Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυριακίδης Μάρμαρα: Το... χαρτοφυλάκιο ψαλίδισε το growth

Τα «μυστήρια» των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της εισηγμένης. Η αύξηση των μεγεθών και γιατί δεν φάνηκε στα προ φόρων κέρδη. Το υψηλής αξίας χαρτοφυλάκιο και οι αποδόσεις που... ζαλίζουν.

Κυριακίδης Μάρμαρα: Το... χαρτοφυλάκιο ψαλίδισε το growth

Αξιοσημείωτη άνοδο πωλήσεων (από 28,1 σε 31 εκατ.) και μικτών κερδών (από 11,95 σε 16,84 εκατ. ευρώ) σημείωσε στο εννεάμηνο του 2014 ο εισηγμένος όμιλος Μάρμαρα Κυριακίδη, ωστόσο η πολύ μεγάλη αυτή βελτίωση δεν φάνηκε... στην κάτω γραμμή των αποτελεσμάτων (άνοδος στα προ φόρων κέρδη μόλις κατά 3,7%, από τα 8,22 στα 8,53 εκατ. ευρώ). Το growth των πωλήσεων και των μικτών κερδών ψαλιδίστηκε για τα καλά.

Μεγαλύτερη έκπληξη όμως προκύπτει από την ανάγνωση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου, όπου ο κύκλος εργασιών είναι περίπου σταθερός (10,48 έναντι 10,7 εκατ.) τα μικτά κέρδη αρκετά ανεβασμένα (από τα 4,7 στα 5,21 εκατ. ευρώ), αλλά τα προ φόρων κέρδη εμφανίστηκαν... ισοπεδωμένα στα 861 χιλ. ευρώ, έναντι 3,965 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Προφανώς, ένα μεγάλο μέρος της «δουλειάς» βρίσκεται στις διακυμάνσεις του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διαθέτει η ΚΥΡΜ («εκτιμώμενα σε εύλογη αξία χρηματοοικονομικά στοιχεία») που με βάση το κλείσιμο της 30ης Σεπτεμβρίου του 2014 αποτιμήθηκε στα 8,136 εκατ. ευρώ! (θα μπορούσε να είναι τα κεφάλαια μιας μικρής ΑΕΕΧ).

Αν προσθέσουμε το χαρτοφυλάκιο αυτό στο ταμείο των 4,59 εκατ. ευρώ, τότε το άθροισμα των 12,7 εκατ. ευρώ υπερβαίνει κατά πολύ το σύνολο των τραπεζικών υποχρεώσεων (μακροπρόθεσμων και βραχυπρόθεσμων) του ομίλου (9,17 εκατ. ευρώ) οπότε με την ευρεία έννοια μπορούμε να πούμε πως η ΚΥΡΜ διαθέτει θετικό καθαρό ταμείο.

ΥΓ1: Η ίδια εισηγμένη που διαθέτει σήμερα πλεόνασμα μετρητών, πριν από κάποια χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά ζητήματα ρευστότητας. Πώς αλλάζουν τα πράγματα...

ΥΓ2: Η μετοχή συγκαταλέγεται στις πλέον «χρυσοφόρες» του ΧΑ καθώς έχει «δώσει» +182,2% το τελευταίο δωδεκάμηνο, +243,3% στη διετία και +227% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια.

ΥΓ3: Τον περασμένο Σεπτέμβριο υλοποίησε επιστροφή κεφαλαίου 0,17 ευρώ ανά μετοχή, ενώ στις 3 Δεκεμβρίου συγκαλεί έκτακτη γενική συνέλευση με θέματα την ακύρωση των υπαρχόντων ιδίων μετοχών και τη δυνατότητα απόκτησης νέων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v