Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές το κυβερνών κόμμα επενδύει στη Βόρεια Ελλάδα με περιοδείες του ιδίου του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του.
Κυριότερα, όμως, επενδύει στις δεξιές ρίζες του και η επιλογή της Β. Ελλάδος είναι κάτι περισσότερο από προφανής για αυτόν τον σκοπό. Αν και ο ιδρυτής του κόμματος Κωνσταντίνος Καραμανλής καταγόταν από την Πρώτη Σερρών, η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί το ορμητήριο για το σύνολο σχεδόν των κομμάτων που βρίσκονται στα δεξιά της ΝΔ ή και ακόμη… δεξιότερα.
Όπως, με περισσή γλαφυρότητα, περιέγραψε πρόσφατα με συνέντευξή του στον Οικονομικό Ταχυδρόμο και τους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Νίκο Φιλιππίδη, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας: «Εδώ στη Θεσσαλονίκη, στην Κεντρική Μακεδονία, έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Τέσσερα κόμματα διεκδικούν έδρα εδώ, όχι έδρα στις Ευρωεκλογές, την έδρα τους εδώ. Ο κύριος Βελόπουλος είναι Θεσσαλονικιός, η ΝΙΚΗ έχει πολύ μεγάλη επιρροή στην ευρύτερη περιοχή, ο αρχηγός της ο κύριος Νατσιός κατάγεται από την Πιερία, εδώ δίπλα. Η κυρία Λατινοπούλου είναι από εδώ και η Δημιουργία του κυρίου Τζήμερου, ο καινούργιος τους αρχηγός, είναι και αυτός από εδώ. Άρα, λοιπόν, πέραν από τα εγγενή προβλήματα που έχουμε, έχουμε και τέσσερα κόμματα που έχουν εντοπιότητα στην Κεντρική Μακεδονία».
Υπ’ αυτό το πρίσμα, αυτό της δεξιάς στροφής και της εντοπιότητας, η ΝΔ διεξάγει μία μάχη για την ανατροπή των μάλλον απογοητευτικών για την ίδια δημοσκοπήσεων στην περιοχή. Θέτει στο στόχαστρό της τα μικρότερα κόμματα στα δεξιά και προσπαθεί να ανακτήσει το δημοσκοπικό έδαφος που έχασε εξαιτίας της υπόθεσης του γάμου των ομοφύλων και του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών, εμφανιζόμενη «σκληρή» έναντι της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας, αναφορικά με την ονομασία της γείτονος και την υπόθεση Φ. Μπελέρη, αντίστοιχα.
Αυτή η δεξιά στροφή, όμως, αναπόδραστα αντικατοπτρίζεται τόσο στον συνολικό χαρακτήρα του κόμματος όσο και στα πρόσωπα που αυτό αναδεικνύει. Εάν υπάρχει, δε, ένα πρόσωπο που ξεχωρίζει στην πορεία αυτής της διαδικασίας, αυτό δεν είναι άλλο από του Νίκου Δένδια, ο οποίος εμφανίζεται να βρίσκεται πλησιέστερα στις παραδοσιακές δεξιές καταβολές του κόμματος παρά προς το κέντρο, όπου εστιάστηκε το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για την κατάκτηση της εξουσίας. Χαρακτηριστική της διαδικασίας αυτής είναι εξάλλου και η ανάδειξη του Ν. Δένδια ως του πλέον δημοφιλούς υπουργού, όχι μόνον εντός των τειχών της παράταξης αλλά συνολικά, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Alco.
Αν και ο «ανταγωνισμός» παραμένει εντός πλαισίου αυστηρής πολιτικής ορθότητας, εκατέρωθεν, συχνά εμφανίζονται σε μεταξύ τους πλειοδοσία μέτρων και εξαγγελιών, ιδίως το τελευταίο διάστημα.
Για «ευρωπαϊκό» θόλο (αντι-αντιεροπορικό και αντι-drone) μιλά ο πρωθυπουργός, για εθνικό θόλο μιλά ο Δένδιας. Επίσκεψη στη Λοριάν της Γαλλίας για την υπόθεση των φρεγατών Μπελαρά προετοιμάζει το επιτελείο Μητσοτάκη, για τις αμερικανικές Constellation καταθέτει κείμενα στη Βουλή ο κ. Δένδιας. Ως προς την προμήθεια επιπλέον Rafale μόνον εμφανίζονται να μην ερίζουν.
Όλα αυτά, πέραν του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν ως προς τις αμυντικές προμήθειες της χώρας, είναι σαφές ότι απευθύνονται κυρίως προς τα αυτιά του παραδοσιακού κοινού της παράταξης και βεβαίως επαναπροσδιορίζουν για ακόμη μία φορά τον χαρακτήρα της. Αντίστοιχα, συνθέτουν το προφίλ και των προσώπων που θα διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο την επόμενη ημέρα…