Η Ελλάδα είναι αναλογικά η πιο ωφελημένη χώρα της ευρωζώνης από το Ταμείο Νέα Γενιά ΕΕ (New Generation EU) που προτείνει η Κομισιόν και ακολουθούν η Λετονία, η Σλοβακία, η Λιθουανία, η Πορτογαλία και η Κύπρος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιταλογερμανικής τράπεζας Unicredit.
Οι υπολογισμοί βασίζονται στις καθαρές μεταφορές πόρων σε κάθε χώρα, ως ποσοστό του ΑΕΠ με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, και δεν είναι οι τελικοί. Για την Ελλάδα, οι καθαρές εισροές υπερβαίνουν σωρευτικά το 9% του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2027, ενώ της δεύτερης Λετονίας το 6%. Η Σλοβακία, η Λιθουανία και η Πορτογαλία εκτιμάται ότι θα λάβουν πάνω από το 4% του ΑΕΠ και η Κύπρος κάτω από το 3%.
Το μεγαλύτερο ποσό, ύψους 82 δισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα, θα εισπράξει η Ιταλία, αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 2% του ΑΕΠ.
Στην πλευρά των χαμένων της ΟΝΕ, το Βέλγιο έρχεται πρώτο καθώς οι καθαρές εκροές εκτιμάται πως ξεπερνούν το 2% του ΑΕΠ και ακολουθούν Ολλανδία και Γερμανία, με λίγο πάνω από 2%. Στη τέταρτη θέση βρίσκεται το Λουξεμβούργο με 2% και έπονται η Ιρλανδία (!), η Αυστρία, η Φινλανδία, η Γαλλία και η Μάλτα.
Αν συμπεριληφθούν οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, η Unicredit υπολογίζει πως η Βουλγαρία και η Κροατία μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο κι από την Ελλάδα. Η Ρουμανία αναμένεται να εισπράξει καθαρά ένα ποσό που αντιστοιχεί στο 5,5% του ΑΕΠ.