Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η έναρξη διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης, αυτή την Παρασκευή, ελπίζετο ότι θα συνοδευτεί και από αποκλιμάκωση των τιμών ή τουλάχιστον διατήρησή τους στα παρόντα επίπεδα, περί το 1,45 ευρώ το λίτρο, υπό το φως της σταθεροποίησης των διεθνών τιμών το προηγούμενο διάστημα.
Φευ, τα πράγματα δείχνουν να εξελίσσονται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Η αναζωπύρωση της βίας στη Μέση Ανατολή και η αναστολή παραγωγής σε κοίτασμα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, εκ μέρους της Chevron, οδηγούν για ακόμη μία φορά τις τιμές ανοδικά, καθιστώντας μόνο σύμμαχο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τις… καλές καιρικές συνθήκες που ακόμη επικρατούν.
Αντίστοιχα, παρά τη μείωση του πληθωρισμού, όπως αυτός αποτυπώνεται στον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, στο επίπεδο του 1,6% τον Σεπτέμβριο έναντι 2,7% τον προηγούμενο μήνα, οι τιμές στα τρόφιμα εξακολουθούν να είναι ανοδικές, με ρυθμό σχεδόν διψήφιο, καθώς αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο κατά 9,4%, με ορισμένες επιμέρους κατηγορίες να έχουν εκτοξευτεί, όπως τα λαχανικά με 17,7% και τα έλαια με 16,1%.
Πρόκειται δε για έναν… μαραθώνιο αυξήσεων, καθώς, όπως επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ, η κούρσα τιμών κρατά εδώ και 27 μήνες, δίχως να έχει υπάρξει ουσιαστική αναχαίτισή της, παρά τις όποιες προσπάθειες κατέβαλε η κυβέρνηση.
«Η αθροιστική επιβάρυνση των Ελλήνων καταναλωτών είναι τεράστια, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα κινείται αυξητικά εδώ και 27 συνεχόμενους μήνες», σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση και προσθέτει: «Το μεγάλο ερώτημα προς την κυβέρνηση είναι τι θα γίνει τους επόμενους μήνες με τις τιμές στα τρόφιμα, μετά τα δραματικά γεγονότα στη Μέση Ανατολή και τη σχεδόν σίγουρη αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Υπάρχει σχέδιο αναχαίτισης των επιπτώσεων που θα οδηγήσουν για ακόμη μια φορά στη συρρίκνωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών;». Πρόκειται, δε, για μία απολύτως εύλογη απορία…
Διότι όσο κι αν ελπίζει ο φίλτατος υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας ότι οι έλεγχοι που διεξάγονται από τη ΔΙΜΕΑ για την πάταξη της αισχροκέρδειας και τη συγκράτηση των περιθωρίων κέρδους μπορούν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια στα τρόφιμα, η εικόνα στο ράφι των σούπερ μάρκετ άλλα… μαρτυρά.
Γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζεται εξάλλου και στους καταναλωτές, τόσο δια ζώσης όσο και μέσω των μετρήσεων καταναλωτικής εμπιστοσύνης που διεξάγει το ΙΟΒΕ, σύμφωνα με την τελευταία των οποίων «ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε έντονα τον Σεπτέμβριο και διαμορφώθηκε στις -45 μονάδες, από -28,6 μονάδες τον Ιούλιο».
Κατά το ΙΟΒΕ: «Η λήξη της τουριστικής περιόδου, οι συνεχείς ανατιμήσεις και το υψηλό κόστος ζωής, καθώς και οι φυσικές καταστροφές με τις ανυπολόγιστες ζημιές που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα επίδρασαν καταλυτικά στις προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών. Ο δείκτης κινείται σε χαμηλά επίπεδα πλέον, με αποτέλεσμα οι Έλληνες καταναλωτές να εμφανίζονται ως οι περισσότερο απαισιόδοξοι στην ΕΕ». Πρόκειται, αναμφίβολα, για μία στάση η οποία θα ενταθεί κατά το επόμενο διάστημα, υπό το φως των εξελίξεων στη Μ. Ανατολή και της επίδρασης που εκτιμάται ότι αυτές θα έχουν στις ενεργειακές τιμές.
Η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκρατήσει τις τιμές με το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» και τους ελέγχους κατά της αισχροκέρδειας, αλλά και να ενισχύσει το εισόδημα των -κατά δήλωση- αδυνάμων. Πλέον, όμως, βρίσκεται αντιμέτωπη με μία σαφώς ζοφερότερη εικόνα.
Τι θα μπορέσει να κάνει;