Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Κέλευσμα επιστροφής στην πραγματικότητα συνιστά για τις χώρες που επισπεύδουν την αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, της δικής μας συμπεριλαμβανομένης, η προειδοποίηση που εξέδωσε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Κατά τον διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ Χανς Κλούγκε, πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ήραν υπερβολικά «απότομα» τα μέτρα κατά της Covid και βρίσκονται αντιμέτωπες με σαφή αύξηση των κρουσμάτων της υποπαραλλαγής BA.2. «Οι χώρες στις οποίες καταγράφουμε ιδιαίτερη αύξηση», μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, πέρασαν «από το επίπεδο του "υπερβολικού" στο επίπεδο του "ανεπαρκούς"», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξη Τύπου στη Μολδαβία, ο ίδιος.
Πρόκειται για προβληματισμούς οι οποίοι διατυπώνονται περίπου μία εβδομάδα μετά την απόφαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ για σταδιακή -αλλά κατά τα φαινόμενα ταχύτερη του προσήκοντος- άρση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό και επιστροφής στην κανονικότητα.
Το οξύμωρο, δε, αυτής της υπόθεσης είναι ότι ακριβώς αντίστοιχους προβληματισμούς διατύπωναν προ εβδομάδος περίπου η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, όπως και η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, η αποκλιμάκωση των «σκληρών δεικτών» και η χαλάρωση των μέτρων δεν σηματοδοτούν το τέλος της πανδημίας ενώ σύμφωνα με την κα Παγώνη, η σταδιακή μείωση των «σκληρών δεικτών» είναι υπαρκτή, αλλά σημειώνεται με πολύ αργούς ρυθμούς.
Υπό το φως αυτών των προβληματισμών, πώς είναι δυνατόν να δηλώνει η κυβέρνηση, δια στόματος του φιλτάτου κ. Θ. Πλεύρη, ότι βαίνουμε προς κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή έστω μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο (γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους) να ανασταλεί το μέτρο των προστίμων σε πολίτες άνω των 60 ετών οι οποίοι παραμένουν ανεμβολίαστοι;
Ειδικά σε ό,τι αφορά στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, τυχόν κατάργησή του, περί της οποίας έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας, θα σημάνει την -έστω πρόσκαιρη- απώλεια ενός σημαντικού κινήτρου προς εμβολιασμό του πληθυσμού και ιδίως των μεγαλύτερων ηλικιών. Την απώλεια, δηλαδή, του μόνου όπλου που διαθέτουμε σήμερα, σε τόσο ευρεία κλίμακα, κατά της βαριάς νόσησης από Covid-19.
Πέραν της αντίφασης στην οποία κινδυνεύει να υποπέσει η κυβέρνηση, αφενός, αίροντας την υποχρέωση εξασφάλισης πιστοποιητικού εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό και αφετέρου, διατηρώντας την αναστολή εργασίας των υγειονομικών υπαλλήλων και πέραν της 31ης Μαρτίου, τίθεται ένα σαφές ζήτημα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Και τούτο καθώς δίδεται ένα σαφές σήμα χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων ενώ οι κίνδυνοι νέων παραλλαγών και νέας έξαρσης της πανδημίας παραμένουν.
Δίχως αμφιβολία, τόσο η μείωση της πίεσης στο ΕΣΥ όσο και η σχετική -αν όχι ήπια- βελτίωση των λεγόμενων «σκληρών δεικτών» καταδεικνύουν ότι βαίνουμε προς μία σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας.
Ωστόσο, η επίσπευση των πραγμάτων και η ταχύτερη του προσήκοντος αποκλιμάκωση των μέτρων μπορεί να οδηγήσει, όπως ο ΠΟΥ προειδοποιεί, σε αντιστροφή αυτών των τάσεων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ενδεχομένως, η υποχρεωτική χρήση της μάσκας προστασίας στους εξωτερικούς χώρους. Πρόκειται για ένα «ήπιο» μέτρο, η παράταση ισχύος του οποίου για ορισμένες εβδομάδες, μέχρι τη σαφή βελτίωση των καιρικών συνθηκών, ουδένα θα έβλαπτε. Γιατί τρέχουμε λοιπόν προς αυτή την περίφημη «κανονικότητα»; Μήπως υπάρχουν άλλοι λόγοι;