Στην Ελλάδα έχει περάσει απαρατήρητο, όμως δεν θα έπρεπε, αυτό που έκανε η Κύπρος πριν από λίγο καιρό.
Παρά το γεγονός ότι βρέθηκε κι αυτή αντιμέτωπη με την πανδημία του νέου κορωνοϊού και επέβαλε καραντίνα για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν ανέβαλε μια σημαντική μεταρρύθμιση που είχε δρομολογήσει.
Από την 1η Ιουνίου, η Κύπρος προχώρησε με τη 2η φάση υλοποίησης του ΓΕΣΥ, δηλ. του Γενικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, που περιλαμβάνει τη δευτεροβάθμια περίθαλψη. Ακόμη και το όνομα ΓΕΣΥ είναι έξυπνο, γιατί, αφενός, διαφοροποιείται από το αντίστοιχο ελληνικό και αφετέρου, γιατί είναι εύηχο στους πολλούς ξένους του νησιού, αφού παραπέμπει στο "Yes".
Ο πολίτης μπορεί να επιλέξει μεταξύ των δημόσιων και των συμβεβλημένων δημόσιων νοσοκομείων ενώ όλοι είναι «χρεωμένοι» σε οικογενειακό γιατρό.
Σημειώνεται ότι η Μεγαλόνησος δεν είχε Εθνικό Σύστημα Υγείας πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με Ελλαδίτη κάτοικο. Είτε είχες ιδιωτική ασφάλιση, είτε πλήρωνες από την τσέπη σου προηγουμένως.
Η 1η φάση του ΓΕΣΥ περιελάμβανε την παροχή πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με εισφορά που αντιστοιχεί στο 3% περίπου του μισθού μέχρι σήμερα. Η Κύπρος δεν ανέβαλε λοιπόν την υλοποίηση της 2ης φάσης του ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου παρά τα εμπόδια της πανδημίας και της καραντίνας.
Ίσως η Ελλάδα θα έπρεπε να διδαχτεί κάτι απ’ αυτό.