Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε και στην πατρίδα μας -κατά τρόπο επίπονο- τα προηγούμενα χρόνια, η έννοια της εμπιστοσύνης βρίσκεται στην καρδιά κάθε οικονομικής δραστηριότητας. Πρόκειται για μια συζήτηση δε η οποία ξαναβρίσκει τη θέση της στο προσκήνιο υπό το φως και της επικείμενης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.
Στην Τουρκία, κατά τα φαινόμενα, ούτε τα «ηχηρά» ονόματα ούτε και οι υποσχέσεις μπορούν να δώσουν τη θέση τους στα έργα τα οποία απαιτούνται για την αναβίωση της εμπιστοσύνης προς το οικονομικό γίγνεσθαι της γείτονος.
Μολονότι η τοποθέτηση του Μεχμέτ Σιμσέκ στη θέση του υπουργού Οικονομικών αναπτέρωσε τις ελπίδες ότι θα υπάρξει μια επιστροφή στην οικονομική ορθοδοξία, η οποία βιαίως διαταράχθηκε τα τελευταία χρόνια από την ισλαμογενή πολιτική Ερντογάν, η συνεχιζόμενη κάθοδος της τουρκικής λίρας χθες επιβεβαίωσε εκ νέου ότι οι αγορές αναμένουν έργα πριν αλλάξουν στάση έναντι της Τουρκίας.
Μπορεί ο φίλτατος Σιμσέκ να έχαιρε της εμπιστοσύνης των αγορών ως υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός την περίοδο 2009-2018, όμως πλέον στέκει αντιμέτωπος με τη ραγδαία αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, την αποεπένδυση τεράστιων κεφαλαίων από την εκεί κεφαλαιαγορά και την καταβαράθρωση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Τουρκίας.
Με άλλα λόγια, στέκει αντιμέτωπος με την εγκατάλειψη της χώρας από το διεθνές επενδυτικό κοινό, αλλά συνάμα και με προβλήματα όπως ο υπερπληθωρισμός και το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού κραχ, το οποίο θα οδηγήσει εκ νέου την Τουρκία στην αναζήτηση συνδρομής από το εξωτερικό και κατά πάσα βεβαιότητα από το ΔΝΤ.
Αν και αναλυτές όπως ο καθηγητής Mεχμέτ Εφέ Τζαμάν διατυπώνουν την εκτίμηση ότι το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού κραχ στη γείτονα ενισχύει την πιθανότητα εξαγωγής αυτής της κρίσης με τη μορφή κάποιου είδους στρατιωτικής ενέργειας σε ένα από τα μέτωπα στα οποία ήδη διατηρεί παρουσία η Τουρκία, η διεθνής κοινότητα αναμένει απτά δείγματα γραφής από το νέο οικονομικό επιτελείο.
Για την ακρίβεια, αναμένει να διαπιστώσει τον βαθμό ελευθερίας κινήσεων που θα απολαύσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, αλλά βεβαίως και της ανεξαρτησίας που θα έχει εφεξής η κεντρική τράπεζα, πλειάδα διοικητών της οποίας εκπαραθυρώθηκε κατά το παρελθόν από τον Ερντογάν, επειδή δεν ήταν πρόθυμοι να ακολουθήσουν την ισλαμικής έμπνευσης νομισματική πολιτική που ο ίδιος υπαγόρευε. Πλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Σιμσέκ προορίζει για τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας τη Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, παλαιό στέλεχος, επί σειρά ετών, της Goldman Sachs και πρόσωπο που απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των αγορών.
Ωστόσο, ακόμη είναι νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, όσο σαρωτικές κι αν ήταν οι ευρύτερες αλλαγές που έκανε ο πρόεδρος Ρ.Τ. Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο της χώρας, μετά την επανεκλογή του.
Θα απαιτηθεί, όπως καθιστούν σαφές οι ίδιες οι αγορές από τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα τουρκικά στοιχεία ενεργητικού, η ύπαρξη έργων στο οικονομικό προσκήνιο, ώστε να σταθμιστεί η περαιτέρω αντιμετώπισή τους έναντι της γείτονος.
Το πρώτο εμπόδιο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, βεβαίως, ο φίλτατος Σιμσέκ είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος, αν και παραμένει επισήμως περί το 40%, φαίνεται να κάμφθηκε λόγω των προεκλογικών δώρων Ερντογάν.
Οι εκλογές όμως… πέρασαν.