Πώς τα πάνε οι κροίσοι μετά την κρίση

Η βουτιά που επεφύλασσε η κρίση για το χρηματιστήριο οδήγησε σε ταραχώδεις μεταβολές, με αποτέλεσμα να... μπαινοβγαίνει κόσμος στο top 10 των πλουσιότερων στον κόσμο. Ωστόσο, 10 χρόνια μετά, τελικά πόσα έχουν αλλάξει;

Πώς τα πάνε οι κροίσοι μετά την κρίση
  • της Lauren Leatherby

Η καθαρή αξία των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο υπέστη πλήγμα στη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αφού βυθίστηκε το χρηματιστήριο, αλλά αυτή η παύση αποδείχθηκε βραχύβια.

Η λίστα του Forbes με τους 10 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο φιλοξενούσε μια σχετικά σταθερή ομάδα ατόμων πριν την κρίση. Υπήρξε όμως μια αύξηση στις εισόδους και τις εξόδους από τη λίστα περίπου κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς οι αγορές πέρασαν από ταραχώδεις μεταβολές και η αξία ακόμη και των πιο σταθερών επιχειρήσεων είχε διακυμάνσεις.

Και πάλι, μια μικρή ομάδα δισεκατομμυριούχων που βρίσκονταν στο top 10 του Forbes το 2000 παραμένουν στη λίστα και σήμερα. Ο ιδρυτής της Microsoft, Bill Gates, συνεχίζει να είναι στην κορυφή της λίστας, ενώ ο Warren Buffett της Berkshire Hathaway και ο Larry Ellison της Oracle, επίσης διατηρούν τις θέσεις τους.

Μέλη της οικογένειας Walton που «κρύβονται» πίσω από τον αμερικανικό κολοσσό λιανικής Walmart -αν και δεν είναι στο top 10 φέτος- έχουν κρατήσει τις θέσεις τους στο top 20.

Ο Carlos Slim της μεξικανικής América Móvil και ο Amancio Ortega, ο ιδρυτής της Inditex στην οποία ανήκει η αλυσίδα λιανικής Zara, έχουν επίσης «εγκατασταθεί» στη λίστα της ελίτ τα τελευταία χρόνια.

Στο μεταξύ, η τεχνολογία έχει επιστρέψει ως η βιομηχανία με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο top 10, μετά τις σαρωτικές ανόδους του Jeff Bezos, ιδρυτή της Amazon, και του Mark Zuckerberg του Facebook.

Ο κ. Bezos μέχρι που για λίγο ξεπέρασε τον κ. Gates ως ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, τον περασμένο μήνα.

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v