν σε αυτό που λειτουργούσε και πριν. Είμαστε ακόμα μακριά από μια πραγματική bear market που σηματοδοτεί το τέλος κάθε κύκλου, αλλά από εδώ και πέρα θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη η επίτευξη ισχυρών αποδόσεων στις μετοχές.  

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v