Το τσουνάμι κεφαλαίων στις αγορές φουντώνει τους... φόβους

Ρεκόρ εισροών καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα μετοχικά funds καθώς οι επενδυτές διψούν για περισσότερες αποδόσεις. Το γεγονός όμως οδηγεί πολλούς αναλυτές να προειδοποιούν ότι η σημερινή τάση στις αγορές δεν είναι διατηρήσιμη.

Το τσουνάμι κεφαλαίων στις αγορές φουντώνει τους... φόβους
  • του Robin Wigglesworth, συντάκτη αγορών ΗΠΑ

Τα μετοχικά κεφάλαια ανά τον κόσμο προσέλκυσαν ιστορικό ρεκόρ κεφαλαίων, της τάξεως των 33,2 δισ. δολαρίων την περασμένη εβδομάδα. Αυτό οδήγησε τις φετινές ροές κοντά στα 77 δισ. δολάρια, καθώς όλο και πιο αισιόδοξοι επενδυτές ανά τον κόσμο συρρέουν στα χρηματιστήρια.

Ο ρυθμός των εισροών στα μετοχικά κεφάλαια που παρακολουθεί η EPFR, η εταιρεία χρηματοοικονομικών πληροφοριών, τρέχει πέντε φορές πιο γρήγορα από τον αντίστοιχο την ίδια περίοδο πέρυσι, και είναι πάνω από το προηγούμενο υψηλό των 31,8 δισ. δολαρίων, που επετεύχθη τον Δεκέμβριο του 2014.

Αυτό έχει επεκτείνει το δυνατό ράλι της προηγούμενης χρονιάς στο 2018 και έχει οδηγήσει αρκετούς διακεκριμένους επενδυτές και αναλυτές να προειδοποιούν ότι οι αγορές μπαίνουν σε μια φάση «melt-up» ευφορίας. «Οι επενδυτές έχουν αρχίσει τη νέα χρονιά με μια θαυμάσια διάθεση για τα μετοχικά κεφάλαια», είπε ο Mark Diver, αναλυτής της Bernstein σε σημείωμά του.

Η παγκόσμια οικονομία έχει γνωρίσει μια ευρεία και ισχυρή ανάκαμψη το τελευταίο έτος, βοηθώντας να δημιουργηθεί μια αίσθηση αισιοδοξίας, που είχε, σε μεγάλο βαθμό, απουσιάσει την εποχή μετά την κρίση. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε νωρίτερα αυτό το μήνα τις προβλέψεις του για την παγκόσμια οικονομία κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,9%, τόσο για τον φετινό χρόνο, όσο και για τον επόμενο.

Παρά το γεγονός ότι πολλοί επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν όσο αφορά την κυβέρνηση Τραμπ - η πιθανότητα των εμπορικών πολέμων πρόσφατα αυξήθηκε για άλλη μια φορά – το πέρασμα ευρύτατων φορολογικών περικοπών, στα τέλη της περασμένης χρονιάς, ενθάρρυνε περαιτέρω τους επενδυτές.

«Η αμερικανική φορολογική μεταρρύθμιση και τα στοιχεία για μπουμ στην παγκόσμια οικονομία έχουν ενθαρρύνει τους επενδυτές να επανέλθουν σε επενδύσεις ρίσκου, παρόλο που οι κεντρικές τράπεζες φαίνονται πιο γεράκια», αναφέρει ο James Barty, υπεύθυνος στρατηγικής της Bank of America Merrill Lynch.

Τα αμερικανικά μετοχικά κεφάλαια έλαβαν σχεδόν 7 δισ. δολάρια τις επτά μέρες έως τις 24 Ιανουαρίου, ξεπερνώντας τα 4,6 δισ. δολάρια που κατατέθηκαν σε ευρωπαϊκά κεφάλαια. Όμως, οι μεγάλοι νικητές αυτής της εβδομάδας ήταν τα μετοχικά κεφάλαια των αναδυόμενων αγορών, τα οποία απόλαυσαν εισροές ύψους 8 δισ. δολαρίων, τη μεγαλύτερη μεταφορά σε δυόμισι χρόνια.

Υπογραμμίζοντας πώς η νευρικότητα σχετικά με τον πληθωρισμό και τις ταχύτερες αυξήσεις των επιτοκίων σπρώχνει παράλληλα την οικονομική αισιοδοξία, οι εισροές σε ομολογιακά funds ανά τον κόσμο επιβραδύνθηκαν ξανά την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR.

Τα οχήματα σταθερού εισοδήματος έλαβαν σχεδόν 14 δισ. δολάρια την πρώτη εβδομάδα του έτους, αλλά υποχώρησαν στα 5 δισ. δολάρια τη δεύτερη εβδομάδα και κάτω από 4 δισ. δολάρια την τελευταία επταήμερη περίοδο. Τις μεγαλύτερες εκροές είχαν τα ευρωπαϊκά κεφάλαια ομολόγων, με οχήματα των ΗΠΑ και των αναδυόμενων αγορών που απολαμβάνουν εισροές.

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές και επενδυτές προειδοποιούν ότι ο ρυθμός και η δύναμη του ράλι φέτος θα είναι αδύνατο να διατηρηθεί. «Η αισιοδοξία για ανάπτυξη έχει βγει εκτός ορίων», ανέφεραν υπεύθυνοι στρατηγικής της Citi αυτήν την εβδομάδα. «Φοβόμαστε ότι οι μετοχές και τα αμερικανικά επιτόκια δεν μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνονται μαζί για πολύ καιρό ακόμη, πιθανώς λόγω της εντατικοποίησης των συναλλακτικών εντάσεων».

Οι χρηματιστηριακές αγορές ήταν νευρικές την Πέμπτη, λόγω του ότι το δολάριο πιέζεται και από τα εμφανώς αντίθετα σχόλια του προέδρου Τραμπ και του υπουργού Στίβεν Μνούτσιν.

Οι αγορές έχουν συνεχίσει να πηγαίνουν καλά, παρόλα αυτά, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο σχεδόν κατά 6% τον τελευταίο μήνα, την ώρα που ο Nikkei 225 στην Ιαπωνία έχει κερδίσει 3,3% και ο Euro Stoxx 50 έχει ανέβει κατά 2,2%.

Ο δείκτης FTSE All-World έχει κέρδη κατά σχεδόν 7% - ανεβάζοντας την απόδοση κατά το τελευταίο έτος σημειώνοντας πρόοδο το τελευταίο έτος πάνω από 28%.

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v