Οι προσφάτως αποκαλυφθείσες απόπειρες της Ρωσίας να επηρεάσει τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2020 θα έρθουν να προστεθούν στις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των δυο χωρών, τονίζοντας τους κινδύνους που διατρέχουν οι οντότητες και οι ιδιώτες στις ΗΠΑ από τις προσπάθειες ξένης επιρροής.
Το Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών, κλάδος του Γραφείου του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών, που επιβλέπει την αμερικανική κοινότητα πληροφοριών, δημοσιοποίησε αποχαρακτηρισμένη έκθεση στις 16 Μαρτίου αναφορικά με τις απόπειρες ξένων παραγόντων να επηρεάσουν τις εκλογές του 2020. Χαρακτηρισμένη εκδοχή του εγγράφου αυτού, που αποκτήθηκε στο πλαίσιο εκτελεστικού διατάγματος που υπέγραψε το 2018 ο τότε πρόεδρος Donald Trump, διανεμήθηκε σε κορυφαίους Αμερικανούς αξιωματούχους τον Ιανουάριο.
Σύμφωνα με την έκθεση, που τονίζει την υψηλή εμπιστευτικότητα των εκτιμήσεων που περιέχει, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin εξουσιοδότησε μυστικές και φανερές επιχειρήσεις επηρεασμού κατά τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου του 2020 για δυσφήμιση του τότε υποψήφιου Joe Biden και για υποστήριξη του Trump. Ευρύτερα, η έκθεση συμπεραίνει πως η Ρωσία επιδίωξε να υπονομεύσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη στην εκλογική διαδικασία και να επιτείνει τους κοινωνικο-οικονομικούς διχασμούς.
Βασικό σημείο της στρατηγικής του Κρεμλίνου, σύμφωνα με την έκθεση, ήταν η χρήση «αντιπροσώπων» που συνδέονταν με τις μυστικές υπηρεσίες του, προκειμένου να διαδώσουν διάφορες μορφές παραπληροφόρησης και ψευδών πληροφοριών σε αμερικανικούς οργανισμούς media, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιφανή άτομα, περιλαμβανομένων ορισμένων που βρίσκονταν κοντά στον Trump και την πρώην κυβέρνηση του.
Η έκθεση αποκαλύπτει πως, σε αντίθεση με το 2016, δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει πως η Ρωσία ή οποιοσδήποτε άλλος ξένος παράγοντας ενεπλάκη σε επίμονες προσπάθειες στον κυβερνοχώρο για να αποκτήσει πρόσβαση σε εκλογικές υποδομές ώστε να παρέμβει δυνητικά σε τεχνικές πτυχές των εκλογών, όπως για να αλλάξει τις βάσεις δεδομένων της εγγραφής ψηφοφόρων ή για να παρέμβει με την καταμέτρηση και ανακοίνωση ψήφων.
Πέραν της Ρωσίας, η έκθεση συμπεραίνει πως και το Ιράν πραγματοποίησε μυστική εκστρατεία επιρροής για να προσπαθήσει να αποτρέψει την επανεκλογή του Trump και πως η Κίνα, παρά το ότι το σκέφτηκε, τελικά επέλεξε να μην εμπλακεί σε προσπάθειες επιρροής. Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης πως η Hezbollah του Λιβάνου, η Κούβα και η Βενεζουέλα έκαναν μικρά βήματα για να επηρεάσουν τις εκλογές και πως ορισμένοι κυβερνοεγκληματίες, με στόχο το κέρδος, διατάραξαν ορισμένες εκλογικές προετοιμασίες μέσω επιθέσεων ransomware.
Η δημοσιοποίηση των προσπαθειών του Κρεμλίνου να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές θα επιδεινώσει τις εντάσεις μεταξύ της Μόσχας και της Ουάσινγκτον. Στις αρχές του μήνα, οι ΗΠΑ σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσαν «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδίων ανώτερων Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπορικών οντοτήτων που συνδέονται με τη δηλητηρίαση τον περασμένο Αύγουστο και φυλάκιση τον Φεβρουάριο του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης, Alexei Navalny.
Οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί επιπλέον ποινές τις επόμενες εβδομάδες και ανεπιβεβαίωτες αναφορές στα μέσα ενημέρωσης δείχνουν πως Αμερικάνοι και Βρετανοί αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων που θα στοχεύουν τα ρωσικά οικονομικά συμφέροντα, κάτι που το Κρεμλίνο θα εκλάβει ως σημαντική κλιμάκωση. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν αντιδράσει με οργή στις αναφορές αυτές και έχουν υποσχεθεί αντίποινα σε οποιεσδήποτε νέες ποινές.
Ο Λευκός Οίκος μπορεί να επιβάλλει ακόμα και την επόμενη εβδομάδα απροσδιόριστες νέες κυρώσεις σε ρωσικά συμφέροντα ως αντίδραση στις απόπειρες του Κρεμλίνου να επηρεάσει τις εκλογές, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters της 17ης Μαρτίου. Αυτές μπορεί να συνδυαστούν με τις οικονομικές κυρώσεις που είχαν «υποσχεθεί» προηγουμένως οι ΗΠΑ ως αντίποινα για την κατευθυνόμενη από τη Ρωσία κυβερνοεπίθεση στη SolarWinds, που αποκαλύφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν επίσης να διενεργήσουν μια σειρά μυστικών ενεργειών στον κυβερνοχώρο κατά ρωσικών δικτύων τις επόμενες εβδομάδες, ως αντίποινα για το χακάρισμα στη SolarWinds, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times της 7ης Μαρτίου. Οι ενέργειες αυτές φέρεται πως θα έχουν σκοπό να τις δουν ο Putin και οι υπηρεσίες ασφαλείας του, και όχι ο λαός.
Ο Biden και οι κορυφαίοι σύμβουλοι του έχουν υποσχεθεί να ακολουθήσουν σκληρή γραμμή σε αυτό που εκλαμβάνουν ως κακή συμπεριφορά της Ρωσίας σε διάφορους άλλους τομείς διαφωνίας, όπως οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία έχει επικηρύξει Αμερικάνους στρατιώτες στο Αφγανιστάν καθώς και η συνεχιζόμενη υποστήριξη που παρέχει στους αυτονομιστές στην Ανατολική Ουκρανία. Σε συνδυασμό με τα αντίποινα που έχει υποσχεθεί το Κρεμλίνο στις όποιες νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οι σχέσεις μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Μόσχας θα μπορούσαν να επιδεινωθούν περαιτέρω εν μέσω επίμονων διαφωνιών και πιθανών σημείων ανάφλεξης αργότερα φέτος.
Τα ευρήματα της έκθεσης υπογραμμίζουν τους διάφορους κινδύνους που ενέχουν για οντότητες και ιδιώτες στις ΗΠΑ οι προσπάθειες ξένης επιρροής. Αν και η έκθεση εκτιμά πως οι ρωσικές ενέργειες άσκησης επιρροής είναι μακράν οι επιθετικότερες στη στόχευση αμερικανικών παραγόντων για τη διασπορά παραπληροφόρησης και ψευδών πληροφοριών, το έγγραφο εκθέτει επίσης παρόμοιες προσπάθειες και από άλλες χώρες, ιδιαίτερα το Ιράν. Αυτές οι απόπειρες ξένης επιρροής αποτελούν ξεχωριστές, αν και σχετιζόμενες, απειλές από αυτές των κυβερνοεγκληματιών, που αποτελούν έναν επίμονο κίνδυνο πραγματοποίησης κυβερνοεπιθέσεων και επιθέσεων με ransomware για αποκλειστικά οικονομικό όφελος.
Αν και η έκθεση δεν έδωσε ονόματα, τόνισε πως «αντιπρόσωποι» της Ρωσίας επεδίωξαν να χρησιμοποιήσουν επιφανείς Αμερικάνους πολίτες και οργανισμούς media για να διασπείρουν το αφήγημα τους. Τέτοιες προσπάθειες μπορεί να εκθέσουν παράγοντες των ΗΠΑ σε εγκληματική ή οικονομική ευθύνη αν διαπιστωθεί πως εν γνώση τους ήταν συνωμότες.
Αν και δεν κατονομάζονται στην έκθεση, προηγούμενες έρευνες μέσων ενημέρωσης που τόνιζαν τις επικοινωνίες των παραγόντων των ΗΠΑ με επώνυμους παράγοντες ξένης επιρροής, εκθέτουν τις οντότητες και τους πολίτες αυτούς σε σημαντικούς κινδύνους για τη φήμη τους. Ακόμα και αν εν αγνοία τους έπαιξαν ρόλο στη διάδοση παραπληροφόρησης και ψευδών πληροφοριών σχετικά με τις εκλογές, η δημόσια συσχέτιση με κακόβουλους ξένους παράγοντες μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στη φήμη τους.
Οι προσπάθειες ρωσικών, ιρανικών και άλλων ξένων παραγόντων να παραβιάσουν τα κυβερνοδίκτυα αμερικανικών οργανισμών και ιδιωτών πολιτών, δείχνουν τους επίμονους κινδύνους για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες και τις προσωπικές επικοινωνίες.