Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Ακόμη κι αν διαχωρίσουμε, για προφανείς λόγους, ζητήματα που άπτονται υποψηφιοτήτων από τη μουσουλμανική μειονότητα, το πρόσφατο κύμα διαγραφών και παραιτήσεων υποψήφιων βουλευτών όλων των κομμάτων ανά την επικράτεια καταδεικνύει, αν μη τι άλλο, ότι «κάτι δεν πάει καλά» με τον τρόπο κατάρτισης των ψηφοδελτίων.
Η υπόθεση δεν αφορά μόνο στην έλλειψη συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών, η οποία απαντάται σε πολλά από τα μικρότερης ισχύος -κατά κανόνα προσωποπαγή- πολιτικά κόμματα, κατά την κατάρτιση των ψηφοδελτίων τους. Κυριότερα αφορά στα λεγόμενα κόμματα εξουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, υποψήφιοι των οποίων τέθηκαν εκτός ψηφοδελτίων, τόσο κατά την προηγούμενη όσο και κατά την τρέχουσα εκλογική αναμέτρηση, για σειρά διαφορετικών, ανά περίπτωση, λόγων.
Μόλις χθες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απέσυρε την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Γλύκα, μετά από σκληρή δήλωση της Μίνας Παπαθεοδώρου - Βαλυράκη, χήρας του Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος είχε βρει τραγικό θάνατο σε θαλάσσια περιοχή της Εύβοιας, καθώς ο κ. Γλύκας ήταν εκ των συνηγόρων των δύο ατόμων που φέρονται ως δολοφόνοι του.
Επίσης χθες, αποσύρθηκε από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ στο Νομό Ροδόπης ο υποψήφιος της μειονότητας Μουσταφά Κατραντζή, μία ημέρα μετά τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, ότι ο συγκεκριμένος πολιτευτής συμπεριλαμβάνεται σε έκθεση της ΕΥΠ που του είχε παραχωρήσει η ΝΔ αναφορικά με δύο υποψήφιους του ΣΥΡΙΖΑ στην περιοχή.
Είχε προηγηθεί η απόσυρση του υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας Σπ. Πνευματικού από τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, αλλά και η διαγραφή του υποψήφιου βουλευτή, επίσης της ΝΔ, Σπήλιου Κρικέτου, για εντελώς διαφορετικούς λόγους για τον καθένα εξ αυτών.
Η «ηχηρότερη», ωστόσο, «απομάκρυνση» υποψηφίου από τα ψηφοδέλτια κόμματος, κατά το πρόσφατο διάστημα, κατά πάσα βεβαιότητα, ήταν αυτή του Γ. Κατρούγκαλου, στην αναμέτρηση της 21ης Μαΐου, στον απόηχο των δηλώσεων που είχε κάνει περί φορολογίας.
Οι συγκεκριμένες απομακρύνσεις, παραιτήσεις ή «αποσύρσεις», δε, δεν αφορούσαν την επίσης γνωστή υπόθεση των celebrities, από τον χώρο της τέχνης, του αθλητισμού ή ακόμη και των μέσων ενημέρωσης, που κατά καιρούς αναφύονται στα κομματικά ψηφοδέλτια χάριν της αναγνωρισιμότητάς τους. Αφορούσε τον «κεντρικό πυρήνα» των υποψηφιοτήτων ή ακριβέστερα τους ανθρώπους εκείνους που τα ίδια τα κόμματα προτείνουν προς το εκλογικό σώμα ως τις βέλτιστες επιλογές τους για την εκπροσώπησή τους στη Βουλή.
Επιλογές οι οποίες ακυρώνονται με αστραπιαία ταχύτητα, ωστόσο, είτε σε περιπτώσεις μη αποδεκτών τοποθετήσεων-δηλώσεων εκ μέρους των υποψηφίων (περιπτώσεις Πνευματικού και Κρικέτου για τη ΝΔ και Κατρούγκαλου για τον ΣΥΡΙΖΑ) , είτε σε περιπτώσεις «αποκαλύψεων» σχετικά με τη δραστηριότητα αυτών των ανθρώπων (περίπτωση Γιάννη Γλύκα).
Ευλόγως, αυτό το κύμα απομακρύνσεων συνδέεται με την ιδιαίτερη ένταση που συνοδεύει την τρέχουσα προεκλογική περίοδο και η οποία ενδεχομένως οξύνει τις αντιδράσεις των κομματικών επιτελείων ή ακόμη και των υποψηφίων, προς αποφυγή του πολιτικού κόστους. Ωστόσο, μαρτυρά και τα τρωτά σημεία του συστήματος κατάρτισης των ψηφοδελτίων των κομμάτων.
Αφορούν αυτά τα τρωτά ένα πιθανό έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών, την απουσία της προσήκουσας αξιολόγησης ή την προσπάθεια αξιοποίησης πελατειακών σχέσεων, για κάποια από τα εμπλεκόμενα κόμματα; Πιθανώς. Αφορούν άλλες, μη προσδιορίσιμες επί του παρόντος διαδικασίες; Επίσης, πιθανώς.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι αναδεικνύουν την ορθότητα της λαϊκής θυμοσοφίας: «Δεν ήξερες, δεν ρώταγες;».