Φίλτατοι, καλή σας ημέρα!
Το τέλος της πανδημίας αργεί, μας είπε χθες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δεν αργεί, δε, επειδή το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν αποδίδει ή επειδή οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού μάς θέτουν ενώπιον ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Αργεί εξαιτίας του εφησυχασμού αλλά και της σύγχυσης που επικρατεί παγκοσμίως ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
«Θέλουμε να ξαναδούμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες να ξανανοίγουν, τα ταξίδια και το εμπόριο να ξαναρχίζουν», είπε χθες ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αλλά αυτή τη στιγμή οι ΜΕΘ είναι ασφυκτικά γεμάτες σε πολλές χώρες και άνθρωποι πεθαίνουν. Και αυτό είναι κάτι που σίγουρα μπορεί να αποφευχθεί», πρόσθεσε.
«Η σύγχυση, ο εφησυχασμός και η έλλειψη συνέπειας στα μέτρα για τη δημόσια υγεία», βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης, σύμφωνα με τον ίδιο.
Τα λόγια του επικεφαλής του ΠΟΥ δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ταιριαστά για όσα συμβαίνουν σήμερα στην πατρίδα μας, υπό το φως όσων διαδραματίζονται καθημερινά στις πλατείες, στα πάρκα και γενικά στους ανοικτούς χώρους, όπου συναθροίζονται κατά εκατοντάδες οι συμπολίτες μας.
Τα λόγια του δεν θα μπορούσαν να είναι περισσότερο επίκαιρα, υπό το φως της πολιτικής «ακορντεόν» που ακολούθησε η Πολιτεία ως προς τον χειρισμό της πανδημίας έως τώρα αλλά και από την αντιφατικότητα του ανοίγματος ενός τμήματος της κοινωνίας και της οικονομίας, έναντι του υπολοίπου που παραμένει κλειστό.
Αποτελεί κοινή διαπίστωση των περισσοτέρων πλέον -και πολλών εκ των ειδικών επιστημόνων- ότι θα ήταν προτιμότερη η οργανωμένη διαχείριση των κοινωνικών συναθροίσεων στην υπαίθρια εστίαση, εάν αυτή λειτουργούσε, παρά η ανεξέλεγκτη εικόνα που διαδραματίζεται καθημερινά ανά τα αστικά κέντρα της χώρας και βεβαίως την πρωτεύουσα.
Αντιστοίχως, το πνεύμα χαλάρωσης από την αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων εμφανίζεται να έχει ήδη οδηγήσει και σε αντίστοιχο ως προς την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας, με δυνητικά βαρύτατες συνέπειες για την κατάσταση της δημόσιας υγείας.
Εάν, όμως, είναι ήδη έτσι τα πράγματα, πού θα οδηγηθούμε με την επικείμενη επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας; Μπορεί οι θερινοί μήνες να μην ευνοούν την μετάδοση του ιού όσο οι χειμερινοί, εάν συνδυαστούν, όμως, με πνεύμα εφησυχασμού, τότε ενδέχεται να αποδειχθούν κατά πολύ χειρότεροι από επιδημιολογικής απόψεως. Κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει βαρύ ανθρώπινο αλλά και οικονομικό κόστος στη χώρα.
Για παράδειγμα, τα δημοσιονομικά αποθέματα συνιστούν ένα πεπερασμένο μέγεθος, ιδίως υπό το φως των πιθανών καθυστερήσεων στη συγκρότηση του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης. Υπό αυτό το φως, ένας ενδεχόμενος εκτροχιασμός της πορείας επαναλειτουργίας της τουριστικής βιομηχανίας, εξαιτίας τυχόν αναζωπύρωσης της πανδημίας, θα μπορούσε να έχει καταλυτικές επιπτώσεις στις αντοχές της Πολιτείας ως προς τη δημοσιονομική διαχείριση των πραγμάτων.
Τούτων δοθέντων, προς τι η σπουδή για το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας, ενόσω είναι ακόμη πλήρεις οι ΜΕΘ;
Με όπλο το εμβολιαστικό πρόγραμμα και τις καιρικές συνθήκες που βαίνουν βελτιούμενες, η πανδημία μπορεί, ευλόγως, να αντιμετωπιστεί ευχερέστερα. Αρκεί, όπως προειδοποιεί ο ΠΟΥ, να μην επικρατήσει εφησυχασμός, σύγχυση και έλλειψη συνέπειας στην τήρηση των μέτρων.
Η προειδοποίηση, ευλόγως, αφορά την κοινή λογική και την ανάγκη αυτή να μην υποτιμηθεί για ακόμη μία φορά!