Πώς η Blackstone έχασε το στοίχημα των εμπορευμάτων

Οι εξωτερικοί συνεργάτες της Blackstone διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στην αγορά εμπορευμάτων, με τον όμιλο να επιστρέφει χρήματα σε επενδυτές. Η «χασούρα» μετά το ράλι και η σύγκριση με τους παθητικούς δείκτες.

Πώς η Blackstone έχασε το στοίχημα των εμπορευμάτων

Ένα fund που στήριζε τους καλύτερους στην αγορά των hedge fund εμπορευμάτων επιστρέφει χρήματα σε επενδυτές, καθώς οι μισοί από τους διακεκριμένους διαχειριστές του ανακοίνωσαν ότι διακόπτουν τις εργασίες τους.

Το Blackstone Resources Select fund, το οποίο ελέγχεται από τον όμιλο Blackstone στη Νέα Υόρκη, είχε ενεργητικό τουλάχιστον 2,4 δισ. δολάρια στις δόξες του. Ανέθεσε την ευθύνη για τα χρήματα ασφαλιστικών ταμείων και θεσμών σε τέσσερις διαχειριστές στην ενέργεια, τα μέταλλα και τις γεωργικές αγορές, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς.

Η Blackstone λάνσαρε το fund το Μάιο του 2007, όταν διάφορες κατηγορίες εμπορευμάτων από το αργό μέχρι το σιτάρι, πραγματοποιούσαν ράλι σε νέα υψηλά. Ήταν ένα προϊόν αποκλειστικά long, κάτι που σημαίνει ότι στοιχημάτιζε αποκλειστικά στην αύξηση των τιμών.

Αλλά αντί να αποκτάει απευθείας θέσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων, το fund ανέθετε τις αποφάσεις σε εξωτερικά hedge funds που διοικούνταν από μεγάλα ονόματα της αγοράς.

«Οι διαχειριστές του Resources Select έχουν να επιδείξουν ένα επιτυχημένο ιστορικό και είναι δύσκολο να υπάρξει απευθείας επικοινωνία μαζί τους» σύμφωνα με έγγραφο της πολιτειακής κυβέρνησης το Νιού Τζέρσεϊ που συστήνει την επένδυση στο fund.

Η Astenbeck Capital Management, την οποία διαχειριζόταν ο trader αργού Άντι Χολ, ήταν εξειδικευμένη στην ενέργεια. Τον Αύγουστο έκλεισε το βασικό της fund καθώς δυσκολευόταν να φέρει κέρδη κατά τη διάρκεια της βουτιάς του αργού.

Το Σεπτέμβριο ακολούθησε η απόφαση του Edesia Asset Management, ένα fund γεωργικών προϊόντων της Louis Dreyfus, να σταματήσει τη διαχείριση χρημάτων για τρίτους ως το τέλος του έτους. Η Edesia ήταν ένα από τα δύο fund του Resources Select που ειδικευόταν στη γεωργική αγορά.

Αμέσως μετά, η Blackstone Alternative Asset Management αποφάσισε να εκκαθαρίσει το Resources Select και να επιστρέψει κεφάλαια στους επενδυτές, σημείωσαν πρόσωπα από το περιβάλλον της εταιρείας. Το ενεργητικό του fund ανερχόταν στο 1 δισ. δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου.

Εκτός από τις Astenbeck και Edesia, το fund έκανε επενδύσεις και με την Yannix Management με έδρα το Κονέκτικατ που ειδικευόταν στις γεωργικές αγορές και την Red Kite, ένα fund μετάλλων με έδρα το Λονδίνο, ανέφεραν πρόσωπα που γνωρίζουν το χαρτοφυλάκιο του.

Ο συνιδρυτής της Red Kite, Ντέιβιντ Λίλεϊ αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο, ενώ δεν ήταν δυνατό να υπάρξει επικοινωνία με την Yannix.

Oι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τα εμπορεύματα, καθώς η υπερπροσφορά περιορίζει τις τιμές. Ο δείκτης εμπορευμάτων S&P GSCI έχει απόδοση -58% από το τέλος Μαίου του 2007, ενώ ο δείκτης Bloomberg Commodity έχει καταγράψει απώλειες 47%.

Από το λανσάρισμα του, το Resources Select fund κέρδισε τις αποδόσεις του GSCI κατά 42% και του δείκτη του Bloomberg κατά 29%, ανέφερε πρόσωπο με γνώση των αποτελεσμάτων.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές που κράτησαν χρήματα στο fund από την ημέρα τις ίδρυσης του θα έχουν χασούρα, αλλά πολύ μικρότερη από αυτούς που ακολουθούν παθητικά δείκτες.

Ένας μεγάλος αριθμός διάσημων funds εμπορευμάτων έχουν διαλυθεί τα τελευταία χρόνια. Πριν το κλείσιμο της Astenbeck, ο κ. Χολ, ένας αμετανόητος «ταύρος» με το αργό, προειδοποίησε ότι οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλά.

Ένα μέσο hedge που εστιάζει στα προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων έχασε 3% στο εννεάμηνο ως το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον δείκτη SG Commodity Trading Index, που αποτελεί βαρόμετρο για την αγορά.

Με 74 δισ. δολάρια υπό διαχείριση ενεργητικό, ο όμιλος Ηedge Funds Solutions της Blackstone συνεχίζει να επενδύει με ορισμένους ανεξάρτητους διαχειριστές στην αγορά εμπορευμάτων.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v