Σε υψηλά επίπεδα διατηρείται το «μαξιλάρι» ρευστότητας παρά τις αυξημένες δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.
Τους προηγούμενους μήνες, το απόθεμα ρευστότητας κυμάνθηκε μεταξύ 31 και 38 δισ. ευρώ περίπου, με βάση τις δηλώσεις κρατικών αξιωματούχων.
Το «μαξιλάρι» λειτουργεί ως ένα είδος εγγύηση προς τους δυνητικούς αγοραστές ελληνικών κρατικών χρεογράφων πως θα πάρουν τα λεφτά τους πίσω και ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο την περίοδο που η ΕΚΤ δεν αγόραζε ελληνικά ομόλογα αλλά ούτε οι ελληνικές τράπεζες.
Ομως, το απόθεμα ρευστότητας έχει κόστος και μάλιστα μεγάλο. Αν υποθέσουμε ότι το μέσο κόστος δανεισμού είναι ίδιο με του ελληνικού χρέους, δηλ. κοντά στο 1,8%-2%, τότε οι τόκοι που πληρώνουμε ετησίως φτάνουν και ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ.
Φυσικά, κάπου 16,5 δισ. ευρώ έχουν δεσμευθεί και προορίζονται για την αποπληρωμή χρέους. Επομένως, κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί πως το πραγματικό κόστος είναι οι τόκοι στα 20 δισ. ευρώ περίπου, που απομένουν.
Σ'αυτή την περίπτωση, οι τόκοι ανέρχονται μεταξύ 350 και 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμη κι έτσι, δεν είναι μικρό το ποσό.