Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Σήμερα οι ηγέτες των 27 θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, για την ενέργεια και την οικονομία, για την ασφάλεια και την άμυνα, για τη Νότια Γειτονία της ΕΕ και για τις εξωτερικές σχέσεις.
Αυτό για το οποίο δεν θα συζητήσουν, σύμφωνα τουλάχιστον με την ημερήσια διάταξη που έχει ανακοινωθεί, είναι οι ευθείες απειλές της Τουρκίας και του προέδρου της Ρ. Τ. Ερντογάν κατά της Ελλάδας.
Δεν θα συζητήσουν, δηλαδή, για τις απειλές που εξαπολύει μία τρίτη χώρα κατά ενός κράτους-μέλους της ΕΕ και για τη δημοσίως εκπεφρασμένη πρόθεση του προέδρου αυτής της χώρας να πλήξει με πυραύλους το συγκεκριμένο κράτος-μέλος. Έναν από τους 27.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, για τι είδους αλληλεγγύη μπορούμε να κάνουμε λόγο στην ΕΕ; Για ποιου είδους συνοχή, όταν οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών της κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν για άλλα θέματα, συμπεριλαμβανομένου ενός πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας, αλλά «σφυρίζουν αδιάφορα» σε σχέση με τις απειλές Ερντογάν κατά της χώρας μας;
«Τώρα αρχίσαμε να φτιάχνουμε τους πυραύλους μας. Φυσικά, αυτή η παραγωγή τρομάζει τον Έλληνα. Όταν λες “Tayfun” (τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται ότι θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα τη χτυπήσει», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, την Κυριακή, 11 τρέχοντος.
Μόλις τρεις ημέρες μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας κατόρθωσε να ψελλίσει η ΕΕ, δια στόματος του εκπροσώπου της Κομισιόν για θέματα εξωτερικών υποθέσεων Πίτερ Στάνο, μία μάλλον άτονη και ήπια υπό τις περιστάσεις αντίδραση, σε αυτές τις δηλώσεις.
«Εγείρουν σοβαρές ανησυχίες, δεν συμβάλλουν στην αποκλιμάκωση, να σταματήσουν αμέσως», τόνισε ο κ. Στάνο.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επίσης με συγκεκριμένη ατζέντα, η οποία συμπεριλαμβάνει την ενημέρωση των 26 εταίρων μας ως προς τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία.
Στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του, ιδίως με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τους ενημερώσει και για τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, με τις ευθείες απειλές του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του κατά της Ελλάδας. Ωστόσο, δεν πρέπει να αρκεστεί σε αυτές τις κινήσεις ενημέρωσης. Ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Οι εταίροι μας γνωρίζουν άριστα τη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Ελλάδα.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός οφείλει, υπό τις περιστάσεις, να αναλάβει μία ξεκάθαρη πρωτοβουλία αλλαγής της ημερήσιας διάταξης της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έστω την ύστατη ώρα, και να απαιτήσει όχι μόνο να εξεταστεί ο ρόλος της Τουρκίας αλλά και να προχωρήσει η ΕΕ στην υλοποίηση προηγούμενων αποφάσεών της για την επιβολή κυρώσεων.
Είναι κυριολεκτικά αδιανόητο να απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος ένα κράτος-μέλος της ΕΕ με βομβαρδισμούς και -μόλις τρεις ημέρες μετά- τα υπόλοιπα 26 κράτη-μέλη ούτε καν να εξετάζουν το θέμα στη σύνοδο που πραγματοποιούν!
Όπως επίσης θα ήταν αδιανόητο να μην αναλάβει επισήμως η ελληνική πλευρά πρωτοβουλία για την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία, όχι μόνον ως απάντηση στην προκλητικότητα που επιδεικνύει κατά της χώρας μας αλλά και για τη συνολική της στάση επί σειράς ζητημάτων.
Για την απουσία συμμετοχής της στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Για τη στρατιωτική δράση που έχει αναλάβει στη Συρία. Για την επανειλημμένη παραβίαση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Για την απουσία ύπαρξης κράτους δικαίου στα εδάφη της και για τόσα άλλα για τα οποία τηρούνται εκτενείς φάκελοι στις Βρυξέλλες.
Όσο η Ευρώπη στέκει αδρανής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο περισσότερο την ενθαρρύνει να συνεχίσει σε αυτή την πορεία της. Το όριο πρέπει να τεθεί και σήμερα είναι μία εξαιρετική ημέρα για να γίνει αυτό πράξη.