Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Σε μία χώρα στην οποία οι δυνάμεις του λαϊκισμού έκαναν πάρτι πριν λίγα χρόνια, η ακρίβεια και δη η ενεργειακή είναι κακός σύμβουλος. Είναι ικανή να οδηγήσει τους πολίτες στα όρια της αξιοπρέπειάς τους και ακραίες δυνάμεις σε επικράτηση. Έτσι, λοιπόν, εάν οι φίλτατοι Ευρωπαίοι δεν αντιλαμβάνονται την κατάσταση και τους κινδύνους που τη συνοδεύουν, τότε θα πρέπει να δράσουμε σε εθνικό επίπεδο.
Κοντολογίς και σε ελεύθερη μετάφραση, όσα είπε ο φίλτατος Κυριάκος Μητσοτάκης από το Φόρουμ των Δελφών σκιαγραφούν κατά τρόπο ιδιαίτερα ρεαλιστικό όσα διαδραματίζονται σήμερα στην Ελλάδα και βεβαίως συνολικά στην Ευρώπη.
«Αν δεν κινηθούμε, θα αυξηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη», είπε και μόλις 24 ώρες αργότερα, η γαλλική προεδρική κάλπη κατέστησε σαφές ότι σχεδόν ένας στους τρεις Γάλλους συμπαρατάσσεται με την ακροδεξιά. Αυτό το μήνυμα θα το αντιληφθούν στις Βρυξέλλες;
Πρόκειται για ακριβώς την ίδια απορία με εκείνην που διατύπωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, λέγοντας: «... Περιμένω αποφάσεις στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει, θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος».
Όλα αυτά, βεβαίως, στην Ελλάδα, η οποία μόλις εξήλθε των μνημονίων και ακόμη διανύει την πανδημία και τις επιπτώσεις της και η οποία ασθμαίνοντας είναι αναγκασμένη να προχωρήσει και σε κάθου είδους δαπάνες, των αμυντικών συμπεριλαμβανομένων.
Στη Γερμανία, όπου η ασφάλεια της χώρας έχει εναποτεθεί σε αμερικανικούς ώμους και η ενεργειακή επάρκεια σε ρωσικούς, πόσο διατεθειμένοι είναι να δουν τα πράγματα όπως έχουν;
Πόσο πρόθυμοι είναι οι φίλτατοι Γερμανοί να αντιληφθούν ότι τυχόν επικράτηση ακροδεξιών δυνάμεων στη Γαλλία θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ισχυροποίηση διαλυτικών τάσεων για την ίδια την Ευρώπη, υπό το φως των θέσεων εναντίον της ΕΕ, που είχε κάνει παντιέρα κατά το παρελθόν η Μαρίν Λεπέν; Εάν δε διαλυθεί αυτό το -οικονομικό κατά κύριο λόγο- οικοδόμημα, τότε πού θα πωλούν την πραμάτεια τους οι φίλτατοι Γερμανοί;
Διότι είναι ιδιαιτέρως συμπαθές να στέλνεις τον λογαριασμό για την άμυνα στις ΗΠΑ και να πουλάς -με ανταγωνιστικό πλεονέκτημα- σε ευρώ, παρά σε μάρκα, στους Ευρωπαίους, όμως, όταν το οικοδόμημα κινδυνεύει να διαλυθεί, τότε πρέπει να βάζεις το χέρι στην τσέπη. Όπως βεβαίως και οι φίλτατοι Ολλανδοί και οι εξαίρετοι Αυστριακοί, οι οποίοι κόπτονται κυρίως για την κατά 80% ενεργειακή τους εξάρτηση από τη Ρωσία…
Έτσι, όμως φίλτατοι, το κάρο της ΕΕ δεν θα πάει μακριά. Εάν για τα περίπου 230 δισ. ευρώ, στα οποία εκτιμώνται τα αδιάθετα του RRF, ερίζουν οι Ευρωπαίοι για να τα διαθέσουν είτε για το κτίσιμο του περίφημου ευρωστρατού είτε για να επιδοτήσουν τον λογαριασμό του ρεύματος πολιτών και επιχειρήσεων, τότε μάλλον θα μείνουμε με τα... καβούρια στην τσέπη και με τους πολίτες θυμωμένους.
Κοντός ψαλμός, αλληλούια, όμως φίλτατοι. Στις 24 του μηνός, σύμφωνα με τις περισσότερες προβλέψεις, περίπου ένας στους δύο Γάλλους θα ταχθεί στο πλευρό της άκρας δεξιάς και ακόμη κι αν η κα. Μ. Λεπέν δεν εκλεγεί, θα έχει κατορθώσει να στείλει ένα μήνυμα το οποίο δεν επιδέχεται αμφισβητήσεως τόσο προς τις Βρυξέλλες όσο και προς τις λοιπές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: «Ερχόμαστε».
Ας ελπίσουμε ότι οι φίλτατοι των Βρυξελλών θα αντιληφθούν εγκαίρως τι σημαίνει αυτό…