Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Την προηγουμένη εβδομάδα, για την ακρίβεια στις 23 του μηνός, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσαν νέα μέτρα κατά της πανδημίας, για την περίοδο των εορτών.
Μεταξύ αυτών, η επιβολή υποχρέωσης χρήσης διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας Ν95 στα σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, η υποχρέωση χρήσης της μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και άλλα.
Στις 27 του μηνός, μόλις προχθές, ο κ. Πλεύρης προχώρησε στην ανακοίνωση και νέου πακέτου μέτρων, για μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα, για την περίοδο από 3 Ιανουαρίου έως και τις 16 Ιανουαρίου. Σε αυτά τα μέτρα, πέραν των παραπάνω, προβλέπεται ωράριο λειτουργίας για τη διασκέδαση και την εστίαση έως τις 12 τα μεσάνυχτα, όριο χωρητικότητας 10% με πλαφόν τα 1.000 άτομα στους αθλητικούς χώρους, κ.ά.
Χθες, ωστόσο, μόλις μία ημέρα μετά, ο υπουργός επανήλθε λέγοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων ενδέχεται να επισπευστεί για πριν την Πρωτοχρονιά και ότι τούτο θα κριθεί βάσει των εισηγήσεων που θα κάνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία συνεδριάζει εκ νέου σήμερα.
Όλα αυτά, δε, ενώ στο μεταξύ ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων έσπασε χθες το φράγμα των 20.000, διαμορφούμενος στο νέο αρνητικό ρεκόρ των 21.657.
Πρόκειται για μία εξέλιξη που ήταν, εν πολλοίς, αναμενόμενη υπό το φως της μεταδοτικότητας της Όμικρον και είχε προαναγγελθεί από επιστήμονες, οδηγώντας μάλιστα τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας κ. Αθανάσιο Εξαδάκτυλο στο να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον και τις αντοχές του ΕΣΥ.
Όσο κατανοητές κι αν είναι -ενδεχομένως- οι επιφυλάξεις της κυβέρνησης στην επιβολή περισσότερο ριζικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένων τόσο των οικονομικών περιστάσεων όσο και της φυσικής κόπωσης των πολιτών μετά από σχεδόν δύο χρόνια μέτρων κατά της πανδημίας, είναι απορίας άξιον γιατί αυτά τελικώς δεν λαμβάνονται, ώστε να υπάρξει ουσιαστικότερο αποτέλεσμα; Ούτως ή άλλως, τα μέτρα που ήδη ανακοινώθηκαν, κρίθηκαν ως ανεπαρκή από διάφορες πλευρές.
Δίχως αμφιβολία, η παρούσα πανδημία, όπως άπαντες ομολογούν, αποτελεί ένα δυναμικό και καθημερινά εξελισσόμενο φαινόμενο, το οποίο αντιμετωπίζεται με κανόνες σχετικότητας. Υπάρχουν, ωστόσο, και προφανή όρια σε αυτή τη διαδικασία. Όταν η αναγγελία νέων μέτρων αποτελεί ζήτημα ημερών ή και ωρών κάθε φορά, υπάρχει μία προφανής και εύλογη δυσχέρεια εκ μέρους των πολιτών να παραμείνουν έστω ενήμεροι, ώστε να τηρήσουν αυτά τα μέτρα.
Ας αφήσουμε κατά μέρος τυχόν ανακολουθίες που σημειώνονται μεταξύ υπουργών της κυβέρνησης, όπως αυτή που αφορούσε στα οφέλη -ή μάλλον την απουσία τους- από τη χρήση διπλής μάσκας υγειονομικής προστασίας έναντι εκείνης που προσφέρει η μάσκα ενισχυμένης προστασίας Ν95.
Το γεγονός και μόνον ότι ένας ολόκληρος κλάδος, αυτός της εστίασης, με όλες τις διαφορετικές εκφάνσεις του, παρακολουθεί -κυριολεκτικά με τρόμο- τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ως προς το καθεστώς λειτουργίας του, τόσο κατά την περίοδο των εορτών όσο και στη συνέχεια, δεν πρέπει να γίνει σεβαστό; Είναι δυνατόν να λέει η κυβέρνηση τη μία ημέρα ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τις 3.1.2022 και την αμέσως επόμενη ημέρα να αλλάζει το αφήγημά της σε «περιμένετε να δούμε τι θα γίνει. Μπορεί να εφαρμοστούν και άμεσα…»;
Πώς θα προγραμματίσουν τις δουλειές τους και το προσωπικό τους αυτοί οι επιχειρηματίες, για να αναφερθούμε μόνο σε μία πτυχή των οικονομικών επιπτώσεων αυτής της κατάστασης;
Κυριότερα, όμως, ποιο είναι το μήνυμα που απευθύνει η κυβέρνηση προς το κοινωνικό σύνολο, εμφανιζόμενη τόσο αποσπασματική σε ό,τι αφορά στην επιβολή μέτρων; Ότι έχει χάσει τον έλεγχο ή ότι όπου να ’ναι τον χάνει;