Σε έναν κόσμο γεμάτο προκλήσεις και αβεβαιότητα, η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς είναι πιο κρίσιμη από ποτέ. Ωστόσο, σε πολλές χώρες, αυτή η εμπιστοσύνη διαγράφεται ανησυχητικά χαμηλή. Αυτή η ανάλυση εξετάζει τα ευρήματα από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης Edelman, προσφέροντας μια εικόνα της παγκόσμιας κατάστασης.
Το Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης Edelman 2024
Το Βαρόμετρο Εμπιστοσύνης Edelman 2024 αποτελεί την 24η ετήσια έρευνα της Αμερικάνικης εταιρείας, που διεξήχθη μέσω διαδικτυακών συνεντεύξεων διάρκειας 30 λεπτών από τις 3 έως τις 22 Νοεμβρίου 2023, με συμμετοχή άνω των 32.000 ατόμων από 28 χώρες. Η αναφορά δημοσιεύεται κάθε Ιανουάριο και αναλύει τους δείκτες εμπιστοσύνης σε επιχειρήσεις, μέσα ενημέρωσης, κυβερνήσεις και ΜΚΟ.
Κοινωνική Διαχείριση Covid-19: Μικρή αλλά Ανεπαρκής Βελτίωση
Η πανδημία οδήγησε σε μια ελαφρά αύξηση της παγκόσμιας εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες. Ωστόσο, αυτή η βελτίωση δεν είναι αρκετή για να αλλάξει την γενικά χαμηλή εικόνα της εμπιστοσύνης:
• Χώρες με Υψηλή Εμπιστοσύνη: Ινδία, Γερμανία, Ολλανδία, Μαλαισία.
• Χώρες με Χαμηλή Εμπιστοσύνη: Κολομβία και Αργεντινή.
Δημόσιοι Θεσμοί: Μια Αχτίδα Ελπίδας
Οι πολίτες τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο τους δημόσιους θεσμούς σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις. Οι δημόσιοι υπάλληλοι θεωρούνται συχνά πιο αξιόπιστοι από τους πολιτικούς και τους υπουργούς.
Οι χώρες κατατάσσονται σε τρεις κατηγορίες:
1. Υψηλή Εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση και Θεσμούς: Ινδία.
2. Χαμηλή Εμπιστοσύνη σε Κυβέρνηση και Θεσμούς: Λατινική Αμερική.
3. Υψηλή Εμπιστοσύνη σε Θεσμούς, Χαμηλή στην Κυβέρνηση: Ιαπωνία.
Δείκτης Εμπιστοσύνης Edelman 2024: Μια Μικτή Εικόνα
Η πόλωση, η παραπληροφόρηση και οι οικονομικές ανισότητες έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς. Ωστόσο, παρατηρείται μια αργή ανάκαμψη:
• Παγκόσμιες Τάσεις: Η εμπιστοσύνη (με άριστα το 100) αυξήθηκε ελαφρώς από 55 σε 56.
• Αναπτυσσόμενες έναντι Αναπτυγμένων Χωρών: Μέσος όρος εμπιστοσύνης στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι το 63, ενώ στις ανεπτυγμένες το 49. Αυτή η ένδειξη υπογραμμίζει τη σημασία της οικονομικής προόδου των πολιτών στο χτίσιμο της εμπιστοσύνης προς την εκάστοτε κυβέρνηση.
Πλήρης Πίνακας Δεικτών Κυβερνητικής Εμπιστοσύνης 2024
Ασιατικές Χώρες: Αύξηση της Εμπιστοσύνης
Οι περισσότερες ασιατικές χώρες, όπως Νότια Κορέα, Ινδία, Ταϊλάνδη, Μαλαισία, Σιγκαπούρη και Ιαπωνία, παρουσίασαν αύξηση στους Δείκτες Εμπιστοσύνης τους. Η Νότια Κορέα σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση με επτά μονάδες από το 2023, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβερνητική αξιοπιστία κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες της Ασίας. Αντίθετα, η Κίνα και η Ινδονησία, που καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις, παρουσίασαν μείωση της εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις των χωρών τους.
Η ανισότητα στην εμπιστοσύνη υπογραμμίζεται έντονα στην περίπτωση της Ταϊλάνδης, όπου οι πλουσιότεροι κάτοικοι καταγράφουν Δείκτη Εμπιστοσύνης 82, ενώ οι χαμηλότεροι εισοδηματίες μόλις 55.
Δύση: Έλλειψη Κυβερνητικής Αξιοπιστίας
Είναι χαρακτηριστικό πόσο χαμηλά βρίσκονται χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία.
Η δε Σουηδία, «σκοράρει» το ίδιο με τη Νότια Αφρική. Αν και με ένα μέσον όρο δείγματος 1.150 ατόμων ανά χώρα, κανείς δεν μπορεί να αντλήσει ακριβή συμπεράσματα, είναι εμφανές ότι οι Δυτικές κοινωνίες δεν είναι ευχαριστημένες με τη διαχείριση των χωρών τους μετά την πανδημία, διότι οι πολίτες τους καλούνται να πληρώσουν τον λογαριασμό με περικοπές και φόρους ενώ μαίνεται το μεταναστευτικό πρόβλημα και ο πληθωρισμός κατακερματίζει το διαθέσιμο εισόδημα τους.
Συμπεράσματα: Ανάγκη για Δράση
Η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και τους θεσμούς είναι εξαιρετικά ευάλωτη. Οι αναπτυσσόμενες χώρες φαίνεται να διατηρούν υψηλότερη εμπιστοσύνη σε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες. Σημαντικό είναι ότι η εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς συνήθως υπερβαίνει αυτή των κυβερνήσεων.
Για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας, είναι απαραίτητο να ενισχυθούν η διαφάνεια, η καταπολέμηση της διαφθοράς και η βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Μόνο έτσι μπορούν οι κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών και να προάγουν τη σταθερότητα και την πρόοδο.
* Ο Νικόλαος Χαβούτης είναι διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας SoZone Limited (nhavoutis@gmail.com).