Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Όταν το σύνολο των αρμόδιων επιστημονικών φορέων στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την υφήλιο διαβεβαιώνει ότι παρά τους όποιους τυχόν κινδύνους σχετίζονται με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, οι κίνδυνοι που αφορούν την ίδια τη νόσο Covid-19 είναι συντριπτικά μεγαλύτεροι, η λογική επιτάσσει να ακολουθήσουμε την οδό του εμβολιασμού.
Πρόκειται για μία άποψη, η οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, υποστηρίζεται από στοιχεία και η πρακτική της πλευρά αποτυπώνεται, πέραν πάσης αμφιβολίας, στην «επικράτηση» του αριθμού των ανεμβολίαστων στις απανταχού ΜΕΘ.
Μόλις χθες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου επαναβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ότι «η θέση του EMA σχετικά με αυτό το εμβόλιο είναι σαφής: η ισορροπία οφέλους-κινδύνου είναι θετική και το εμβόλιο παραμένει εγκεκριμένο σε όλους τους πληθυσμούς».
Έτσι, λοιπόν, όταν παρατηρούνται μεταβολές στην ακολουθητέα πρακτική των εμβολιασμών αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, με την Επιτροπή Εμβολιασμών να εισηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο να χορηγείται σε ηλικίες άνω των 60 ετών, ενώ έως τώρα χορηγούνταν σε ηλικίες άνω των 30 ετών, δίχως να παρατίθεται το επιστημονικό σκεπτικό το οποίο υποστηρίζει αυτή την απόφαση, τότε όχι μόνο βάζουμε «λάδι στη φωτιά των αντιεμβολίαστων» αλλά δημιουργούνται και εύλογες απορίες ως προς τη σκοπιμότητα της κίνησης, στον κάθε πολίτη. Πόσο δε μάλλον που το συγκεκριμένο εμβόλιο ήταν προ λίγων εβδομάδων η μοναδική επιλογή που έδωσε η κυβέρνηση στους νέους στην ηλικία των 30-44 ετών!
Η επίκληση της βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, δε, ως λόγου για την αλλαγή των συστάσεων της Επιτροπής ως προς τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες χορηγείται το συγκεκριμένο εμβόλιο, δίχως να παρατίθενται περαιτέρω υποστηρικτικά στοιχεία αλλά και επεξηγήσεις ως προς αυτά, κατά τρόπο απλό και κατανοητό από το ευρύ κοινό, μπορεί να δημιουργήσει εύλογες απορίες στον κάθε πολίτη.
Πώς υποδέχθηκαν, άραγε, την παραπάνω είδηση, όσοι είναι κάτω των 60, έχουν ήδη υποβληθεί στην πρώτη δόση του εμβολίου AstraZeneca και οδεύουν προς τη δεύτερη, τρέφοντας ενδεχομένως αμφιβολίες ως προς την επιλογή τους;
Αντίστοιχα, μετά τη χθεσινή σύσταση της Επιτροπής για τον περιορισμό της χορήγησης του συγκεκριμένου εμβολίου στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60, πώς να ήχησε άραγε προς όσους έχουν προγραμματίσει ραντεβού ακόμη και για την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, η επισήμανση της Επιτροπής ότι «... είναι δυνατό να επιλέξουν το εμβόλιο αυτό»;
Φίλτατοι, δίχως αμφιβολία, η οδός εξόδου από την τρέχουσα πανδημία διέρχεται των εμβολίων. Τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία της νόσου Covid-19. Έως τότε, λοιπόν, όσο υψηλότερα είναι τα ποσοστά των εμβολιασθέντων σε μία χώρα τόσο καλύτερες είναι και οι πιθανότητές της να αγγίξει αυτή η χώρα τον περίφημο στόχο του τείχους ανοσίας.
Μπορεί οι παράμετροι ως προς τον συγκεκριμένο στόχο να διαφέρουν από τόπο σε τόπο, εξαρτώμενου του επικρατούντος στελέχους του ιού ή του αριθμού των εμβολιασθέντων ή ακόμη και του είδους των εμβολίων, όμως από την παραπάνω βασική αρχή δεν ξεφεύγουμε.
Έτσι, λοιπόν, όταν ανακοινώνονται αποφάσεις της αρμόδιας Επιτροπής Εμβολιασμών, οι οποίες συνιστούν σημαντική μεταβολή της έως τώρα εφαρμοζόμενης πολιτικής και δη επί των ηλικιακών ομάδων στις οποίες χορηγούνται συγκεκριμένα εμβόλια, δίχως να δίδονται στη δημοσιότητα επαρκείς εξηγήσεις, ελάχιστη υπηρεσία προσφέρεται στον εμβολιαστικό σκοπό.
Αντίθετα, την ύστατη τούτη ώρα, όταν συντρέχουν ουσιαστικοί λόγοι αισιοδοξίας για την επικείμενη εξασφάλιση αυτού του ]τείχους ανοσίας, δημιουργούνται -αναιτίως- λόγοι οπισθοδρόμησης. Είναι αυτός ο στόχος;