Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Μόνον ως μία κακοστημένη ιλαροτραγωδία θα μπορούσαν να εκληφθούν όσα συνέβησαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο γύρω από την υπόθεση της πανεπιστημιακής αλλά και της έφιππης αστυνομίας.
Ιλαρά, διότι όντως αγγίζει το όριο του αστείου να διαψεύδονται από την κυβέρνηση μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα όχι μία αλλά δύο εξαγγελίες ενός υπουργού της και τραγικά, διότι αντικατοπτρίζουν το επίπεδο διακυβέρνησης αυτής της χώρας.
Για την ακρίβεια, όσα διαδραματίστηκαν γύρω από αυτές τις δύο υποθέσεις υποτιμούν τη νοημοσύνη των πολιτών και πλήττουν ευθέως το κύρος και την αξιοπιστία της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, δήλωσε την Τετάρτη ενώπιον κοινού εκπροσώπων του Τύπου -περισσοτέρων του ενός- ότι το σώμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, αποτελούμενο εκ 1.060 ειδικών φρουρών, θα ενσωματωθεί πλήρως στην ΕΛΑΣ, η οποία θα ενισχύσει έτσι την παρουσία της στους δρόμους. Πρόσθεσε, δε, ότι αυτό θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, με τον οποίο πρόκειται να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα.
Ακόμη, εξήγγειλε τη δημιουργία ολιγομελούς σώματος έφιππης αστυνομίας, το οποίο προοριζόταν να έχει παρουσία στο τουριστικό κέντρο ή σε τελετές και στην υποδοχή επισήμων.
Σε ό,τι αφορά στη δεύτερη εξαγγελία, όπως σημειώσαμε και χθες, απερρίφθη μετ’ επαίνων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ενώ η πρώτη, αυτή της κατάργησης της πανεπιστημιακής αστυνομίας, διήρκεσε κατά τι περισσότερο, καθώς διαψεύστηκε χθες το μεσημέρι από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Π. Μαρινάκη. Όπως δήλωσε, ενώπιον κοινού εμβρόντητων πολιτικών συντακτών, «δεν καταργείται η πανεπιστημιακή αστυνομία». Στην ίδια γραμμή και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ΣΚΑΪ.
Ένας υπουργός, αλήθεια, που διαψεύδεται εντός 24 ωρών δύο φορές από την κυβέρνηση της οποίας είναι μέλος, τι οφείλει να κάνει; Να αναφωνήσει “mea culpa”, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό ως προς την ευθύνη που του αναλογεί για το άτοπον των εξαγγελιών του ή να αναρωτηθεί κατά πόσο συνεχίζει να χαίρει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού; Σε αμφότερες τις περιπτώσεις, η κατάληξη, δυστυχώς, είναι κοινή και μόνον το «νωπό» της τοποθέτησής του και συνολικά της κυβέρνησης, ενδεχομένως, διασώζει τα πράγματα…
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, φαινόμενα όπως αυτά είναι -κατά πάσα βεβαιότητα- ενδεικτικά του ύφους του «γκουβέρνου» στην Ελλάδα, το οποίο έχοντας κατατροπώσει εκλογικά τον κυριότερο αντίπαλό του, εμφανίζεται να εκτιμά ότι τελεί υπό καθεστώς ιδιότυπης ασυλίας και πάντως βρίσκεται σε κατάσταση εμφανούς χαλαρότητας.
Ουδεμία αμφιβολία υπάρχει ότι σε αμφότερες τις βουλευτικές εκλογές που είχε εσχάτως η χώρα, η ΝΔ θριάμβευσε. Το γεγονός, όμως, της κατατρόπωσης των κομματικών της αντιπάλων δεν της επιτρέπει να πορεύεται αμέριμνα έναντι του εκλογικού σώματος.
Ασφαλώς δε, δεν αποτελεί πολιτικό αντιστάθμισμα στην υπόθεση της πανεπιστημιακής ή της έφιππης αστυνομίας, η προσπάθεια που καταβάλλει για τη μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, όπως εμμέσως επιχειρήθηκε να υπαινιχθεί χθες.
Υπό το φως όλων αυτών, ποια είναι άραγε η προσήκουσα οδός για την κυβέρνηση; Απούσης της αντιπολιτεύσεως, η οποία εμφανίζεται να μεριμνά για τα του οίκου της, θα όφειλε ενδεχομένως να «επανεφεύρει» το επιτελικό κράτος, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό για τη λειτουργία της. Εν πάση περιπτώσει, θα όφειλε να βρει γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των μελών της και πάντως να… ξεκαβαλικέψει, πριν συμβεί κανένα χειρότερο... ατύχημα.
Για την ίδια αλλά και όλους εμάς.