Ψάχνουν στα αμερικανικά… σκουπίδια οι επενδυτές

Οι επενδυτές φεύγουν μαζικά από τα ομόλογα και μπαίνουν στις μετοχές. Όσοι παραμένουν στα ομόλογα, αγοράζουν εταιρικούς τίτλους «junk». Κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς φέρνουν οι πολιτικές Τραμπ, επιφυλακτικότητα για το 2017 συστήνουν οι αναλυτές.

Ψάχνουν στα αμερικανικά… σκουπίδια οι επενδυτές
  • του Eric Platt

«Τα όρια της αβεβαιότητας έχουν αυξηθεί (για τις αγορές σταθερού εισοδήματος)», τονίζει ο Dan Ivascyn, επικεφαλής επενδύσεων στην Pimco, που ειδικεύεται στα ομόλογα και επενδύει πάνω από 1,5 τρισ. δολάρια. «Τα επιτόκια σίγουρα μπορούν να ανέβουν υψηλότερα».

Αυτό που είναι σαφές για τους επενδυτές σε ομόλογα, είναι πως θα αντιμετωπίσουν μια πραγματική δοκιμασία των πεποιθήσεών τους το 2017, μετά το τέλος ενός 2016 που προκάλεσε τη γενική παραδοχή του χαμηλού πληθωρισμού και επιτοκίων που, κάποια στιγμή, οδήγησε την απόδοση χρέους σχεδόν 14 τρισ. δολαρίων σε αρνητικό έδαφος.

Πράγματι, το μέγεθος της μεταστροφής στην αμερικανική αγορά ομολόγων το 2016, υπερτονίζεται από τον 10ετή τίτλο αναφοράς που βυθίστηκε στο ναδίρ του 1,32% τον Ιούλιο, καθώς η εδώ και 35 χρόνια bull market ομολόγων έχει θεσπίσει νέα ρεκόρ, και ακολούθως εκτοξεύτηκε στο 2,6% αυτό το μήνα, όταν η απροσδόκητη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ ενίσχυσε την προοπτική πιο γρήγορης οικονομικής ανάπτυξης και υψηλότερου πληθωρισμού.

Οι ροές των επενδυτικών κεφαλαίων τις τελευταίες εβδομάδες έχουν επιβεβαιώσει μια αισθητή απομάκρυνση από τα ομόλογα, προς αμερικανικές μετοχές σε ποσότητες-ρεκόρ.

Ωστόσο, παρά το σκοτάδι που περιβάλλει τις προοπτικές για τα ομόλογα το 2017, κανείς, περιλαμβανομένων των φορέων χάραξης πολιτικής στη Fed, δεν έχει μια χειροπιαστή εικόνα για την οικονομία και τον πληθωρισμό υπό τη δημοσιονομική ενίσχυση που έχει υποσχεθεί ο κ. Τραμπ.

Και όμως, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων έχουν αυξηθεί, οι επενδυτές σε σταθερό εισόδημα που χρειάζονται να παραμείνουν στην αγορά χρέους έχουν μεταφέρει χρήματα σε εταιρικά ομόλογα, ιδιαίτερα αυτά που πωλούνται από εταιρίες που βαθμολογούνται ως junk, με την ελπίδα πως οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η πιο γρήγορη οικονομική ανάπτυξη θα βελτιώσουν τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα.

Η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου από τα χαμηλά του Ιανουαρίου έχει κρατήσει στη ζωή την υψηλών αποδόσεων αγορά εταιρικών ομολόγων και, για τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman Sachs, έχουν καταστήσει τα υψηλής απόδοσης ομόλογα ενέργειας, κορυφαία επιλογή για τον επόμενο χρόνο, παρά την εξαιρετική απόδοση 37% το 2016.

Οι πτωχεύσεις από εταιρίες ενέργειας αναμένεται να μετριαστούν το 2017.

Αυτή την εβδομάδα, ο Fitch προέβλεψε ότι το 12μηνο ποσοστό πτωχεύσεων των αμερικανικών εταιριών ενέργειας θα υποχωρήσει σε 3% μέχρι τα τέλη του επόμενου έτους, από 18,8% τον Νοέμβριο.

Συνολικά, τα αμερικανικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων προσέφεραν πάνω από 16,5% φέτος, καταγράφοντας τις καλύτερες ετήσιες επιδόσεις τους από το 2009, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες βγήκαν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι επενδυτές που μετατοπίζονται σε αμερικανικά κυβερνητικά ομόλογα, μπορεί επίσης να επωφεληθούν από μια πιθανή συρρίκνωση στην προσφορά. Ο κ. Τραμπ έχει προτείνει να μην εκπίπτουν τα καθαρά έξοδα από τόκους, κάτι που θα εξάλειφε ένα κίνητρο στις εταιρίες να στραφούν στην αγορά χρέους.

Στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America υπογραμμίζουν πως η περικοπή ορισμένων φορολογικών οφελών θα μπορούσε να μειώσει το μέγεθος της αγοράς εταιρικών ομολόγων υψηλής βαθμολογίας κατά περισσότερο από ένα δέκατο ή περίπου 830 δισ. δολάρια, με τον καιρό. Αυτό είναι πιθανό να πιέσει καθοδικά τις αποδόσεις και να τονώσει τις τιμές των ομολόγων, σε περίπτωση που υποχωρήσει η συνολική προσφορά χρέους, σημειώνει η BofA.

«Τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν το 2017, αλλά μόνο με μέτριο ρυθμό, λόγω της υποτονικής παγκόσμιας ανάπτυξης και των πολύ διστακτικών παγκόσμιων κεντρικών τραπεζών», εξηγεί ο David Kelly της JPMorgan Asset Management. «Οι επενδυτές μπορεί να επιλέγουν θέση long στην πίστωση και short στη διάρκεια, καθώς καταμερίζουν το σταθερό τους εισόδημα».

Ένα σημαντικό ερώτημα για οποιονδήποτε επενδυτή μετατοπίζεται στα εταιρικά ομόλογα είναι, σε ποιο επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν τα κυβερνητικά ομόλογα αναφοράς, πριν οδηγήσουν σε ευρύτερες, δύσκολες επιπτώσεις για ολόκληρη την αγορά χρέους.

Στρατηγικοί αναλυτές και επενδυτές γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι για τα κυβερνητικά ομόλογα. Το sell-off στο αμερικανικό κυβερνητικό χρέος επιταχύνθηκε αφότου προέβλεψε η Fed την περασμένη εβδομάδα πιο γρήγορο ρυθμό αυξήσεων στα επιτόκια σε σχέση με το τι περίμεναν οι αγορές, «ισοπεδώνοντας» την καμπύλη απόδοσης και αναζωογονώντας το λεγόμενο «στοίχημα αναθέρμανσης» (reflation trade).

Τα παγκόσμια funds ομολόγων έχουν καταγράψει ρευστοποιήσεις άνω των 36 δισ. δολαρίων από τις εκλογές και μετά, καθώς οι επενδυτές μπαίνουν μαζικά στα funds αμερικανικών μετοχών, σύμφωνα με ροές που παρακολουθεί η EPFR. Τα funds αμερικανικών μετοχών έχουν τονωθεί με φρέσκα κεφάλαια ύψους σχεδόν 60 δισ. δολαρίων, από την εκλογή Τραμπ και μετά.

Ο David Lafferty, στρατηγικός αναλυτής στην Natixis Global Asset Management, προειδοποιεί πως «σε συνδυασμό με την υψηλότερη ανάπτυξη και την έξοδο των επενδυτών από τα ομόλογα, τα επιτόκια θα μπορούσαν να γίνουν ανεξέλεγκτα σε έναν κόσμο υψηλής μόχλευσης».

Η αντίθετη άποψη βασίζεται στην πιθανότητα απογοητευτικής πολιτικής του Τραμπ που διαβρώνει την αισιοδοξία πως η τόνωση πραγματικά θα αλλάξει τα πράγματα για τις αγορές το 2017.

Οι αναλυτές της BMO Capital Markets, προβλέπουν υψηλότερες αποδόσεις στα κυβερνητικά ομόλογα στη διάρκεια του πρώτου μισού του επόμενου χρόνου «λόγω πρώιμης αισιοδοξίας πως οι οικονομικές επιλογές του Τραμπ πράγματι θα φέρουν μια χειροπιαστή τόνωση στην πραγματική οικονομία».

Ωστόσο, η εκτίμηση της τράπεζας για τον 10ετή τίτλο στα τέλη του έτους είναι 2,25% και αντανακλά προσδοκίες «πως η πραγματική διάσταση της πολιτικής στην Αμερική θα περιορίσει οποιαδήποτε δημοσιονομική τόνωση καταφέρει εντέλει να προωθήσει ο Τραμπ».

Τα κυβερνητικά ομόλογα, τα οποία είχαν απόδοση 3,8% πριν τις αμερικανικές εκλογές, είναι από εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο. Έχουν υποχωρήσει πάνω από 3% από τότε.

«Η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει εδώ και 90 μήνες πλέον και τα αμερικανικά επιτόκια δείχνουν σε πορεία προς περαιτέρω άνοδο», εξηγεί. «Οι επενδυτές σε πίστωση θα πρέπει να προσεγγίσουν το 2017 με μια δόση επιφυλακτικότητας, ακόμη κι αν το βασικό μας σενάριο περιλαμβάνει συνεχιζόμενη ανάπτυξη, πιο σφικτά spreads και θετικές συνολικές αποδόσεις».

© The Financial Times Limited 2016. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v