Η Εσση ετοιμάζει «κακή» υποδοχή στην Αγκελα Μέρκελ

To κόμμα της Γερμανίδας καγκελάριου είναι αντιμέτωπο με μια εκλογική ήττα που μπορεί να πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της. Γιατί οι ψηφοφόροι της Έσσης γυρίζουν την πλάτη στο CDU. Η άνοδος των Πρασίνων και οι διαρροές προς το AfD.

Η Εσση ετοιμάζει «κακή» υποδοχή στην Αγκελα Μέρκελ
  • του Guy Chazan

Καθώς πλήθη Χριστιανοδημοκρατών συγκεντρώνονταν για μπύρα και ομιλίες στο χωριό Λάνγκεν στην Έσση την περασμένη εβδομάδα, μια βαυαρική μπάντα έπαιζε το δημοφιλές παραδοσιακό τραγούδι «Κάθε Μέρα Φέρνει Νέα Ελπίδα».

Αλλά για το μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Γερμανίας, η ελπίδα είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

Οι δημοσκοπήσεις ενόψει των σημερινών τοπικών εκλογών στην Έσση δείχνουν ότι το CDU οδεύει σε ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα της ιστορίας του στο κρατίδιο. Αν επιβεβαιωθούν, η Έσση θα ταράξει την γερμανική πολιτική ζωή και θα σημάνει την αρχή του τέλους για την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

H ανεργία είναι χαμηλή στο Λάνγκεν, ένα χωριό 11.000 κατοίκων στην αγροτική καρδιά της Έσσης, ενώ η οικονομία ανθεί. Αλλά το κλίμα μεταξύ των ντόπιων είναι άσχημο. «Πολλοί ψηφοφόροι λένε ότι με στηρίζουν ως υποψήφιο, αλλά δεν θέλουν να ψηφίσουν το CDU» λέει ο Μάριους Ρόις, ο οποίος είναι υποψήφιος δήμαρχος. «Όταν τους ρωτάς γιατί, απαντάνε: η Μέρκελ».

Μετά από 13 χρόνια στην εξουσία, η πιο ισχυρή γυναίκα στην Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια εβδομάδα που μπορεί να καθορίσει τη μοίρα της. Ένα άσχημο αποτέλεσμα στην Έσση, όπου το CDU κυβερνάει από το 1999, θα μπορούσε να πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος της και να δημιουργήσει αμφιβολίες για το μέλλον της ως ηγέτιδας του CDU, μόλις έξι εβδομάδες προτού θέσει εκ νέου υποψηφιότητα.

Στο Λάνγκεν, ο Φόλκερ Μπουφιέρ, επικεφαλής του τοπικού κόμματος του CDU και πρωθυπουργός του κρατιδίου, κάλεσε μέλη του κόμματος να κάνουν ότι μπορούν για να έρθει περισσότερος κόσμος στις κάλπες. «Δεν αφορά τίποτα λιγότερο από το να σώσουμε τον κόσμο» σημείωσε, με μια δόση προεκλογικής υπερβολής.

Με πρωτεύουσα τη Φρανκφούρτη, το χρηματοοικονομικό κέντρο της Γερμανίας, η Έσση εκλέγει εδώ και 19 χρόνια το CDU στην κυβέρνηση. Τα τελευταία πέντε χρόνια το CDU κυβερνάει μαζί με τους Πράσινους, σε έναν ασυνήθιστο συνασπισμό. Αλλά για τα επόμενα πέντε χρόνια, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί: το CDU είναι μόλις στο 26%, χαμηλότερα κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2013.

Ο κ. Μπουφιέρ επέρριψε την ευθύνη για τη βουτιά του κόμματος του στο «μεγάλο συνασπισμό» της κα. Μέρκελ στο Βερολίνο, ο οποίος ταλαιπωρείται από εσωτερικές διαμάχες ουσιαστικά από τότε που ανέλαβε την εξουσία το Μάρτιο. Τον περασμένο Ιούνιο ξέσπασε κόντρα ανάμεσα στο CDU και το CSU, το αδελφό του κόμμα στη Βαυαρία, για την πολιτική στο άσυλο, την οποία ακολούθησε ο διαξιφισμός για τον Χανς Γκέοργκ Μάασεν, ο οποίος εκδιώχθηκε από τη θέση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

«Όταν μια κυβέρνηση δίνει την εντύπωση ότι διαφωνεί διαρκώς, τότε ο κόσμος χάνει την εμπιστοσύνη του σε αυτήν και οι προοπτικές για τα κόμματα διαμαρτυρίας ενισχύονται» τόνισε στους Financial Times. «Η αντίληψη του κόσμου για τον μεγάλο συνασπισμό είναι πραγματικά πολύ κακή αυτή τη στιγμή και δεν κάνει καμία διάκριση ανάμεσα στην Έσση και το Βερολίνο».

Η κα. Μέρκελ θα πραγματοποιήσει τέσσερις προεκλογικές εμφανίσεις στην Έσση αυτή την εβδομάδα και την περασμένη Κυριακή βρισκόταν σε διαρκή επικοινωνία με τα μέλη της καμπάνιας του CDU. Αλλά μπορεί να αποτελεί περισσότερο τροχοπέδη παρά βοήθεια. Πολλοί ψηφοφόροι στο κρατίδιο παραμένουν θυμωμένοι για την προσφυγική πολιτική των «ανοιχτών θυρών» που ακολούθησε το 2015-16. Η εισροή περισσότερων από 1 εκατ. μεταναστών «παραβίασε το αίσθημα τους για τη δικαιοσύνη και την τάξη» επισήμανε ο κ. Ρόις.

Παρακολουθώντας την ομιλία του κ. Μπουφιέρ, ο Βάλτερ Κούνζιγκ, μηχανικός από το Λάνγκεν, ανέφερε πως πάντοτε ψήφιζε το CDU, αλλά αυτή τη φορά θα επιλέξει την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).«Είναι το μόνο κόμμα που αναγνωρίζει τον κίνδυνο από αυτούς τους μετανάστες» υπογράμμισε. «Το Ισλάμ είναι σαν τον κομμουνισμό: θέλει να καταλάβει τον κόσμο».

Yπάρχουν και άλλοι παράγοντες που έχουν επηρεάσει αρνητικά το CDU. Οι ντόπιοι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων είναι εξαγριωμένοι με την απαγόρευση των πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων που διέταξε πρόσφατα δικαστήριο στη Φρανκφούρτη σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την ποιότητα του αέρα στην πόλη. Η κα Μέρκελ έχει δηλώσει πως θα προσπαθήσει να αποκλείσει τέτοιες ζώνες αποκλεισμού, αλλά οι προσπάθειες της δεν κατάφεραν να πείσουν τους ψηφοφόρους. 

Το CDU δεν είναι το μόνο κόμμα που έχει το βλέμμα στραμμένο στην Έσση. Σε μια ένδειξη της κατάρρευσης της στήριξης προς όλα τα παραδοσιακά κόμματα της Γερμανίας, τα νούμερα του SPD στις δημοσκοπήσεις έχουν σημειώσει και αυτά απότομη πτώση. Ένα κακό αποτέλεσμα θα ενισχύσουν τα μέλη του κόμματος που θέλουν να αποχωρήσει από τον συνασπισμό της κα. Μέρκελ, μια κίνηση που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα πυροδοτούσε νέες εκλογές και θα έβαζε την καγκελαρία της σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό η κα Μέρκελ μπορεί να έχει ανάγκη ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα για το SPD όσο και για το CDU.

Μέχρι τώρα, το μόνο κόμμα που δικαιούται να αισιοδοξεί είναι οι Πράσινοι. Μετά από ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα στη Βαυαρία αυτό τον μήνα, όπου ήρθαν δεύτεροι με το 17,5% των ψήφων, το κόμμα λαμβάνει 22% στην Έσση στις δημοσκοπήσεις, νούμερο διπλάσιο από το αποτέλεσμα του 2013 και υψηλότερο από το ποσοστό του SPD. 

Οι Πράσινοι μπορεί να είναι σε θέση να σχηματίσουν ένα αριστερό συνασπισμό με το SPD και το ακροαριστερό Die Linke, το οποίο θα οδηγούσε εκτός εξουσίας τον κ. Μπουφιέρ. Το κόμμα θα μπορούσε επίσης να ανανεώσει τη συνεργασία του με το CDU, ενδεχομένως με την προσθήκη του φιλελεύθερου FDP ή να ενώσει δυνάμεις με το SPD και το FDP.

Όποια και αν είναι η συμμαχία, οι Πράσινοι θα είναι πολύ πιο αποφασιστικοί. Ο Ταρέκ Αλ-Βαζίρ, ο βασικός υποψήφιος του κόμματος στην Έσση, τόνισε πως δεν τους ενδιαφέρει πλέον να συγκεντρώσουν ένα ποσοστό για να βοηθήσουν άλλα κόμματα να μείνουν στην εξουσία. «Δεν είμαστε απλά το συνοδευτικό πιάτο στο γεύμα» επισήμανε. «Είμαστε το ίδιο το γεύμα» τόνισε. 

Ο κ. Αλ-Βαζίρ επισήμανε ότι οι Πράσινοι έχουν επωφεληθεί από την αδυναμία των κομμάτων του μεγάλου συνασπισμού. «Έχουν επικεντρωθεί πλήρως στις δυνάμεις τους» πρόσθεσε. 

Στο Λάνγκεν εν τω μεταξύ, γίνεται πολλή κουβέντα για την Έσση ως το success story της Γερμανίας. Οι μισθοί είναι οι υψηλότεροι στη χώρα, σημείωσε ο κ. Μπουφιέρ. Ποτέ δεν συμμετείχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι στο εργατικό δυναμικό. Μόνο το CDU θα μπορούσε να περιφρουρήσει τα επιτεύγματα αυτά, πρόσθεσε. 

Αλλά το μήνυμα αυτό δεν έχει καταφέρει να περάσει στους ψηφοφόρους, επισήμανε ο κ. Ρόις. «Το Βερολίνο έχει επισκιάσει τα πάντα» υπογράμμισε. 

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v