Ο νομπελίστας (1995) και καθηγητής Οικονομικών Robert Lucas έφυγε από τη ζωή πριν από λίγο καιρό. Όμως, το έργο του επηρέασε και θα συνεχίσει να επηρεάζει τα μακροοικονομικά τώρα και στο μέλλον.
Ο Lucas, τον οποίο αρκετοί θεωρούν τον πιο σημαντικό οικονομολόγο του τελευταίου τετάρτου του 20ού αιώνα, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του με την υπόθεση των ορθολογικών προσδοκιών τη δεκαετία του 1970.
Ο ίδιος αναφέρει στη βιογραφία του όταν πήρε το Νόμπελ ότι πήγε να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου το 1955, γιατί το ΜΙΤ δεν του έδωσε υποτροφία για να σπουδάσει μηχανική. Όμως, ούτε το Σικάγο είχε σχολή μηχανικών και εγκατέλειψε την ιδέα. Πήρε μερικά μαθήματα στα μαθηματικά αλλά δεν του άρεσαν, ενώ δεν είχε το κουράγιο να σπουδάσει φυσική όπως έκαναν αρκετοί στο Σικάγο εκείνα τα χρόνια.
Όμως, εκείνο που πραγματικά τον χαροποίησε εκεί ήταν τα μαθήματα ιστορίας του Δυτικού Πολιτισμού, οργάνωσης και αρχές της γνώσης που πήρε. «Ήθελα να μάθω τα πάντα για τους Έλληνες (Πλάτωνας, Αριστοτέλης κ.λπ.» δηλώνει στη βιογραφία του. Δεν μπόρεσε να συνεχίσει, γιατί δεν ήξερε ελληνικά ή γαλλικά, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ αργότερα. Όμως, του άρεσε η ιστορία των οικονομικών και το βιβλίο του Πολ Σάμιουλσον για τα οικονομικά, που κάθισε και διάβασε ένα καλοκαίρι.
Επιστρέφοντας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου αποφάσισε να στραφεί στα οικονομικά. Ένα από τα μαθήματα ήταν με τον Μίλτον Φρίντμαν, που όλοι οι φοιτητές περίμεναν, όπως αναφέρει. Οι ιδέες του Φρίντμαν προκαλούσαν έντονες συζητήσεις μεταξύ των φοιτητών και ο ίδιος προσπαθούσε να κρατηθεί στις αρχές του New Deal ενώ ψήφισε για τον Κένεντι το 1960. Μετά από εκείνο το μάθημα σταμάτησε να είναι μαθητής του «Α», γιατί άρχισε να επιλέγει μαθήματα και σ’ όποια δεν του άρεσαν, σπανίως εμφανιζόταν, με αποτέλεσμα να πάρει αρκετά «C».
Μια δεκαετία αργότερα, η δική του εργασία για τις ορθολογικές προσδοκίες (rational expectations hypothesis) θα επέκτεινε τις ιδέες του Φρίντμαν, δείχνοντας ότι η ενεργητική δημοσιονομική πολιτική θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει τις προσδοκίες των ανθρώπων.
Δυστυχώς, το ταξίδι του Robert Lucas, τη θεωρία του οποίου πολλοί από εμάς διδαχθήκαμε ως φοιτητές, ολοκληρώθηκε πρόσφατα σε ηλικία 86 ετών. Άλλος ένας μεγάλος οικονομολόγος της εποχής μας έφυγε, όμως άφησε πίσω του σημαντικό έργο.