Ο τίτλος στην πρόσφατη έκθεση του IIF «Το πληθωριστικό σοκ της Covid τελείωσε» ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικός. Οι αναταράξεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα μετά το άνοιγμα της παγκόσμιας οικονομίας στον απόηχο της Covid έφερε μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις προϊόντων και σημαντικές αυξήσεις τιμών. Κι αυτό γιατί η βιομηχανική παραγωγή και οι ναυτιλιακές εταιρείες δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην απότομη αύξηση της ζήτησης.
Το Ινστιτούτο της Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) κατασκεύασε δείκτες και συνέκρινε την κατάσταση που επικρατούσε το 2021 με τη σημερινή κατάσταση και έφθασε στο ακόλουθο συμπέρασμα. Οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων έχουν ομαλοποιηθεί και οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές έχουν κατακαθίσει.
Θα ήταν ωραίο να κηρύξουμε το τέλος του πληθωρισμού, τονίζουν οι αναλυτές του IIF, αλλά αυτό δεν συμβαίνει. Ο λόγος; Ο πόλεμος στην Ουκρανία ασκεί ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό παγκοσμίως και ιδιαίτερα στην Ευρώπη. Κι αυτό γιατί οι αυξημένες τιμές της ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία υπεισέρχεται στις τελικές τιμές των προϊόντων.
Σ’ όλα αυτά θα πρέπει να συμπεριλάβουμε τις τεράστιες αυξήσεις στις χρεώσεις διέλευσης των πλοίων από τον Βόσπορο και τις κατά 10% αυξήσεις στη Διώρυγα του Σουέζ.