Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όσα εξήγγειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, από το βήμα της Βουλής, για τον εκσυγχρονισμό και την ευρεία αναδιοργάνωση των Ενόπλων Δυνάμεων, έχουν μία προφανή λογική.
Εξυπηρετούν τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, όπως αυτές προκύπτουν τον 21ο αιώνα, όπως επίσης και μία διττή οικονομική λογική: αφενός, της εξοικονόμησης πόρων, αφετέρου, της στήριξης της εγχώριας αμυντικής και ναυπηγικής βιομηχανίας, από την οποία θα προκύψουν, ευλόγως, πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την απασχόληση.
Όσο λογικό όμως κι αν είναι η Ελλάδα να μην έχει περισσότερα στρατόπεδα από τις ΗΠΑ, άλλο τόσο άγνωστο είναι εάν η παρούσα κυβέρνηση όντως είναι διατεθειμένη να επωμιστεί το πολιτικό κόστος από τον τερματισμό λειτουργίας 137 στρατοπέδων ανά την επικράτεια, παρά τις διαβεβαιώσεις του φίλτατου Δένδια, ως προς αυτό.
Εξυπηρετούν, ωστόσο, αυτές οι αλλαγές και ακόμη μία ανάγκη: την εκ νέου ανάδειξη της κυβερνώσας παράταξης, στα μάτια του «παραδοσιακού» κοινού της, ως της δύναμης εκείνης η οποία εξακολουθεί να προασπίζεται τις αντιστοίχως παραδοσιακές αρχές και αξίες, που συνοψίζονται στο τρίπτυχο πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια.
Για όσους, δε, δεν το αντελήφθησαν αυτό από τη χθεσινή τοποθέτηση του κ. Δένδια στη Βουλή, ο υπουργός Άμυνας είχε φροντίσει να το περιγράψει με κάθε σαφήνεια από την Καστοριά, την οποία επισκέφθηκε προ ημερών, επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 112 ετών από την απελευθέρωσή της.
«Πιστεύω όμως βαθύτατα στην Πατρίδα μας, τη γλώσσα μας, τη θρησκεία μας, τις παραδόσεις μας και τη συλλογική εθνική μας μνήμη. Αποτελούν αυτά ταυτοτικά στοιχεία του νέου Ελληνισμού και αποτελούν τα στέρεα θεμέλια στους καιρούς της παγκοσμιοποίησης. Θεμέλια υποστήριξης των κεκτημένων του Έθνους», είχε πει ο κ. Δένδιας, φροντίζοντας συνάμα να κάνει και τις δέουσες σημειολογικές αναφορές:
«Πρέπει, λοιπόν, να γίνει κατά την κρίση μου σαφές ότι η διατήρηση των στοιχείων της εθνικής ταυτότητας είναι ενέργεια βαθύτατα ενωτική και συγχρόνως συντηρητική και προοδευτική εν ταυτώ. Υπερβαίνει κόμματα, κυβερνήσεις, παρατάξεις και ενώνει τους Έλληνες. Συμβαδίζει, επίσης, με την επιδίωξη της ευρωπαϊκής μας προόδου».
Δεν παρέλειψε, δε, να αναφερθεί και στον ιδρυτή της ΝΔ, καθιστώντας σαφές ότι αυτή ουδέποτε έφυγε από τις ιδρυτικές της αξίες: «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συντηρήσει και να θωρακίσει το εθνικό οικοδόμημα, όχι για να το αλλοιώσει. Φιλοδοξούμε να είμαστε διακριτή, συντηρητική, προοδευτική και υπερήφανη παράμετρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, στο οποίο έχουμε συνεισφέρει θεμελιώδεις αρχές και αξίες».
Ως κορωνίδα, δε, αυτής της τοποθέτησης αλλά και ως μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ο κ. Δένδιας κατέστησε επίσης σαφές ότι «δεν φιλοδοξούμε να καταστούμε μέρος ανέστιου, ανερμάτιστου, άνευρου και απάτριδος πολιτισμικού χυλού», σε μία προφανή αναφορά στην άλλη άκρη του πολιτικού φάσματος από εκείνην στην οποία ίσταται ο ίδιος, αλλά και η παράταξη στην οποία ανήκει.
Μία, κατά τα φαινόμενα, αναγκαία υπενθύμιση σε καιρούς κατά τους οποίους το αθροιστικό έρεισμα που έχουν στο εκλογικό σώμα οι πολιτικοί σχηματισμοί που βρίσκονται στα… δεξιά της ΝΔ υπερβαίνουν, πιθανώς, ακόμη και το 20%.
Όπως επίσης μία υπενθύμιση και του ρόλου που ατύπως ο ίδιος διεκδικεί στην κλίμακα ιεραρχίας της ΝΔ, για το μέλλον. Ρόλου ο οποίος, κατά πολλούς, συνδέεται και με τις διαρροές που υπήρξαν στο πρόσφατο παρελθόν περί προτάσεως της υποψηφιότητάς του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Εξέλιξη η οποία βεβαίως θα τον έθετε «εκτός κούρσας», όποτε κι αν προκύψει διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στη ΝΔ.