Αν αναρωτιέστε γιατί υποχώρησαν αρκετά χθες οι αποδόσεις των ελληνικών και των ιταλικών ομολόγων, την απάντηση θα πρέπει να την αναζητήσετε στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Κι αυτό γιατί η ΕΚΤ παρενέβη στην αγορά αγοράζοντας ελληνικά και ιταλικά ομόλογα (πιθανόν κι άλλων χωρών), με αποτέλεσμα να μειωθούν τα spreads των δύο χωρών έναντι της Γερμανίας.
Η παρέμβαση έγινε, ως είθισται, μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών της Ελλάδας και της Ιταλίας. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων ανήλθαν σε 150 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με άτομο που δεν προέρχεται από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).
Οι αγορές εντάσσονται στο πλαίσιο του νέου, έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ (PEPP) για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας, στο οποίο εντάχθηκε η Ελλάδα πρόσφατα.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς έπεσε στο 1,54% χθες έναντι 2,4% την προηγούμενη συνεδρίαση, λόγω της παρέμβασης. Ως γνωστόν, οι παρεμβάσεις γίνονται με βάση το κεφαλαιακό κλειδί (capital key), που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι λίγο πάνω από το 2% επί του χρέους που τελεί υπό διαπραγμάτευση.
Όμως, η χθεσινή παρέμβαση της ΕΚΤ δείχνει πως στο PEPP δεν γίνεται με βάση το κλειδί, όπως παρατήρησε άτομο που γνωρίζει. Αν γινόταν, η ΕΚΤ θα έπρεπε να αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες γερμανικών, γαλλικών ομολόγων κ.λπ., τόνισε, συμπληρώνοντας πως αυτό διαφοροποιεί το PEPP από το κλασικό πρόγραμμα πιστωτικής χαλάρωσης (QE).
Θα είναι έτσι ως το τέλος του προγράμματος PEPP, ύψους 750 δισ. ευρώ;