Σύμφωνα με τη θεωρία της προοπτικής (Prospect Theory του 1979), οι ζημιές έχουν μεγαλύτερη ψυχολογική επίπτωση στους επενδυτές σε σύγκριση με τα ισόποσα κέρδη. Με άλλα λόγια, η απογοήτευση από ζημιές ύψους 100.000 δολαρίων ή ευρώ είναι μεγαλύτερη από την ικανοποίηση που παίρνει κάποιος όταν κερδίζει το ίδιο ποσό.
Αυτό εξηγεί γιατί οι επενδυτές δεν ακολουθούν τόσο τη συμβουλή να αγοράζουν μετοχές όταν οι αγορές πέφτουν. Η αβεβαιότητα που αισθάνονται δεν τους αφήνει συνήθως να κάνουν πράξη την ανωτέρω συμβουλή, σύμφωνα με έρευνα της Howard Capital Management.
Από την άλλη πλευρά, η αισιοδοξία των επενδυτών αυξάνεται όταν οι αγορές ανεβαίνουν και συχνά τους οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η επόμενη κορυφή της αγοράς θα είναι υψηλότερη από την προηγούμενη.
Το τμήμα έρευνας της Refinitiv υπολόγισε την απόδοση που θα είχε μια επένδυση 10.000 δολαρίων από το 1986 έως το 2022 υπό διαφορετικά σενάρια.
Η αξία του χαρτοφυλακίου θα ήταν 177.410 δολάρια για κάποιον που θα ήταν πλήρως επενδεδυμένος αλλά θα έπεφτε στις 83 χιλ. δολάρια περίπου αν έχανε τις 10 καλύτερες συνεδριάσεις. Η αξία του χαρτοφυλακίου θα έπεφτε στις 35.549 δολάρια αν έχανε τις 30 καλύτερες συνεδριάσεις, προσπαθώντας να επιλέξει τις καλύτερες μέρες και σε μόλις 13 χιλ. δολάρια αν έχανε τις 60 μέρες που η χρηματιστηριακή αγορά κατέγραψε τις καλύτερες αποδόσεις.
Με άλλα λόγια, είναι προτιμότερο να είναι κάποιος επενδεδυμένος ανεξάρτητα από τις αυξομειώσεις της αγοράς, ώστε να επωφεληθεί από τις καλές μέρες χωρίς να χρειάζεται να μαντεύει πότε είναι καλύτερα να αγοράσει ή να πουλήσει τις μετοχές του, αναφέρεται σε σχετικό κείμενο που χορηγεί η Fidelity Investments.
Το βρήκαμε ενδιαφέρον και γι’ αυτό αναφερθήκαμε σ’ αυτό.