Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Για μία χώρα όπως η Ελλάδα, που εξέρχεται της πανδημίας με βαρύ κόστος και το ΑΕΠ της οποίας εξαρτάται περίπου κατά το ένα πέμπτο από την τουριστική βιομηχανία, η έκβαση του φετινού καλοκαιριού είναι καταλυτικής σημασίας.
Ιδίως, εάν το εκλογικό της σώμα πρόκειται να συναντήσει την κάλπη, μία ή και δύο φορές, αυτό το φθινόπωρο, όπως επιμένουν ορισμένες φωνές, βαρύνοντας έτσι καθ’ οδόν τον προϋπολογισμό με τις όποιες προεκλογικές εξαγγελίες αλλά και την ίδια τη χώρα με μία περίοδο δυνητικής πολιτικής αστάθειας, μέχρι την ανάδειξη κυβερνητικού σχήματος. Παράμετροι οι οποίες θα επηρεάσουν και τη διαδικασία εξασφάλισης της περιβόητης επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο έτος, η οποία κρίνεται από σειρά ζητημάτων, της δημοσιονομικής ευταξίας συμπεριλαμβανομένης.
Όλα αυτά, όμως, κατά πάσα βεβαιότητα, μετά τον Σεπτέμβριο. Έως τότε, το μείζον αφορά στα έσοδα που θα μπορέσει να αποκομίσει από την τουριστική περίοδο, τόσο ο προϋπολογισμός όσο βεβαίως και ευρύτερα η οικονομία.
Έτσι, λοιπόν, μολονότι το φετινό καλοκαίρι εμφανίζεται περίπου στο ίδιο επίπεδο από πλευράς κρατήσεων με εκείνο του 2019, το κύμα ακρίβειας που μας πλήττει τους τελευταίους μήνες είναι σαφές ότι επηρεάζει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και θα έχει επιπτώσεις τουλάχιστον στον εγχώριο τουρισμό, στερώντας έτσι την τουριστική βιομηχανία από μία δυνητική πηγή εσόδων ή τουλάχιστον από ένα μέρος της.
Αντίστοιχα, η κατακόρυφη άνοδος των ενεργειακών τιμών, δηλαδή της βενζίνης, του φυσικού αερίου και βεβαίως του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι επόμενο ότι θα βαρύνει στο επίπεδο του οικονομικού αποτελέσματος που θα έχει το φετινό καλοκαίρι ο ξενοδοχειακός κλάδος, καθώς τα συγκεκριμένα κόστη αποτελούν στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις ποσοστό έως και άνω του 50% των συνολικών τους δαπανών, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του κλάδου.
Εάν «δεν συμφέρει» να κρατάς τα φώτα ανοικτά στο ξενοδοχείο, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να το κάνεις καθώς αυτό είναι γεμάτο επισκέπτες, τότε, αναπόδραστα μειώνεις το περιθώριο κέρδους…
Αντίστοιχες είναι βεβαίως οι επιπτώσεις και από τις ανατιμήσεις στα λοιπά αγαθά και υπηρεσίες που αφορούν στη λειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία ήδη υποφέρει από μία ευρέως καταγεγραμμένη έλλειψη προσωπικού. Είναι χαρακτηριστικό, δε, ότι σε δεινή θέση βρίσκονται ήδη ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που έχουν συνάψει συμβόλαια με tour operators, καθώς χρησιμοποιήθηκαν οι τιμές του 2019, οι οποίες για την πλειονότητα των περιπτώσεων δεν καλύπτουν πλέον ούτε το κόστος λειτουργίας ενώ δεν υφίστανται καν ρήτρες αναπροσαρμογής!
Στις αστάθμητες παραμέτρους που ενδεχομένως θα βαρύνουν στην έκβαση του φετινού καλοκαιριού συμπεριλαμβάνονται βεβαίως τόσο τα ελληνοτουρκικά όσο και το ενδεχόμενο πυρκαγιών, οι οποίες πέρυσι αναδείχθηκαν σε μάστιγα για τη χώρα μας. Υπό το φως και αυτών των παραμέτρων, πρέπει να συνυπολογιστεί και η προσπάθεια εξασφάλισης ήρεμου κλίματος με τη γείτονα, στην οποία επιδόθηκε περί τα μέσα Μαρτίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρ. Τ. Ερντογάν. Μία προσπάθεια που πλέον δείχνει να έχει αποτύχει....
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, ως «μαξιλάρια» σε ορισμένες από αυτές τις παραμέτρους που θα βαρύνουν στην έκβαση της φετινής τουριστικής σεζόν πρέπει να προσμετρήσουμε τις προσπάθειες που καταβάλλονται, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον εξορθολογισμό των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος, για επιχειρήσεις αλλά και για νοικοκυριά.
Στον βαθμό που όντως επιτευχθεί αποκλιμάκωση των τιμών του ηλεκτρικού ή εξασφαλιστούν περαιτέρω σημαντικές επιδοτήσεις για την επιχειρηματική κοινότητα, θα καταστεί δυνατή και η λειτουργία μονάδων οι οποίες ακόμη βρίσκονται προ διλήμματος υπό το φως των δαπανών, που θα σημάνει για αυτές το «κλειδί στην πόρτα».
Υπό το φως όλων αυτών, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται καυτό και όχι μόνο λόγω θερμοκρασιών…