Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τιτάν: Εστίαση στην ενίσχυση της ρευστότητας

Το 2012 για να αντιμετωπίσει την κρίση σε βασικές αγορές του, ο Όμιλος Τιτάν θα συνεχίσει να εστιάζει στην ενίσχυση της ρευστότητας, διατηρώντας δεσμευμένες και αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές. Αναδιοργάνωση λειτουργιών.

Τιτάν: Εστίαση στην ενίσχυση της ρευστότητας
Στη στρατηγική της γεωγραφικής διαφοροποίησης που ακολουθεί για να αμβλύνει την κυκλικότητα που χαρακτηρίζει τον κλάδο των δομικών υλικών, στις προτεραιότητες που ο Όμιλος θέτει για τη διαχείριση της κρίσης, καθώς και στις κύριες τάσεις των αγορών όπου δραστηριοποιείται, αναφέρθηκε η διοίκηση της Τιτάν σε παρουσίαση στην Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Επιπλέον παρουσιάστηκε η δυνατότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων από τα εργοστάσια τσιμέντου, με παράδειγμα την πρόσφατη λειτουργία της νέας μονάδας επεξεργασίας και τροφοδοσίας εναλλακτικών καυσίμων στη Βουλγαρία, η οποία βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα του εργοστασίου και ταυτόχρονα προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες στην τοπική κοινωνία.

Μετρώντας 110 χρόνια βιομηχανικής ιστορίας, ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ δραστηριοποιείται σήμερα σε τέσσερις γεωγραφικές περιοχές, στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, στις Η.Π.Α., στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο με εργοστάσια τσιμέντου, μονάδες παραγωγής ετοίμου σκυροδέματος, τσιμεντολίθων, ξηρών κονιαμάτων, επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας, λατομεία και ορυχεία. Στην παρούσα φάση, οι αγορές της Ελλάδας και των Η.Π.Α. βρίσκονται σε ιστορικά πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ η κερδοφορία του Ομίλου προέρχεται από τις αγορές της Αιγύπτου, των Βαλκανίων και της Τουρκίας.
 
Προ εξαετίας, το 2006, η κερδοφορία προερχόταν κυρίως από τις αγορές της Ελλάδας και των ΗΠΑ που βρίσκονταν στο απόγειό τους, γεγονός που δικαιώνει τις επενδύσεις άνω των €3 δις. που έχουν γίνει με στόχο τη διεθνοποίηση και τη γεωγραφική διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων από το 2000 κι έπειτα.

Στην Ελλάδα για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι η ζήτηση δομικών υλικών θα σημειώσει νέα σημαντική μείωση, ενώ για τις Η.Π.Α. επικρατεί αυξανόμενη αισιοδοξία ότι η αγορά αρχίζει να ανακάμπτει. Στη Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη, παρατηρείται μία οριακά θετική τάση της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Στην Αίγυπτο, που αντιπροσωπεύει σημαντικό μέρος της κερδοφορίας του Ομίλου, παρά την πολιτική αβεβαιότητα, η κατανάλωση διατηρείται σε υψηλά επίπεδα, βοηθούμενη από την αύξηση του πληθυσμού και τις μεγάλες οικιστικές ανάγκες που προκύπτουν.

Το 2012 για να αντιμετωπίσει την κρίση σε βασικές αγορές του, ο Όμιλος θα συνεχίσει να εστιάζει στην ενίσχυση της ρευστότητας, διατηρώντας δεσμευμένες και αχρησιμοποίητες πιστωτικές γραμμές σημαντικά υψηλότερες από τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες, διαφοροποιώντας τις πηγές χρηματοδότησης και βελτιστοποιώντας το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιό του.

Πέραν αυτών, στα πλαίσια συγκράτησης του κόστους, το 2012 θα ολοκληρωθεί το σχέδιο αναδιοργάνωσης του λειτουργιών που ξεκίνησε πέρυσι με προσδοκώμενα οφέλη €26 εκ. σε ετήσια βάση. Συγχρόνως, ο Όμιλος υλοποιεί καινοτόμες λύσεις για να περιορίσει το λειτουργικό κόστος με μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και υποκατάσταση των συμβατικών καυσίμων από εναλλακτικά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη δημιουργία ελεύθερων ταμειακών ροών από λειτουργικές δραστηριότητες, που αποτελούν κλειδί για την περαιτέρω μείωση του δανεισμού, προκειμένου ο ΤΙΤΑΝΑΣ όχι μόνο να διατηρήσει την ευρωστία, αλλά και να ενισχύσει τις προοπτικές διεθνούς ανάπτυξής του στο προσεχές μέλλον.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v