Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το «παιχνίδι» Ελλάδας-Τουρκίας στους ουρανούς πάνω από το Αιγαίο έχει ήδη αλλάξει. Από τις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και τις εμπλοκές με τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, πλέον η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα.
Αυτή η νέα πραγματικότητα αφορά ακόμη και υπερπτήσεις υπεράνω ελληνικού εδάφους, όπως χθες πάνω από τη γραφική Κανδελιούσα, στο μέσο των Δωδεκανήσων και ακούει στο όνομα “drones”.
Είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικό δε ότι χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΓΕΕΘΑ, από τις 39 παραβιάσεις που σημειώθηκαν εκ μέρους τουρκικών αεροσκαφών, οι 34 αφορούσαν μόνον ένα μη επανδρωμένο ιπτάμενο όχημα (UAV) και οι 5 συνολικά 3 ζεύγη αεροσκαφών F-16, που έστειλε η Τουρκία.
Με άλλα λόγια, πρωταγωνιστής των παραβιάσεων χθες αποδείχθηκε, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, ένα μοναχικό drone και όχι τρία ζεύγη τουρκικών F-16, καθώς πραγματοποίησε όχι μόνο τη συντριπτική πλειονότητα των παραβιάσεων αλλά και υπερπτήση πάνω από ελληνικό έδαφος, η οποία αποτελεί ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας της χώρας.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το σύνολο αυτών των αεροσκαφών, συμπεριλαμβανομένων και δυο αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου CΝ-235, αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική, αλλά και με ένα ολοένα αυξανόμενο κόστος για την ελληνική πλευρά, που ήδη υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως, βάσει στοιχείων προηγούμενων ετών. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται καύσιμα, ανταλλακτικά, συντήρηση, υπηρεσίες εξυπηρέτησης αεροσκαφών, λειτουργικά έξοδα μονάδων καθώς και οι μετακινήσεις του προσωπικού σε προκαθορισμένα αεροδρόμια νησιών του Αιγαίου.
Η Τουρκία, αντίθετα, πλέον δεν επωμίζεται το σύνολο των αντίστοιχων δαπανών, καθώς έχει στη διάθεσή της μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα, με τα οποία προχωρά, όπως χθες, σε κάθε είδους προκλήσεις, είτε αυτές αφορούν αμφισβήτηση κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, είτε κατασκοπία, είτε άλλους σκοπούς.
Κοντολογίς, πλέον «παίζει» ένα «παιχνίδι» το οποίο πέραν όλων των άλλων, συνεπάγεται και οικονομική αιμορραγία για την Ελλάδα αλλά μικρό κόστος για την ίδια, σε αντίθεση με όσα συνέβαιναν έως τώρα.
Είναι ένα «παιχνίδι» που δρομολογείται κατά τρόπο σταδιακό αλλά συστηματικό και πλέον εμφανίζεται να φθάνει σε επίπεδο ωρίμασης, καθώς αν και παραβάσεις και παραβιάσεις έχουν σημειωθεί και κατά το παρελθόν, πλέον τα τουρκικά drones πραγματοποιούν και υπερπτήσεις.
Όλα αυτά, δε, την ίδια ώρα που η τουρκική προπαγάνδα, δια στόματος υπουργού Αμύνης Χουλουσί Ακάρ, επιδίδεται σε ασκήσεις… κολύμβησης ευέλπιδων, ώστε να αποδείξει ότι τα 1.950 μέτρα που χωρίζουν το Καστελόριζο από την ηπειρωτική Τουρκία μπορούν να καλυφθούν και δι' αυτού του τρόπου…
Υπό το φως όλων αυτών, δηλαδή της νέας τουρκικής πρακτικής και του ρόλου που διαδραματίζουν τα drones στο οπλοστάσιο της γείτονος, η στάση της Ελλάδας θα παραμείνει η ίδια; Ο σημερινός τρόπος αντίδρασης αφορά στην αναγνώριση και αναχαίτιση από μαχητικά αεροσκάφη της Π.Α., όπως και σε περιπτώσεις συμβατικών τουρκικών αεροσκαφών, βάσει των διεθνών κανόνων. Υπό το φως της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας, η οποία πλέον συμπεριλαμβάνει την ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, θα συνεχίσουμε αμέριμνοι στο ίδιο μονοπάτι ή οφείλουμε να επανεξετάσουμε;
Το γεγονός ότι τα drones είναι ακριβώς… drones και δεν είναι επανδρωμένα, επηρεάζει αυτή την εξίσωση ή όχι; Διότι τόσο οι διεθνείς κανόνες όσο και ο κατευνασμός έχουν όρια.