Τη δυνατότητα έκδοσης «πράσινων» ή ESG ομολόγων από το 2022 εμφανίζεται να διερευνά η Ελληνική Δημοκρατία. Φυσικά, τέτοιες εκδόσεις διέπονται από συγκεκριμένους κανόνες, που θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί για να μην εκτεθεί η χώρα.
Δυστυχώς, η ιστορία διδάσκει ότι η Ελλάδα δεν είναι η πιο συνεπής, υπό την έννοια ότι τα λεφτά μπορεί να κατευθυνθούν σε διαφορετική χρήση από την αρχική και αυτό συνιστά ρίσκο. Από την άλλη πλευρά, τέτοιες εκδόσεις δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης της βάσης των αγοραστών των ελληνικών ομολόγων ενώ αυξάνουν τη ρευστότητα της ελληνικής αγοράς.
Η έκδοση ομολόγων από κράτη και επιχειρήσεις των οποίων οι πρόσοδοι χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση πρότζεκτ της αποκαλούμενης «πράσινης» οικονομίας, π.χ. αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ακολουθούν ανοδική πορεία, αν και έχουν ακόμη πολύ μικρό μερίδιο στην αγορά. Το 1ο τρίμηνο του 2021, οι εκδόσεις ανήλθαν σε 240 δισ. δολάρια, με τη Γερμανία, την Κίνα και τη Γαλλία να έχουν τα σκήπτρα.
Το μέγεθος της παγκόσμιας «πράσινης» αγοράς έχει ξεπεράσει το 1 τρισ. δολάρια, με τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές να ανέρχονται σε 2,7 δισ. φέτος έναντι 1,6 δισ. το 2020, σύμφωνα με το IIF. Ακόμη μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς των διατηρήσιμων (sustainable) εκδόσεων ομολόγων (ESG). Το 1ο εξάμηνο του 2021, οι εκδόσεις ξεπέρασαν τα 680 δισ. δολάρια. Τα «πράσινα» ομόλογα είναι μέρος της κατηγορίας των ESG τίτλων.
Για να δούμε, τι θα δούμε λοιπόν.
Με το Ταμείο Ανάκαμψης να χρηματοδοτεί την «πράσινη» οικονομία, πρότζεκτ υπάρχουν.