Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Κάτω από τον πήχη που ο ίδιος έθεσε χθες, περί αυξημένης αποτελεσματικότητας του κυβερνητικού έργου και βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, εμφανίστηκε προετοιμασμένος να περάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στον Α. Σρόιτερ, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Αν και αποδέχθηκε ότι η αποδοκιμασία που εξέφρασε το εκλογικό σώμα προς την κυβέρνηση, την Κυριακή, αφορούσε κυρίως τα ζητήματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας και της ασφάλειας, αρνούμενος ότι θέματα όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, οι υποκλοπές και η κατάσταση του κράτους δικαίου βάρυναν στο εκλογικό αποτέλεσμα, εντούτοις δήλωσε ότι θα συνεχίσει να τηρεί ισορροπίες μεταξύ βουλευτών και τεχνοκρατών στη σύνθεση της κυβέρνησης. Προϊδέασε έτσι, όμως, για το τελικό αποτέλεσμα του επικείμενου ανασχηματισμού και τις … λακκούβες που πρέπει να υπερπηδήσει.
Με φράσεις όπως “το ανθρώπινο δυναμικό είναι συγκεκριμένο” αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης ισορροπιών μεταξύ βουλευτών και εξωκοινοβουλευτικών, λέγοντας “έχω προσπαθήσει να σεβαστώ αυτήν την ισορροπία” η οποία αφορά, όπως είπε και τη σχέση “κόστους - οφέλους” που θα είχε η αλλαγή προσώπων σε καίρια υπουργεία, καθώς θα μπορούσε να καθυστερήσει την παραγωγή έργου.
Κοντολογίς, αν και ο κ. Μητσοτάκης αποδέχθηκε ότι το ηχηρό μήνυμα που έστειλαν οι πολίτες διαμέσου της στάσης που τήρησαν στις ευρωεκλογές αφορούσε στην χαμηλή αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης και στην ήσσονα προσπάθεια που καταβλήθηκε από την κατάκτηση του 41% πέρυσι το καλοκαίρι έως τώρα, δεν φάνηκε αποφασισμένος να βάλει βαθιά το μαχαίρι, σε μία προσπάθεια μεγιστοποίησης του παραγόμενου έργου.
Κατά ακριβώς τον ίδιο τρόπο δε, ουδεμία σπουδή επέδειξε σε ό,τι αφορά στην χρονική επίσπευση αυτού του μηδέποτε εξαγγελθέντος ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας, σε σχετική ερώτηση του κ. Σρόιτερ, ότι το υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής θα πραγματοποιηθεί με την παρούσα σύνθεση της κυβέρνησης. Στο μεταξύ βεβαίως, η ταχύτητα του παραγόμενου κυβερνητικού έργου τείνει να εκμηδενιστεί, καθώς οι υπουργοί έχουν αφήσει τα… μολύβια κάτω και διερωτώνται εάν θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
Υπάρχει κάτι το θετικό, σε όλη αυτήν την υπόθεση, για τους πολίτες αυτής της χώρας;
Πρώτον, η διαβεβαίωση του ιδίου ότι έλαβε το μήνυμα της κάλπης και ότι αυτό αφορά κυρίως την καθημερινότητα και ζητήματα όπως η ασφάλεια, η υγεία, η στέγαση κ.α..
Δεύτερον, ότι “πρέπει να ανεβάσει τον πήχη” και ότι πρέπει “να πάμε ταχύτερα” και τέλος, τρίτον, ότι έφθασε η ώρα του “ξεκαβαλικέματος” από την πλάτη του 41%, το οποίο όπως είπε, δεν υπάρχει πια.
Δίχως αμφιβολία, χρήσιμα είναι όλα αυτά. Πώς όμως μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο αποτέλεσμα όταν ο πρωθυπουργός της χώρας εμφανίζεται προετοιμασμένος να κάνει συμβιβασμούς και υποχωρήσεις στη σύνθεση της νέας του κυβέρνησης, η οποία , θεωρητικώς, θα έκανε πράξη αυτό το “μήνυμα της κάλπης”.
Το αποτέλεσμα από τις “μουσικές καρέκλες” προηγούμενων ανασχηματισμών, το είδαμε. Εάν και αυτήν τη φορά κυριαρχήσουν, όπως διαφαίνεται, οι κομματικές ισορροπίες και δεν επικρατήσει η αναγκαία υπό τις περιστάσεις πνοή δημιουργικότητας, τότε όσοι απλά “γύρισαν την πλάτη” στη ΝΔ αλλά δεν επέλεξαν ένα άλλο κόμμα, ίσως, αλλάξουν και “ομάδα”.
Ούτως ή άλλως, οι μεταρρυθμίσεις έχουν κόστος, όπως διαπίστωσε η κυβέρνηση, με τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών, με τα POS, με τον κανονισμό δασοπροστασίας και με σειρά άλλων εγχειρημάτων, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών.
Τουλάχιστον, ας υπάρχει και από κάπου όφελος, όπως η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.