Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την επόμενη φορά που η Ελλάδα ή η Κύπρος θα βρεθούν αντιμέτωπες με την τουρκική προκλητικότητα, με παραβιάσεις της κυριαρχίας τους ή των κυριαρχικών τους δικαιωμάτων ή με επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος, οφείλουμε να μην έχουμε απορίες ως προς την πηγή από την οποία αντλεί “δικαίωμα” η Τουρκία να επιδοθεί σε αυτές τις πρακτικές: Βρίσκει και τα κάνει.
Καλύπτεται, πρώτα από όλα, από την ανοχή με την οποία αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτά τα φαινόμενα αλλά και από την ανεκτικότητα με την οποία την περιβάλλουν οι κοινοτικοί και λοιποί μας εταίροι, μπροστά στην οποία ο Πόντιος Πιλάτος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ακόμη και ως ακραίος…
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η στάση που έλαβε χθες η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, (Dana Spinant) ερωτηθείσα σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν για τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν και αρχικώς επεσήμανε ότι δεν μπορεί να σχολιάσει τις “διμερείς συναντήσεις” όπως τις χαρακτήρισε, μεταξύ ηγετών, στην συνέχεια δήλωσε ότι «σε γενικές γραμμές, προωθούμε και ενθαρρύνουμε την καλή συνεργασία μεταξύ ηγετών, ειδικότερα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και ελπίζουμε ότι το θετικό κλίμα (vibes, όπως είπε) θα επανέλθει και θα αντικατοπτριστεί σε δηλώσεις και δράσεις στην περιοχή».
Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι η Κομισιόν, “νομιμοποιείται” να επιθυμεί να μην λάβει θέση ως προς τις δηλώσεις ενός ηγέτη κράτους, ακόμη κι αν αυτό τελεί υπό ένταξη (θεωρητικώς) στην ΕΕ, τότε τι ήταν εκείνο που την εμπόδισε να καταδικάσει, εκ νέου, τις παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ, στις οποίες προχωρά η Τουρκία στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου (Βαρώσια); Ένα ζήτημα για το οποίο, ας μην ξεχνάμε, εκκρεμεί η επιβολή κυρώσεων εκ μέρους της ΕΕ.
Αντί μίας ευθείας καταδίκης των κινήσεων της Τουρκίας για το “άνοιγμα” των Βαρωσίων ώστε να υποδεχθούν επισκέπτες κατά την θερινή περίοδο, κάτι που απαγορεύεται ρητά από τις σχετικές αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Stefan de Keersmaecker, δήλωσε ότι «τις παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία» και χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες, απλώς, “ένα βήμα προς την λάθος κατεύθυνση”.
«Συνεχίζουμε να καθοδηγούμαστε από τα σχετικά ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε., βάσει των οποίων η όποια απόπειρα για εγκατάσταση σε οποιοδήποτε μέρος της πόλης, από μη κατοίκους της, είναι μη αποδεκτή. Καμία δράση δεν πρέπει να αναληφθεί στα Βαρώσια, η οποία δεν είναι συμβατή με αυτά τα ψηφίσματα. Το άνοιγμα νέων τμημάτων της παραλίας ή η προετοιμασία για τη θερινή περίοδο, όπως αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης, είναι ένα ακόμα βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.
Πρόσθεσε, δε, ότι πρέπει να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και νέες προκλήσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις στο νησί και να εκτροχιάσουν τις εν εξελίξει προσπάθειες για την εξεύρεση κοινού εδάφους για τη διευθέτηση του Κυπριακού, σύμφωνα με τα ψηφίσματα ασφαλείας των Η.Ε.
Κατόπιν όλων αυτών που παρέθεσε ο φίλτατος Στεφάν, είναι απολύτως βέβαιον ότι η Τουρκία θα συνετιστεί και θα αποφύγει τυχόν προκλητικές ενέργειες στο μέλλον, τόσο κατά της Κύπρου, όσο και της χώρας μας.
Ας ελπίσουμε ακόμη, δε, ότι, πέραν των Βρυξελλών, το ζήτημα θα αντιμετωπίσουν κατά τον ίδιο τρόπο και οι κάτοικοι των ελληνικών νησιών, υπεράνω των οποίων πραγματοποιεί υπερπτήσεις η Τουρκία, ή εκείνοι της Αλεξανδρούπολης, προς την οποία τόση προτίμηση επιδεικνύει εσχάτως η τουρκική πολεμική αεροπορία. Βέβαια, αυτοί οι άνθρωποι δεν “κρύβονται”, ως είθισται πλέον, στις Βρυξέλλες, λέγοντας “ουδέν σχόλιον”. Είναι εκεί και υφίστανται καθημερινά την τουρκική προκλητικότητα, τα αίτια της οποίας, όπως είπαμε, είναι γνωστά…