Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Η μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει, κατά τρόπο επιστημονικό, την κοινή πεποίθηση ότι το ΕΣΥ κατά περιόδους έχει υπερβεί τα όριά του, ιδίως σε ό,τι αφορά στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της θνητότητας από την τρέχουσα πανδημία. Αντιστοίχως, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ανισότητας μεταξύ Αττικής και λοιπής Ελλάδος, σε ό,τι αφορά στην αποτελεσματική λειτουργία του ΕΣΥ.
Αμφότερα αυτά τα συμπεράσματα αποτελούν κοινό τόπο στη χώρα μας, παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, εκ μέρους της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Ακριβώς εκεί έγκειται, δε, η χρησιμότητα της συγκεκριμένης μελέτης.
Αφενός, στην τεκμηρίωση, με τρόπους που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εκτιμήσεων που ήδη υφίστανται ως προς την αποτελεσματικότητα του ΕΣΥ, αφετέρου, στην υπόδειξη των τρόπων με τους οποίους η χώρα μας θα μπορέσει να θωρακιστεί καλύτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Υπήρχε, προ της δημοσίευσης της συγκεκριμένης μελέτης, η πεποίθηση ότι η χώρα μας διαθέτει επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ και ότι αυτές ήσαν πλήρως και καταλλήλως επανδρωμένες; Προφανώς όχι και ο αριθμός των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ έστεκε για να επιβεβαιώσει αυτό το γεγονός.
Ακόμη και χθες, όμως, η κυβέρνηση δια στόματος εκπροσώπου της, αναφερόταν στον υπερδιπλασιασμό των ΜΕΘ κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας και στον αριθμό των προσλήψεων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Μπορεί τα πράγματα να έχουν όντως έτσι, όμως και πάλι, περνάμε κάτω από τον πήχη και ο ημερήσιος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας επιβεβαιώνει καθημερινά αυτό το γεγονός.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ασχέτως του εάν ήταν ή όχι ενήμερη ως προς τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης, η κυβέρνηση οφείλει πλέον, κατά τρόπο υπεύθυνο και συστηματικό, να άρει τις δυσλειτουργίες που εντόπισαν οι δύο επιστήμονες στο ΕΣΥ. Η προσπάθεια αυτή, δε, απαιτεί όραμα και επενδύσεις.
Δίχως αμφιβολία, το μονοπάτι εξόδου από την παρούσα πανδημία είναι διττό και διέρχεται διαμέσου τόσο των εμβολιασμών όσο και της περαιτέρω ενίσχυσης του ΕΣΥ και ειδικά των ΜΕΘ.
Εάν το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο εργασίας όταν οι διασωληνωμένοι υπερβαίνουν τους 400 -σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 683-, τότε το δράμα εξακολουθεί και θα οδηγεί καθημερινά σε αυξημένο αριθμό θυμάτων της πανδημίας.
Τούτου δοθέντος, τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης μελέτης οφείλουν να αποτελέσουν εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης για τη ριζική βελτίωση της λειτουργίας και της αποτελεσματικότητας του ΕΣΥ. Διαμέσου αυτού του τρόπου, δε, για την αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών έναντι ενός συστήματος το οποίο αφορά ό,τι πολυτιμότερο διαθέτουν, την υγεία τους, και για το οποίο ήδη πληρώνουν αδρά.
Πρόκειται για μία ευκαιρία που η κυβέρνηση οφείλει να μη χάσει. Όποια κι αν υπήρξε η στάση της έναντι των συμπερασμάτων της συγκεκριμένης μελέτης από τον Μάιο, οπότε της κοινοποιήθηκαν, πλέον δεν χωρούν δισταγμοί ή υπαναχωρήσεις.
Ενόψει και της παραλλαγής Όμικρον, η ενίσχυση του ΕΣΥ και ειδικά των ΜΕΘ, με εξοπλισμό και προσωπικό, οφείλει να καταστεί εκ νέου προτεραιότητα, όπως ήταν και στην αρχή της πανδημίας και να οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της λειτουργίας του. Αποτελεί καθήκον της κυβέρνησης και θα καταστεί κριτήριο κατά την αξιολόγησή της από τους πολίτες.