Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Οι εκλογές ζητήθηκαν με τον πλέον αρμόδιο τρόπο. Από του βήματος της Βουλής και στόματος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Το αίτημα απορρίφθηκε, δε, κατά τρόπο κατηγορηματικό -και ενδεχομένως πανηγυρικό- επίσης με τον πλέον επίσημο τρόπο, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κατά πόσον παραμένει όμως στο «τραπέζι» της πολιτικής σκηνής το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ποιοι είναι οι λόγοι γι' αυτό; Αντίστοιχα, κατά πόσον βαρύνει στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες η ανάγκη ύπαρξης σταθερότητας για την οικονομία;
Ούτως ή άλλως, βρισκόμαστε πέραν του μέσου της νομίμου κυβερνητικής θητείας και από την εκπνοή του συνταγματικού της βίου μάς χωρίζει μόλις 1,5 έτος. Υπ’ αυτό το πρίσμα, το βλέμμα που αναζητούσε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσωπο του κ. Τσίπρα σε περίπτωση που προκήρυσσε πρόωρες εκλογές είναι πολύ πιθανόν να το... δει νωρίτερα του θέρους του 2023 και οι λόγοι δεν θα σχετίζονται άμεσα μόνο με την παράμετρο της δημοσκοπικής ανόδου ΚΙΝΑΛ.
Σε τρεις διαφορετικές μετρήσεις (Μarc, MRB και Prοrata), το ΚΙΝΑΛ καταγράφει αξιοσημείωτη άνοδο, έναντι προηγούμενων μετρήσεων, απειλώντας ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση, ενώ η ΝΔ σημειώνει μόνον οριακή υποχώρηση. Δικαιώνονται έτσι, ενδεχομένως, όσοι υποστήριζαν τα περί ανακατατάξεων στην «κεντροαριστερή πολυκατοικία» μετά τις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ, όπως μας θύμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Κατά πόσον, όμως, πρόκειται για ένα φαινόμενο που «ήρθε για να μείνει»;
Πολλοί ενδεχομένως να θυμούνται ότι αντίστοιχο ενθουσιασμό περί το ΚΙΝΑΛ κατέγραφαν οι δημοσκοπήσεις και μετά την ανάληψη της αρχηγίας του από την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, οδηγώντας τα ποσοστά του περί την περιοχή του 12-13% ή και 14%. Στην εθνική κάλπη του 2019, όμως, το ΚΙΝΑΛ εξασφάλισε 8,1%. Υπ’ αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να περιμένουμε να καταλαγιάσει ο θόρυβος γύρω από την πρόσφατη εκλογή του κ. Ν. Ανδρουλάκη στην ηγεσία του κόμματος. Στην πολιτική, δε, ο χρόνος είναι έννοια σχετική, ιδίως όταν μιλάμε για χρόνο… ΠΑΣΟΚ.
Όπως κι αν έχει η συγκεκριμένη παράμετρος στους προεκλογικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το κρατούν σενάριο περί πρόωρων εκλογών καλεί για στήσιμο της κάλπης είτε την περίοδο μεταξύ άνοιξης και καλοκαιριού 2022 είτε στις αρχές του φθινοπώρου, εξαρτώμενης βεβαίως της πορείας της πανδημίας αλλά και παραμέτρων όπως ο πληθωρισμός.
Οι λόγοι δε ως προς αυτό είναι σαφείς. Ο προϋπολογισμός του 2023 δεν θα... προσφέρεται για παροχές, καθώς -κατά πάσα βεβαιότητα- η άρση της ρήτρας εξαίρεσης από τον κανόνα δημοσιονομικής σταθερότητας θα είναι πλέον… ορατή. Αντίθετα, σήμερα και βεβαίως το επόμενο έτος, βασιζόμενη στην έντονα αναπτυξιακή πορεία που ακολουθεί η οικονομία, η κυβέρνηση είναι σε καλύτερη θέση να διανείμει το «μέρισμα» αυτής της ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, θα έχουν αρχίσει να γίνονται ορατά τα οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, δίνοντας έτσι περαιτέρω ανάσα στην οικονομία.
Αμφότερες αυτές οι παράμετροι ισχύουν τόσο για τον Μάιο όσο και για τον Σεπτέμβριο του 2022. Με μία καίρια, ωστόσο, διαφορά. Το καλοκαίρι και τις ανησυχίες περί ενδεχομένου επανάληψης ενός κύματος καταστροφικών πυρκαγιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η δημοσκοπική διολίσθηση του κυβερνώντος κόμματος, παρά την πανδημία, έγινε περισσότερο αισθητή στον απόηχο των χειρισμών της στις εφετινές πυρκαγιές.
Τούτων όλων δοθέντων, ο ακριβής χρόνος διενέργειας των εκλογών παραμένει πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού και μόνον αυτός μπορεί να λύσει τον γρίφο.