Για πάνω από 4 δεκαετίες, η τάση στις τιμές των κρατικών ομολόγων ήταν ανοδική, με τις αποδόσεις τους να υποχωρούν. Η επανεμφάνιση του πληθωρισμού και οι αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες όπως η ΕΚΤ, η Fed κ.λπ. άλλαξαν το τοπίο.
Επενδυτικές στρατηγικές που πόνταραν σε υποχώρηση των τιμών τους έγιναν πιο δημοφιλείς, παρότι πολλοί συνεχίζουν να αναζητούν την ασφάλεια στα κρατικά ομόλογα.
Ένας τρόπος επένδυσης ή πονταρίσματος, αν προτιμάτε, είναι μέσω των ETF, δηλ. Αμοιβαίων Κεφαλαίων που τελούν υπό διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια. Τα ETF επιτρέπουν σε κάποιον να στοιχηματίσει τόσο στην ανοδική όσο και στην καθοδική τάση των κρατικών ομολόγων.
Δεν ξενίζει ότι τον τελευταίο χρόνο αρκετοί θέλουν να ποντάρουν σε περαιτέρω πτώση των τιμών και άνοδο των αποδόσεων ενώ άλλοι τα χρησιμοποιούν για αντιστάθμιση κινδύνου (hedging).
Γι’ αυτό παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον για τα αποκαλούμενα Inverse ομολογιακά ETFs, δηλ. εκείνα που στοιχηματίζουν σε υποχώρηση των ομολόγων. Τα συγκεκριμένα ETFs χρησιμοποιούν παράγωγα, π.χ. swaps, για να παρακολουθήσουν τον υποκείμενο δείκτη μακροπρόθεσμων ομολόγων όπως ο δείκτης Barclays Capital US 20+ Year Treasury Index.
Μερικά από αυτά προσφέρουν στους επενδυτές αυξημένη μόχλευση, π.χ. 2 ή 3 φορές, την έκθεση στον δείκτη ενώ άλλα δεν προσφέρουν. Ένα από τα πιο γνωστά χωρίς μόχλευση είναι το ProShares Short 20+ Year Treasury ETF (TBF) με αρνητική απόδοση 6% περίπου από την αρχή του 2023 αλλά θετική 10% περίπου τους τελευταίους 12 μήνες και 12% την τελευταία 3ετία.
Εξυπακούεται ότι οι αποδόσεις παρόμοιου ETF με διπλάσια έκθεση (μόχλευση) όπως το TBT θα ήταν πολύ χειρότερες ή πολύ καλύτερες, τις ανωτέρω περιόδους.
Inverse ETFs για ευρωπαϊκά ομόλογα δεν γνωρίζουμε.