Νέα γραμμή από CDU για ΔΝΤ και ρύθμιση χρέους

Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος Μέρκελ διαμηνύουν ότι δεν επιθυμούν συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης, αν επιμείνει σε μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους. Κρίσιμες συναντήσεις στον Καναδά, στο περιθώριο της Συνόδου των G7.

Νέα γραμμή από CDU για ΔΝΤ και ρύθμιση χρέους
  • των Guy Chazan (Βερολίνο) και Mehreen Khan (Βρυξέλλες)

Το συντηρητικό κόμμα της Αγκελα Μέρκελ δεν επιμένει πλέον το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μια αποφασιστική αλλαγή που αντανακλά την ανησυχία για την απαίτηση του Ταμείου για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU/CSU για την πολιτική προϋπολογισμού Eckhardt Rehberg δήλωσε στους Financial Times πως «με την επιμονή του ΔΝΤ για ευρείας κλίμακας ελάφρυνση για την Ελλάδα -μιλούν για τριψήφιο αριθμό- έχω πρόβλημα».

«Το ερώτημα είναι: μήπως είναι πολύ υψηλό το τίμημα της συμμετοχής του ΔΝΤ στο επόμενο πρόγραμμα;» πρόσθεσε.

Η στροφή στη γερμανική θέση, τουλάχιστον στην κοινοβουλευτική ομάδα του CDU/CSU, η οποία έχει μεγάλη επιρροή, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να διευκολυνθούν οι ύστατες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων της ευρωζώνης και του ΔΝΤ, στο περιθώριο της συνόδου των G7 στον Καναδά αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συμμετέχει στη συνεδρίαση, όπως επίσης οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Αν και η ελληνική οικονομία επέστρεψε σε μια μέτρια ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο, η χώρα παραμένει εξασθενημένη λόγω του βάρους των 248 δισ. ευρώ που χρωστά στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ.

Το Ταμείο έχει συμφωνήσει επί της αρχής να παράσχει στην Ελλάδα μια μικρή πιστωτική γραμμή 1,6 δισ. ευρώ, όμως ήθελε οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παράσχουν περισσότερη σαφήνεια ως προς την ελάφρυνση χρέους, προτού κάνει κάποια οικονομική δέσμευση. Ωστόσο, η Γερμανία και οι βορειοευρωπαίοι σύμμαχοί της αντιστέκονται σε αυτές τις απαιτήσεις, φοβούμενοι πως θα χάσουν οι φορολογούμενοί τους.  

«Το ερώτημα είναι αν πρέπει να παραμείνει στο πρόγραμμα το ΔΝΤ με μια συνεισφορά μόλις 1,6 δισ. ευρώ, όταν το τρέχον πρόγραμμα των 86 δισ. ευρώ δεν θα χρησιμοποιηθεί μέχρι τον Αύγουστο», είπε ο κ. Rehberg. «Είναι ένας συμβιβασμός».

Ωστόσο, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξακολουθεί να επιμένει πως η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι «απαραίτητη», τρεις μήνες πριν από τη σχεδιαζόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσής της αυτό το καλοκαίρι.

Αν δεν υπάρξει συμφωνία στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των G7 στο Γουίσλερ της βρετανικής Κολούμπια, τη Δευτέρα το αργότερο, αξιωματούχοι του ΔΝΤ έχουν προειδοποιήσει πως το Ταμείο δεν θα έχει αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσει και στη συνέχεια να εξετάσει το ελληνικό του πρόγραμμα. Πρωτεύουσες της ευρωζώνης, περιλαμβανομένου του Βερολίνου και της Χάγης, είναι ανοικτές στην πιθανότητα το ΔΝΤ να συνεχίσει να εμπλέκεται στο θέμα της Ελλάδας, χωρίς όμως να παρέχει χρήματα στη διάσωση.

Ορισμένοι αξιωματούχοι ανησυχούν πως οι αναταράξεις που προκάλεσε στην αγορά η πολιτική κρίση της Ιταλίας θα δημιουργήσει προβλήματα στην ικανότητα της Ελλάδας να αντλήσει περισσότερα χρήματα από τις αγορές όταν βγει από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Αυτό θα καθιστούσε τον ρόλο του ΔΝΤ ακόμα πιο κρίσιμο στο να πειστούν οι νευρικοί επενδυτές πως η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει φερέγγυα.

Γερμανοί νομοθέτες επιμένουν στη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ελληνική διάσωση από το πρώτο πακέτο διάσωσης της χώρας το 2010. Όντας επιφυλακτικός ως προς τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη χορήγηση διασώσεων, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπεισε τους σκεπτικιστές Γερμανούς βουλευτές πως η «σφραγίδα» του ΔΝΤ θα έδινε αξιοπιστία σε ένα πρόγραμμα που αφορούσε σε εκατομμύρια ευρώ από χρήματα Γερμανών φορολογούμενων.

Το γερμανικό κοινοβούλιο συμφώνησε να στηρίξει το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης, ύψους 86 δις. ευρώ, που διαπραγματεύτηκαν οι ηγέτες της ΕΕ το 2015, υπό τον όρο ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει.

Μέρος της διαμάχης μεταξύ ορισμένων μελών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ αφορά στη διαφορά απόψεων ως προς το πόσο βιώσιμο είναι το χρέος της Ελλάδας, με τη Γερμανία και άλλες κυβερνήσεις να είναι πιο αισιόδοξες για τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας απ’ ό,τι είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Δεν συμφωνούμε με την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους του Ταμείου», δήλωσε ο κ. Rehberg. «Αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ και η Επιτροπή απέχουν σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις τους για την ανάπτυξη της Ελλάδας». Σημείωσε ωστόσο πως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών «συνεχίζονται».

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v