Η Γερμανία ίσως δεν είναι τόσο δημοφιλής, όμως είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.
Παρ’ όλα αυτά καμία μεγάλη γερμανική τράπεζα δεν συμμετείχε στις εκδόσεις ομολόγων που έκανε η Ελληνική Δημοκρατία από το 2017 που επανέκαμψε στις αγορές μέχρι σήμερα. Σε αντίθεση με το παρελθόν, που η Deutsche Bank έδινε συχνά το παρών.
Αυτό άλλαξε με την τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου και την παρουσία της Commerzbank στην ομάδα των αναδόχων μαζί με τις Citi, Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale.
Οι τράπεζες θέλουν να συμμετέχουν στις εκδόσεις τόσο για τα έσοδα που φέρνουν όσο και την άνοδό τους στις διεθνείς λίγκες (κατατάξεις) αναδόχων. Οι αρμόδιοι φορείς κάθε χώρας, π.χ. ο ΟΔΔΗΧ στην Ελλάδα, χρησιμοποιούν διάφορα κριτήρια, που δεν είναι γνωστά κάθε φορά για τις επιλογές.
Αναμφίβολα, η δυνατότητα μιας τράπεζας να φέρει πελάτες στους οποίους άλλες δεν έχουν την ίδια πρόσβαση είναι ένα κριτήριο. Η συμμετοχή της τράπεζας στη δευτερογενή αγορά είναι ένα άλλα κριτήριο και υπάρχουν κι άλλα.
Προφανώς, μια γερμανική τράπεζα όπως η Commerzbank, έχει ευκολότερη πρόσβαση σε γερμανικά και αυστριακά αμοιβαία κεφάλαια, συνταξιοδοτικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες κ.λπ. Όμως, για να ενεργοποιηθούν όλα αυτά, θα πρέπει κάποιος ή κάποιοι από μια τράπεζα να δείξουν ενδιαφέρον. Κι αυτό ακριβώς συνέβη εδώ.
Ενας παλιός γνώριμος της ελληνικής αγοράς ομολόγων από την περίοδο που ήταν στη Morgan Stanley, Ινδός στη καταγωγή, και μια Ελληνίδα συνεργάτιδά του το εξηγούν.
Αν δεν ήταν αυτοί, η Commerzbank δεν θα έδειχνε το ίδιο ενδιαφέρον για τα ελληνικά ομόλογα, έχοντας παρουσία στην πλατφόρμα διαπραγμάτευσης της ΗΔΑΤ.