Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Εφέτος οι φωτιές άρχισαν νωρίς. Περίπου 60 με 70 πυρκαγιές εκδηλώνονται καθημερινά σε όλη τη χώρα, από τη βόρειο Ελλάδα έως την Κρήτη, άλλες μικρότερες άλλες μεγαλύτερες, σύμφωνα με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Άρχισαν αυτές οι φωτιές πριν την αντιπυρική περίοδο, που ξεκινά την 1η Μαΐου, πριν καν μπούμε επισήμως στο καλοκαίρι. Η κλιματική αλλαγή, με άλλα λόγια, έδειξε τα δόντια της νωρίς και κατέστησε σαφές ότι και το φετινό καλοκαίρι θα είναι, αν μη τι άλλο, δύσκολο. Όλα αυτά, δε, σε μία χώρα η οποία βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή του πυρός» στην Ευρώπη και έχει ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα για αυτό το γεγονός, τα προηγούμενα καλοκαίρια, σε ζωές και περιουσίες.
Με δεδομένα όλα αυτά, θα περίμενε κανείς ότι η ελληνική πολιτεία θα αντιμετώπιζε το ζήτημα της πυροπροστασίας με την προσήκουσα σοβαρότητα. Στην πράξη, όμως, έως τώρα, τα πράγματα εξελίσσονται μάλλον διαφορετικά.
Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Περιβάλλοντος, μόλις προχθές, 9 του μηνός, έκανε γνωστό ότι παρατείνεται η προθεσμία κατάθεσης της δήλωσης πυροπροστασίας ακινήτων που βρίσκονται εντός ή πλησίον δασικών περιοχών - όπου δασικές μπορεί να είναι ακόμη και όσες διαθέτουν κυριολεκτικά δυο δέντρα, αρκεί να έχουν χαρακτηριστεί ως τέτοιες σε κυρωμένους δασικούς χάρτες – έως τις 10 Μαΐου, ενώ είχε λήξει από την 31η Μαρτίου.
Αντίστοιχα, ανακοίνωσε ότι παρατείνεται έως τις 10 Ιουνίου η προθεσμία υποβολής της δήλωσης εφαρμογής όσων προβλέπει η έκθεση πυροπροστασίας, από τους εμπλεκόμενους ιδιοκτήτες, ενώ επρόκειτο να λήξει στις 30 Απριλίου.
Η στήλη έχει ασχοληθεί επανειλημμένως με το συγκεκριμένο θέμα το τελευταίο διάστημα (διαβάστε εδώ, εδώ και εδώ), ακριβώς λόγω της σοβαρότητάς του και του γεγονότος ότι επηρεάζει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας.
Οι λόγοι που το Υπουργείο Περιβάλλοντος αναγκάστηκε να μεταθέσει χρονικά τις ημερομηνίες που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού Πυροπροστασίας είναι μάλλον απλοί.
Επί σχεδόν ένα χρόνο και συγκεκριμένα από τις 24 Μαΐου 2023 οπότε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο συγκεκριμένος Κανονισμός τα εμπλεκόμενα υπουργεία δεν έκαναν τίποτε για την προετοιμασία εφαρμογής του. Το Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησης δεν φρόντισε να κάνει την πλατφόρμα που προβλέπεται ότι θα καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι τα έγγραφα που απαιτούνται από αυτούς, και τα υπουργεία Πολιτικής Προστασίας και Ενέργειας και Περιβάλλοντος δεν μερίμνησαν για τη δημοσιοποίηση αυτών των νέων υποχρεώσεων στους πολίτες της χώρας, οι οποίες είναι περίπλοκες, γραφειοκρατικές αλλά -κατά περίπτωση- και δαπανηρές.
Μόλις 15 ημέρες πριν τη λήξη της σχετικής προθεσμίας το Υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου σχετικά με την εφαρμογή του νέου Κανονισμού, μεταθέτοντας μάλιστα την ευθύνη συλλογής των σχετικών δηλώσεων των ιδιοκτητών ακινήτων στους δήμους της χώρας, οι οποίοι θα είχαν και την ευθύνη εποπτείας της όλης διαδικασίας.
Αντίστοιχα, στη συνέχεια, όταν οι δήμοι “σήκωσαν τα χέρια ψηλά”, με την ΚΕΔΕ να ζητά αναστολή του νέου Κανονισμού, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε την παραπάνω παράταση των σχετικών ημερομηνιών, οι οποίες σημειωτέον, συνοδεύονταν από βαριές χρηματικές ποινές για τους παραβάτες, από 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ.
Παρά ταύτα, εξέδωσε και νέες οδηγίες πυροπροστασίας, για τον καθαρισμό οικοπέδων και άλλες παρεμβάσεις που πρέπει να εφαρμόσουν οι ιδιοκτήτες αυτών των εκτάσεων ανεξαρτήτως του τι θα πράξουν με τις λοιπές υποχρεώσεις τους όπως αυτές προκύπτουν από τον Κανονισμό Πυροπροστασίας.
Πρόκειται, κυριολεκτικά, για ένα απίθανο μπάχαλο ελαφρότητας, επιπολαιότητας και αμεριμνησίας εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας επί ενός ζητήματος ιδιαιτέρως σοβαρού.
Τίποτε άλλο.