Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η στροφή πολιτικής που προανήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ζητήματα δασοπροστασίας, με μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη και υιοθέτηση «επιθετικής διαχείρισης των δασών», συνιστά μια γενναία κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, όσο κι αν άργησε...
Αυτή τη στροφή πρότεινε προς τη χώρα μας και η έκθεση του καθηγητή Johann Georg Goldammer, που βρίσκεται στη διάθεση του πρωθυπουργού ήδη από το 2019 και προς αυτή την πολιτική δηλώνει ότι τάσσεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, επί διακυβέρνησης του οποίου συντάχθηκε η παραπάνω έκθεση.
Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής απαιτεί, ωστόσο, την κατάρριψη σειράς ταμπού για την Ελλάδα, καθώς συνεπάγεται μια «πιο τολμηρή, θα έλεγα, επιθετική διαχείριση των δασών μας, που ενδεχομένως στο παρελθόν να έβρισκε αντιστάσεις», όπως αναγνώρισε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Για την ακρίβεια, αν και ο πλήρης σχεδιασμός δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός, η έκθεση Goldammer έδινε έμφαση στη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης, έθετε προτεραιότητα στην πρόληψη, με εκτενείς απομακρύνσεις νεκρής καύσιμης ύλης από περιαστικά δάση, και πρότεινε μεταξύ άλλων τη δημιουργία δασικών δρόμων και ζωνών πυροπροστασίας. Μέτρα που για πολλούς στη χώρα μας συνιστούσαν ανάθεμα, καθώς συνεπάγονταν ακόμη και την κοπή δέντρων για τη διάνοιξη δρόμων ή τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από έναν φορέα στον άλλο, πλήττοντας έτσι εγκαθιδρυμένα συμφέροντα.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, πρόκειται για μια πολιτική η εφαρμογή της οποίας απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις, όχι μόνον εκ μέρους του πολιτικού κόσμου, αλλά εντός της ίδιας της κοινωνίας των πολιτών.
Έτσι, λοιπόν, όταν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μολονότι δηλώνει ότι «καλωσορίζει» τη στροφή πολιτικής εκ μέρους της κυβέρνησης, της ασκεί συνάμα και δριμύτατη κριτική για την έως τώρα στάση της στον τομέα, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρει στην εξασφάλιση των ευρύτερων συναινέσεων που απαιτούνται για την εμπέδωση και προώθηση του νέου σχεδιασμού.
Το να κατηγορείς τον πολιτικό σου αντίπαλο ακόμη κι όταν ταυτίζονται -επί της ουσίας- οι απόψεις σας επί της ακολουθητέας πολιτικής συνιστά, αν μη τι άλλο, λαϊκιστική και επικοινωνιακή διαχείριση των πραγμάτων.
Τούτων όλων δοθέντων, και δεδομένης της μάχης που ακόμη διεξάγεται στην Αττική και αλλού, με στόχο την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας και τη διάσωση ζωών και περιουσιών, οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου οφείλουν να ομονοήσουν και να αναζητήσουν κοινό τόπο για τη διαμόρφωση μιας εθνικής δασικής πολιτικής.
Επί χρόνια ζούμε θεωρώντας ότι η κοπή δένδρων είναι ταμπού και έχοντας τη δαμόκλειο σπάθη της δασικής υπηρεσίας υπεράνω των κεφαλών μας, σε περιπτώσεις όπου ήταν απαραίτητο το κλάδεμα δέντρων και δη πεύκων, σε ιδιωτικές περιουσίες. Όπως αντίστοιχα, ζούμε επί χρόνια κολάζοντας πρακτικές αδιαφορίας ιδιωτών αλλά και δημοτικών αρχών, που δεν προχωρούν στον καθαρισμό διαφόρων εκτάσεων για τις οποίες είναι υπεύθυνες, από νεκρή καύσιμη ύλη.
Όπως επί χρόνια υφιστάμεθα τις επιπτώσεις αυτών των πρακτικών, χάνοντας ζωές και περιουσίες από τις πυρκαγιές.
Τώρα που η κεντρική πολιτεία εμφανίζεται να ανατέλλει στην άποψη ότι έχει έρθει η ώρα να «γίνει κάτι» τολμηρό για την αντιμετώπιση του «κακού», οφείλουμε άπαντες να βρούμε την τόλμη να ομονοήσουμε.