Αν δεν τα γνωρίζεις κάποια πράγματα δεν μπορεί να κρίνεις. Η στήλη οφείλει να ομολογήσει πως ανήκει σε εκείνους που αγνοούσε τι γινόταν επί χρόνια με τους ανθρώπους που συμμετείχαν σε ερευνητικά προγράμματα τα οποία χρηματοδοτούνταν εξ’ ολοκλήρου από την ΕΕ ή από τον ιδιωτικό τομέα.
Για να πληρωθούν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι σημειωτέον δεν ανήκαν στο μισθολόγιο δημόσιων ερευνητικών κέντρων η πανεπιστημίων, έπρεπε να υπογράψουν σύμβαση με τους ανωτέρω φορείς και να πληρώνονται 700-800 ευρώ τον μήνα (ενιαίο μισθολόγιο) όπως πληροφορήθηκε.
Μήπως αποκόμιζαν τα υπόλοιπα λεφτά, π.χ. από την ΕΕ, τα ερευνητικά κέντρα; Όχι, απλά χάνονταν (!) ήταν η απάντηση.
Κι όμως τόσο καιρό κανείς δεν είχε σκεφθεί ότι αυτό θα έπρεπε να αλλάξει. Αφενός για να εισπράττει η χώρα περισσότερα κονδύλια από το κοινοτικό πρόγραμμα Horizon και αφετέρου να ανταμείβονται καλύτερα αυτοί που έφεραν σε πέρας τη δουλειά και να δείχνουν μεγαλύτερο ζήλο για να «κυνηγήσουν» περισσότερα ερευνητικά κοινοτικά πρότζεκτς.
Είναι από τα πράγματα που ίσως δεν τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας πάνω τους, αλλά έχουν θετική επίπτωση στη χώρα που υστερεί στις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία ως προς το ΑΕΠ και φυσικά στη τσέπη των ερευνητών.
Αξίζουν λοιπόν συγχαρητήρια στον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα που πήρε την πρωτοβουλία και την οποία εξήγησε σε άρθρο του στο Euro2day.gr την Παρασκευή.