Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Σε καιρούς κατά τους οποίους υπάρχει κατακερματισμός πολιτικών δυνάμεων στο κοινοβούλιο, η ομαλή επικοινωνία μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι πάντα αυτονόητη, βοηθά στην ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, η χθεσινή, πρώτη κατ’ ιδίαν, επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Νίκου Ανδρουλάκη ενισχύει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, εμπεδώνει εικόνα σταθερότητας στην Ελλάδα, εγχωρίως και διεθνώς, και -πιθανώς- προλειαίνει το έδαφος για την εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων.
Κάτι το οποίο σαφώς εξέλειπε από την πολιτική σκηνή έως τώρα και βεβαίως από τις σχέσεις της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό το φως ενός άκρως βεβαρυμένου παρελθόντος από το σκάνδαλο των υποκλοπών, την τραγωδία και τους χειρισμούς που συνόδευσαν τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών κ.α.
Ας μην ξεχνάμε ότι ακριβώς αυτό το κλίμα εμπόδισε έως τώρα, επί μία τριετία μετά την αρχική εκλογή του κ. Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, στις 5 Δεκεμβρίου 2021, την κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών.
Αυτά τα ζητήματα προφανώς δεν λύθηκαν ως δια μαγείας. Τουλάχιστον, όμως, αμφότερες οι πλευρές εμφανίζονται σήμερα πρόθυμες να επικοινωνήσουν απευθείας, με όσους συμβολισμούς συνοδεύουν αυτή τους την πράξη και να αποτυπώσουν ακόμη και την πρόθεσή τους για την εξασφάλιση ευρύτερων συναινέσεων στο μέλλον, αν και «δεν είμαστε ακόμη εκεί».
Ως «πρώτη γεύση» υπήρξε μία πλήρης και ενδελεχής αποτύπωση του εδάφους που οι δύο πλευρές εμφανίζονται, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, να βαδίσουν από κοινού. Επ' αυτού, δε, πρέπει να σημειωθεί ότι το ραντεβού Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη πραγματοποιήθηκε την επομένη του ταξιδιού του πρωθυπουργού στο Λονδίνο και τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Κιρ Στάρμερ, με τον οποίο συζήτησαν μεταξύ άλλων και για το ζήτημα των Μαρμάρων του Παρθενώνα.
Ένα ζήτημα, το οποίο ξεκίνησε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και από την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, ως υπουργό Πολιτισμού, όπως θύμισε ο κ. Ανδρουλάκης.
«Κατ' αρχάς, για το ΠΑΣΟΚ είναι πολύ ισχυρός ο συμβολισμός του εθνικού στόχου να υπάρξει επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα -έναν αγώνα που ξεκίνησε η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη- και πραγματικά θα βοηθήσουμε κι εμείς, όπως μπορούμε, για να επιτευχθεί αυτός ο εθνικός στόχος», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρέχοντας έδαφος όχι μόνο συνεννοήσεως αλλά και κοινής πορείας/αγώνα επί ενός εθνικού στόχου. Πόσο πιο πρόσφορο θα μπορούσε να είναι το έδαφος για μία κίνηση αυτού του είδους;
Αντίστοιχα και τα λοιπά πεδία που τέθηκαν παρέχουν πεδίο δόξης λαμπρό για συνεννοήσεις και συναινέσεις μεταξύ των δύο πλευρών: το δημογραφικό, το οποίο όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης «για το ΠΑΣΟΚ το δημογραφικό είναι το κορυφαίο εθνικό και κοινωνικό ζήτημα. Απαιτείται συνεκτική εθνική στρατηγική με ευρείες συναινέσεις».
Αντίστοιχα, η Ενιαία Αρχή Καταναλωτή ή η συνταγματική αναθεώρηση ως προς τον τρόπο ανάδειξης της ηγεσίας της δικαιοσύνης, ενός ζητήματος, δηλαδή, το οποίο επί μακρύ χρόνο ρίχνει τη σκιά του στη διάκριση των εξουσιών στην Ελλάδα.
Ευλόγως, υπήρξαν και σημεία διαφωνίας, όπως αυτά καταγράφηκαν μετά τη συνάντηση των δύο ανδρών. Θα ήταν όμως παράλογο να περίμενε κανείς να μην υπάρχουν. Όπως επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, «προφανώς δεν είναι η δουλειά της αντιπολίτευσης να συμφωνεί με την κυβέρνηση, θα ήταν πολύ παράδοξο αν συνέβαινε αυτό σε μεγάλη συχνότητα...».
Τουλάχιστον, όμως, οι δύο πλευρές μιλάνε, κάτι που έλειπε έως τώρα και δείχνουν να τα βρίσκουν επί συγκεκριμένων ζητημάτων ιδιαίτερα χρήσιμων για τον τόπο.
Όσο για τα λοιπά, έχουμε καιρό…