Δυο-τρεις εκδόσεις ομολόγων από την Αθήνα το 1ο εξάμηνο

Στην άντληση τουλάχιστον έξι δισ. ευρώ στοχεύει η κυβέρνηση, για να χτίσει μαξιλάρι ρευστότητας. Ποντάρει και σε επιπλέον κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης. Στόχος να συγκεντρωθούν συνολικά 15-18 δισ. ευρώ.

Δυο-τρεις εκδόσεις ομολόγων από την Αθήνα το 1ο εξάμηνο
  • της Kerin Hope

Η Ελλάδα σχεδιάζει να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές χρήματος νωρίς την επόμενη χρονιά, με μια νέα έκδοση επταετούς ομολόγου, μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του εθελοντικού swap, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που εμπλέκονται στην προετοιμασία για τη δανειακή στρατηγική της χώρας το 2018.

Αν οι συνθήκες στην αγορά είναι ευνοϊκές, δύο ακόμα εκδόσεις ή τρεις και 10ετή ομόλογα θα ακολουθήσουν ως τον Ιούλιο, πριν την αναμενόμενη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα διάσωσης τον επόμενο Αύγουστο, είπαν οι ίδιες πηγές.

Η Ελλάδα ελπίζει να αντλήσει τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ από τις νέες εκδόσεις και να χτίσει ένα μαξιλάρι ρευστότητας 15-18 δισ. ευρώ, τα οποία άνετα θα καλύψουν τις πληρωμές τόκων και κεφαλαίου που λήγουν τον επόμενο χρόνο, στο 319 δισ. ευρώ χρέος της. Επιπλέον 9 δισ. ευρώ θα καλυφθούν από τα μη χρησιμοποιημένα κεφάλαια του προγράμματος διάσωσης, υπό μια συμφωνία με τους πιστωτές της χώρας, την ΕΕ και το ΔΝΤ.

«Ο στόχος είναι να χτίσουμε την καμπύλη επιτοκίων καθώς και να εξασφαλίσουμε μαξιλάρι ρευστότητας», είπε Αθηναίος τραπεζίτης.

Σχεδόν 86% των ομολογιούχων συμμετείχαν στο swap, ανταλλάσσοντας 20 χαμηλής ρευστότητας ομόλογα που εκδόθηκαν μετά την αναδιάρθρωση του 2012 με πέντε νέες σειρές. Τα νέα ομόλογα έχουν ωριμάνσεις μεταξύ έξι και 25 ετών, με κουπόνια μεταξύ 3,5% και 4,2%.

«Το swap ήταν εξαιρετικά επιτυχημένο, με ευρεία συμμετοχή από μικρούς επενδυτές και τοπικά ασφαλιστικά ταμεία, μέχρι τράπεζες και ξένους επενδυτές», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος.

Η Ελλάδα βρέθηκε εκτός διεθνών αγορών μετά το 2014, εξαιτίας της πολιτικής και οικονομικής αναταραχής που προκάλεσε το κλείσιμο για τρεις εβδομάδες των τραπεζών και η εφαρμογή capital controls. Η αριστερή κυβέρνηση παραλίγο απέφυγε μια μη οικειοθελή έξοδο από το ευρώ, πριν συμφωνήσει στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Ο ΟΔΔΗΧ επιτυχημένα εξέδωσε πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο, στηριγμένος στην αυξανόμενη εμπιστοσύνη ότι η χώρα οδεύει για έξοδο από την επταετή ύφεση.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v